Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
De klimaatcrisis vraagt om verandering. Een belangrijk doel is het verminderen van de CO2-uitstoot. In het klimaatakkoord is vastgesteld dat de CO2-uitstoot in 2030 met 55-60% is afgenomen ten opzichte van 1990 en in 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Daar krijgt iedereen mee te maken, zowel de burgers als het bedrijfsleven. In het klimaatakkoord staat onder andere beschreven welke maatregelen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden gaan nemen om de CO2-uitstoot te verminderen.
Deze ambitieuze doelstellingen moeten samen behaald worden en dat gaat stap voor stap. Maar hoe verminder je CO2-uitstoot? En wat is het verschil tussen fijnstof, stikstof en CO₂? Op deze pagina lees je meer over deze stoffen en de stappen om CO2-uitstoot te verminderen.
Fijnstof, stikstof vs CO2, wat is het verschil? En wat doet Nederland eraan om ons milieu zo schoon mogelijk te maken voor nu en in de toekomst? We beginnen bij het begin. Er zijn drie hoofdtypen luchtverontreinigende stoffen: fijnstof, stikstofoxiden en koolstofdioxide. Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes roet, stof en andere vaste deeltjes die in de lucht zweven. Stikstofoxiden zijn gassen die vrijkomen bij de verbranding van brandstof en kooldioxide is een gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, CO2 is de afkorting die gebruikt wordt als we praten over koolstofdioxide.
Fijnstof, stikstof of CO2, alle drie de stoffen hebben een andere invloed op mens en milieu. Veel mensen vragen zich af ” wat is het verschil stikstof en fijnstof” of ”wat is erger fijnstof of stikstof”. Hieronder geven wij de omschrijvingen van deze schadelijke stoffen.
Stikstof is niet hetzelfde als CO2. CO2 en stikstof verschillen van elkaar maar zijn beide schadelijke stoffen voor het milieu. CO2 uitstoot en Stikstof zijn daarom ook de twee meest belangrijke thema’s als het gaat om het verbeteren van de luchtkwaliteit en het klimaat.
Een koolstofvoetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomt bij de productie, het gebruik en het einde van de levensduur van een product of dienst. Het omvat kooldioxide – het gas dat het meest wordt uitgestoten door mensen – en andere gassen, waaronder methaan, stikstofoxide en gefloreerde gassen, die warmte vasthouden in de atmosfeer en zo de opwarming van de aarde veroorzaken. Gewoonlijk is het grootste deel van de koolstofvoetafdruk van een individu afkomstig van vervoer, huisvesting en voedsel.
De grote vraag is natuurlijk ”hoe co-2 uitstoot verminderen”? Sinds de jaren negentig werkt Nederland flink aan het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide. Het land heeft enkele beleidsmaatregelen en programma’s geïmplementeerd om zijn doelen te helpen bereiken, waaronder investeringen in hernieuwbare energie, verbetering van de energie-efficiëntie en het uitfaseren van kolencentrales. Dankzij deze inspanningen heeft Nederland haar uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen, ook al is de economie gegroeid.
Ook in de toekomst wil ons land zich focussen op het terugdringen van de broeikasgassen. Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld en zet zich in om de vooruitgang naar een schonere en duurzamere toekomst voort te zetten. De Nederlandse regering heeft een klimaatakkoord gesloten dat onder meer is ondertekend door alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen. Dit akkoord heeft als doel de CO2-uitstoot in 2030 met 55-60% te verminderen vergeleken met 1990.
In april 2023 heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om de doelen voor 2030 te behalen. De maatregelen moeten zorgen voor circa 22 megaton minder CO2-uitstoot. Van alle sectoren wordt een bijdrage gevraagd. Wij sommen de belangrijkste stappen om uitstoot te verminderen op, die het kabinet heeft vastgesteld.
Door maatregelen te nemen om de uitstoot te verminderen, kunnen we de planeet helpen beschermen voor toekomstige generaties. CO2-reductie in Nederland is een gezamenlijke inspanning van het hele land. Hierdoor zijn er veel initiatieven gericht op CO2-uitstoot verminderen. Sommige van deze acties worden door de overheid geleid en anderen worden geleid door bedrijven, steden of burgers.
Niet alleen een samenwerking in Nederland kan het proces versnellen, maar ook het samenwerken met andere landen kan hieraan bijdragen. In 2016 heeft de Europese Unie het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. In Europa zijn er vervolgens afspraken gemaakt om de doelen van het Klimaatakkoord te behalen. De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de Europese Unie in 2030 minimaal 55% minder moet uitstoten. In 2050 is het doel om volledig klimaatneutraal te zijn.
Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen over uitstoot verminderen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.