Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Mobiliteitsbudget


Flexibel omgaan met woon-werkverkeer en werknemers vrijheid bieden om hierin te variëren?
Dan is een mobiliteitsbudget een goed idee.

Ontdek alles over de groeiende populariteit hiervan en hoe je dit kunt gebruiken.

Het mobiliteitsbudget is in opkomst

Steeds meer bedrijven buigen zich over het mobiliteitsbudget, en dat is niet zonder reden. In 2023 werken nog steeds veel mensen vanuit huis als gevolg van Covid-19. Deze verandering heeft bedrijven doen nadenken over de toekomst en het belang van flexibiliteit voor hun werknemers.

Het mobiliteitsbudget biedt een combinatie van comfort voor werknemers, respect voor het milieu en de gewenste flexibiliteit voor bedrijven, drie factoren die erg belangrijk zijn geworden in de afgelopen jaren. In dit nieuwe normaal duiken we dieper in het onderwerp ‘het mobiliteitsbudget’ en ontdekken we welke voordelen het jouw bedrijf te bieden heeft.

Wat is een mobiliteitsbudget?

De meeste werknemers reizen voor hun werk. Je kunt hierbij denken aan woon-werkverkeer, bijvoorbeeld van huis naar kantoor, maar ook aan andere zakelijke reizen zoals naar klanten of voor een opleiding. Als werkgever kun je de kosten van deze reizen vergoeden, maar heb je al eens gedacht aan het inzetten van een mobiliteitsbudget? Daarmee vergoed je niet alleen de gereden kilometers, maar stimuleer je werknemers ook om een deelauto te gebruiken, het openbaar vervoer te nemen of een scooter te huren. Waar men vroeger namelijk vooral de auto pakte, is het steeds gebruikelijker om nu van andere vormen van mobiliteit gebruik te maken.

Het mobiliteitsbudget is een voordeelregeling voor werknemers, waarbij zij op kosten van het bedrijf gebruik kunnen maken van een maandelijkse vergoeding voor verschillende vervoerswijzen, voor woon-werkverkeer maar zelfs ook voor privédoeleinden. Met zo’n budget ga je van het aanbieden van één vervoerswijze aan een vooraf bepaalde groep werknemers, naar het aanbieden van vele vervoerswijzen aan een groter aantal mensen, die allemaal andere behoeften en een ander gebruikspatroon zullen hebben. Benieuwd?

mobiliteitsbudget: kies zelf hoe je reist

Aanbieders die werken met mobiliteitsbudgetten

Er zijn verschillende aanbieders die mobiliteitsbudgetten aanbieden in combinatie met een veelzijdig aanbod van verschillende vervoersmogelijkheden. Naast advies op maat zorgen zij ook voor de implementatie binnen het hele bedrijf.

mobiliteitsbudget opties

Waar moet je aan denken?

Voordat je een mobiliteitsbudget kan gaan gebruiken is het belangrijk dat er eerst onderzoek gedaan wordt naar de behoeften van het bedrijf en de werknemers. Deze reflectie kan worden samengevat als het snappen van de zakelijke behoeften en het begrijpen van de mobiliteitsbehoeften. Het beslaat in elk geval twee facetten, een praktische en een cultuurgerelateerde. Aan de praktische kant: wat zijn de locaties waar naartoe gereisd wordt en wat wordt er van de werknemers verwacht? Aan de cultuurgerelateerde kant: hoe willen werknemers duurzame mobiliteit bevorderen?

De voordelen op een rij

Een mobiliteitsbudget kan een goede uitkomst bieden voor zowel werkgevers en werknemers:

  • Werknemers willen meer dan alleen hun salaris en een retourtje met de trein van en naar het werk. Ze willen meerdere mogelijkheden die hen voorzien in hun mobiliteitsbehoeften op een plek zoals een app, waarin ze alles in een duidelijk overzicht kunnen zien.
  • Werkgevers willen daarentegen op een eenvoudige en efficiënte manier verscheidene vervoersmogelijkheden bieden waarbij makkelijk de ritten, uren en kilometers kunnen worden gedeclareerd. Met het oog op het milieu en zonder onnodige administratieve rompslomp.
mobiliteitsbudget: flexibel reizen
ONZE PARTNER

Van CO2-registratie tot de gehele zakelijke mobiliteit op één centrale plek regelen: Reisbalans biedt het. Met handige inzichten voor zowel werkgevers als werknemers worden groenere en goedkopere keuzes nog makkelijker.

hoogte van een mobiliteitsbudget

Hoe werkt een mobiliteitsbudget?

Nadat er onderzoek is gedaan wordt duidelijk welke afstanden er binnen jouw bedrijf worden afgelegd, welk type vervoer de voorkeur heeft en vanuit waar er gereisd wordt. Uit alle bevindingen wordt een conclusie getrokken die zich omzet in het mobiliteitsbudget.

Werknemers krijgen vervolgens bijvoorbeeld toegang tot een app en mobiliteitskaart waarmee zij hun persoonsgebonden budget kunnen gebruiken voor de voor hen toegewezen mobiliteitsopties.

Werkgevers en HR hebben op hun beurt weer toegang tot een platform waarop alle kilometers en declaraties worden bijgehouden. Met deze data kun je vergelijkingen maken, overzicht creëren en rapportage in orde maken.

De hoogte van een mobiliteitsbudget

Hoe groot het mobiliteitsbudget is, wordt vastgesteld door de werkgever. Een aanbieder van mobiliteitsoplossingen kan hierbij nuttige hulp bieden door een berekening te maken van de huidige kosten en deze te verdelen onder de mobiliteitsbehoeften van het bedrijf en haar werknemers. Meestal wordt er gekeken naar de huidige totale auto kosten en wordt er een vast maandelijks budget ingesteld met de mogelijkheid om een deel variabel aan te bieden. Een mobiliteitsscan kan een handige eerste stap zijn.

Het invoeren van een mobiliteitsbudget kan een stimulans zijn om bedrijfsauto’s te laten staan, vooral in dichtbevolkte stedelijke gebieden, wat er tegelijkertijd voor zorgt dat het vervelende zoeken naar een parkeerplaats tot het verleden behoort. Ook vanuit fiscaal oogpunt is een mobiliteitsbudget aantrekkelijk. Werknemers die de auto van de zaak gebruiken voor privé-uitstapjes zijn belastingplichtig. Een mobiliteitsbudget is dat ook, al spelen de aard en de omvang van het budget hierbij een rol. Veel bedrijven betalen belasting over mobiliteitsvoordelen onder “verstrekkingen” en profiteren dus van belastingvoordeel.

De mogelijkheden

Veel van de huidige serviceproviders in een vorm mobiliteit zijn actief bezig met nieuwe mobiliteitsoplossingen die passen in een mobiliteitsbudget. Middels systemen die zij ontwerpen, kunnen bijvoorbeeld alle gegevens goed afgehandeld worden. Ook zijn er aanbieders die een mobiliteitskaart bieden, die werknemers voor verschillende vervoerswijzen kunnen gebruiken, afhankelijk van de locatie en de individuele overeenkomsten die de aanbieder met vervoersbedrijven heeft. Aan het eind van de maand ontvang je als werkgever één enkele, gedetailleerde factuur, waardoor de administratie ervan gemakkelijk af te handelen is. 

Een mobiliteitsbudget voor ZZPers en MKB’ers

Goed nieuws! Het mobiliteitsbudget wordt tegenwoordig niet meer alleen gebruikt door grote bedrijven, maar ook voor zzp’ers en mkb’ers kan een mobiliteitsbudget erg handig zijn. Voorheen was het mobiliteitsbudget voornamelijk gericht op grotere organisaties, maar er is een groeiende erkenning van het belang van flexibele mobiliteitsoplossingen juist ook voor deze zelfstandige ondernemers en kleinere bedrijven. Een mobiliteitsbudget biedt deze groepen nu ook de mogelijkheid om te profiteren van verschillende mobiliteitskeuzes, zoals elektrische fietsen, deelauto’s of het openbaar vervoer. Dit opent nieuwe deuren en creëert meer mogelijkheden voor een efficiënte en duurzame manier van reizen, ongeacht de omvang van het bedrijf. Of je nu een zzp’er bent of een klein bedrijf runt, het mobiliteitsbudget geeft je de vrijheid om mobiliteit op maat te creëren en kosten effectief te beheren.

Overweeg je een mobiliteitsbudget?

Laat je gegevens achter en onze experts nemen zo snel mogelijk contact met je op om je alles te vertellen over de mogelijkheden.

Je toestemming kan op ieder moment terug worden ingetrokken door contact op te nemen met Moby.

Moby voor particulieren

Moby biedt niet alleen informatie over nieuwe mobiliteits aanbieders -en mogelijkheden, je kan via onze marktplaats ook op zoek naar een elektrische auto of fiets. Verder lees je over de actualiteiten op het gebied van nieuwe mobiliteit en gaan we dieper in op verschillende merken en aanbieders in de industrie.

Moby voor bedrijven

Woon-werkverkeer. Via nieuwe mobiliteitsoplossingen heb je het gemak van het vinden van een tankstation, het huren van een stadsfiets in combinatie met een taxi of het bieden van mobiliteitskaarten in je handpalm, via een app houdt je nu alle gemaakte kilometers bij, wordt er gemakkelijk gedeclareerd en zie je hoe er gebruik wordt gemaakt van de mobiliteitsbudgetten. Je leest hier alles over op onze website.

Moby voor overheden

Moby fungeert als schakel tussen de overheid, particulieren en bedrijven. We dragen ons steentje bij aan de klimaatdoelstellingen door elektrisch rijden in de spotlight te zetten.

Via onze website houden we onze lezers op de hoogte rondom alles wat betreft de wetten en regels voor particulieren en bedrijven rondom nieuwe mobiliteit. Verder bieden we nieuws over verschillende soorten brandstoffen en geven we vergelijkingen om te laten zien welke beter zijn.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.