Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Mobiliteit

Op deze pagina willen we je graag meer inzicht geven in mobiliteit in Nederland, duurzame mobiliteit en mobiliteit van de toekomst. We beginnen bij het begin…

Wat is mobiliteit?

Mobiliteit gaat over beweeglijkheid. Wij gaan het vooral hebben over het kunnen verplaatsen van mensen en goederen via een of meerdere vervoerswijzen.

Duurzame mobiliteit

Bij duurzame mobiliteit gaat het om het tegemoet komen aan de huidige behoeften van de mensen om zich te verplaatsen, én het inspelen op toekomstige verwachtingen en vooruitzichten. De bedoeling van duurzaamheid is o.a. dat het lang meegaat, grondstofbesparend is en relatief milieuvriendelijk is.

Uitstoot verlagen is cruciaal

Om ons milieu zo min mogelijk te belasten en hier duurzaam mee om te gaan, pakt Nederland een van de grootste vervuilers in ons land aan; de vervoerssector. Vanaf 2030 moet onze uitstoot naar 45% en in 2050 naar 95% minder ten opzichte van 1990. Uit het klimaatakkoord zijn wetten en regelgeving ontstaan, waarbij wordt gekeken naar duurzame en betaalbare oplossingen zoals o.a. zelfrijdende auto’s en een wegennet op 5G. Maar daarover later meer.

We nemen je eerst mee naar E-mobiliteit, het openbaar vervoer, duurzame brandstoffen en de scheepvaart.

E-mobiliteit

Bij E-mobiliteit (elektro mobiliteit) kun je denken aan milieuvriendelijke, stille en efficiënte voertuigen. Denk aan voer-, vaar- en vliegtuigen die gedeeltelijk of volledig worden aangedreven door elektriciteit. Doordat dit zo’n milieuvriendelijke manier is wordt fors er ingezet op elektrisch rijden door middel van wet- en regelgeving en subsidies.

Openbaar vervoer

De Nederlandse overheid wil dat het Openbaar Vervoer hét alternatief wordt voor de auto. Daarom moet het OV slimmer, en worden nieuwe technologieën ingezet die reizigers makkelijker en beter toegang geeft tot informatie over het OV. Tevens moeten de vervoermiddelen zelf ook verduurzamen. Zo worden treinen en bussen elektrisch, en staan zij in verbinding met elkaar en met het internet.

Fuel vision

Om onze klimaatdoelstellingen te halen hebben meer dan 100 vertegenwoordigers in de mobiliteitsindustrie een document opgesteld. Hierin staat op welke manier en waar duurzame brandstoffen ingezet kunnen worden die bijdragen aan het verlagen van CO2-emissies.

Scheepvaart

Ook de scheepvaartindustrie, welke goed is voor 4,4% van de totale uitstoot, gaat mee in duurzame mobiliteit. Er worden slimme informatie- en communicatietechnologieën ingezet met als doel dat er beter gebruik wordt gemaakt van de vaarwegen en van duurzame brandstoffen.

Meer over new mobility

Je hebt een reis in gedachten maar kunt nergens vinden hoe je die busreis het beste kunt combineren met een taxi. Of wat te denken van het achterhalen van informatie over het gebruiken van een gedeelde auto of de tijden van de volgende veerpont? Je gaat van de ene aanbieder naar de volgende en voelt je frustratie groeien. Voor alle gefrustreerde én andere reizigers is MaaS het antwoord.
Mensen nemen steeds vaker de auto, vliegtuig, trein of andere transportmiddelen, want wie wil er nu niet makkelijk naar het werk, het theater of op reis naar een tropische bestemming? Hierdoor is er een stijgende vraag ontstaan naar diverse vormen van mobiliteit, die een stempel drukt op ons milieu. Iets wat ons allen bekend is, maar ons toch niet tegen lijkt te houden. Moby duikt in het mobiliteitsvraagstuk!

Thema’s en onderwerpen

Vervoermiddelen

Wereldwijd zorgen urbanisatie en het milieu voor uitdagingen die ons ertoe dwingen anders om te gaan met de manier van reizen en het gebruik van vervoermiddelen. Via de klimaatdoelstellingen willen overheden congestie verminderen, de impact op het milieu zo laag mogelijk houden en de reiservaring verbeteren. Hoe doen ze dat precies? Door gebruik te maken beschikbare informatie, nieuwe technologieën en nieuwe ecovriendelijke vervoerstoepassingen en in te zetten eco- en elektromobiliteit.

Klimaatakkoord

De impact van de opwarming van de aarde is overal ter wereld voelbaar.
We noemen dit klimaatverandering; een term waar inmiddels iedereen wel mee bekend is. Steeds meer dieren sterven uit, ijskappen smelten en het zeeniveau stijgt. In sommige regio’s komen extreme weersomstandigheden zoals heftige stormen en regenval steeds vaker voor, terwijl andere gebieden kampen met gewassen die niet groeien vanwege de droogte.
ONZE PARTNER

Fietsvoordeelshop

De webshop voor fietsen tegen een scherpe prijs en bijpassende accessoires.

Mobiliteit van de toekomst

Het is al even genoemd; zelfrijdende auto’s en een wegennet op 5G. We zien dat de overheid groots inzet op duurzaamheid, waardoor Nederland voorloper is op het gebied van nieuwe mobiliteit. En dat wil men graag zo houden…. er wordt dan ook veel nagedacht over de toekomst van onze mobiliteit.

Zelfrijdende auto’s

Sinds 2021 mogen zelfrijdende auto’s officieel de Nederlandse wegen op. Dit zien we al gebeuren in de vorm van een zelfrijdende shuttle, die zich verplaatst tussen Kralingse Zoom in Rotterdam en Rivium in Capelle aan den IJssel. Verwacht wordt dat echt autonoom (zelfstandig) rijden nog wat langer op zich laat wachten, maar de eerste stappen zijn gezet.

Een wegennet op 5G

Zelfrijdende auto’s rijden niet vanzelf. Ze hebben hier een wegennet voor nodig die ervoor zorgt dat ze verbonden zijn en blijven. Deze verbinding vindt plaats door een 5G-netwerk, waardoor (elektrische) zelfrijdende auto’s gekoppeld zijn aan elkaar én aan IoT (Internet of Things). Hierdoor is er communicatie tussen vervoermiddelen zodat auto’s automatisch afstand houden, en communicatie tussen wegen en met hulpdiensten. Zelfs ondergrondse parkeergarages zijn hieraan gekoppeld zodat men gemakkelijk de bezetting kan controleren.

Een beter vul- en laadinfrastructuur

Rijkswaterstaat wil graag het vullen en laden van elektrische voertuigen verduurzamen. Dit doen zij door in te zetten op vier pijlers: waterstof tankstations, elektrische laadpunten, dynamisch laden en biobrandstoffen. Door samen te werken met bedrijven, buitenlandse overheden en andere partijen wordt geprobeerd deze vier pijlers zo snel mogelijk te realiseren.

Thema’s en onderwerpen

Hoewel het bij mobiliteit nog steeds gaat om de wijze waarop we ons verplaatsen, zien we dat er meer aandacht is voor het grotere plaatje, zoals de impact op het klimaat.
Hoe zit het met de toekomst van elektrisch rijden, welke kosten komen hierbij kijken en wat zijn de beste elektrische voertuigen van dit moment?
In de leasefiets-shop heb je de keuze uit een ruim assortiment, waaronder meer dan 10 e-bike merken. Zoek online een fiets uit, en maak een proefrit in een van de 22 winkels.
Via een simpele app kunnen werknemers een bepaalde ritafstand meten via GPS, hun woon-werkverkeer en/of dagje thuiswerken registreren én meteen declareren.
Volledig elektrische auto’s zijn er in verschillende soorten en maten. Voor zowel zakelijke rijders als voor particulieren is er voldoende keus. Ontdek hier de mogelijkheden.

Relevante links

Nieuwe tijden vragen om nieuwe mobiliteit. Een mooi moment voor bedrijven om hun mobiliteitsaanbod onder de loep te nemen.
De elektrische auto’s van Hyundai zijn niet alleen heel leuk en comfortabel om mee te rijden, ze bieden ook een excellente actieradius.
Van stadsfietsen tot e-bikes met bijpassende accessoires; je vindt alles wat je zoekt voor de scherpste prijs, online bij Fietsvoordeelshop.nl
Woon-werkverkeer, zakelijke ritten en thuiswerkdagen snel en makkelijk registreren via één platform: dat is de belofte van Freddi.

Pak wat vaker de fiets

Ondanks dat Nederland een fietsland is, wordt toch vaker de auto genomen. De Nederlandse overheid wil hier verandering inbrengen door het gebruik van de fiets te stimuleren. Dit doet ze door te investeren in betere fietsroutes, en in regelingen met bedrijven met een aanbod in lease- en deelfietsen. Maar ook door de inzet van slimme technologieën waarmee je bijvoorbeeld makkelijk je fiets terug kunt vinden, of langer groen licht hebt omdat het verkeerslicht al weet dat je eraan komt.

Mobiliteit zorgt ervoor dat iedereen zichzelf kan verplaatsen. Nieuwe mobiliteit zorgt ervoor dat dit op een makkelijke, slimme, maar vooral duurzame manier kan.

Elektrisch rijden blog

Apple overweegt samenwerking met automerk start-up Rivian

Apple overweegt samenwerking met automerk start-up Rivian

Apple is bekend als een van de grootste techbedrijven in de smartphone-industrie. Echter is het bedrijf ook al een lange
Hybride rijden steeds populairder 

Hybride rijden steeds populairder 

Waar de algemene registratie van personenauto’s dit jaar met 4 procent is gedaald ten opzichte van afgelopen april, is het
Volvo EX30 verslaat Tesla als best verkochte elektrische auto 

Volvo EX30 verslaat Tesla als best verkochte elektrische auto 

Het bekende Amerikaanse automerk Tesla heeft het zwaar om zijn nummer 1 positie te verdedigen als bestverkochte elektrische auto. Door Tesla’
Nieuw Toyota model bZ3C komt naar Nederland 

Nieuw Toyota model bZ3C komt naar Nederland 

Onlangs heeft Toyota twee gloednieuwe elektrische modellen gepresenteerd op de beursvloer Auto China in Peking; de bZ3C en bZ3

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.