Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Het gemak van een elektrische bakfiets

De bakfiets is terug van weggeweest! Veel gezinnen kiezen tegenwoordig voor de elektrische bakfiets. Ideaal voor de ouders die graag blijven bewegen, maar ook plek willen voor bijvoorbeeld kinderen en spullen. De elektrische bakfiets leent zich uitstekend voor alledaagse uitstapjes, de boodschappen halen en de kids naar school brengen.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de elektrische bakfiets.

Alles over de elektrische bakfiets

De populariteit van de elektrische fiets neemt alleen maar toe. Groot gelijk: met een elektrische fiets ben je sneller op je locatie en heb je minder last van wisselende weersomstandigheden. Ook de elektrische bakfiets is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Steeds vaker kiezen gezinnen voor de elektrische bakfiets. Maar hoe werkt een elektrisch aangedreven bakfiets precies?

elektrische bakfiets

De populariteit van de bakfiets

De bakfiets, ook wel een cargobike genoemd, is al decennialang ideaal voor verschillende doelgroepen. Zo kunnen ouders met jonge kinderen gemakkelijk de kids van en naar school brengen dankzij de ruimte voorin de fiets. Met een bakfiets heb je gelijk ruimte voor de tassen of verschillende boodschappen die je onderweg hebt gehaald. Ideaal voor de gezinnen die geen budget of ruimte hebben voor een tweede auto, maar wel mobiel willen blijven met de kinderen.

Ook voor fietsers die regelmatig veel spullen vervoeren is de bakfiets ideaal. Denk hierbij aan mensen met een eigen bedrijf, die graag hun product in de regio persoonlijk bezorgen. Daarbij leent een bakfiets zich perfect voor het vervoeren van materialen. Zo sla je twee vliegen in één klap: je blijft in beweging terwijl je aan het werk bent.

Hoe werkt een elektrische bakfiets?

De elektrische bakfiets ziet er wat design betreft hetzelfde uit als de originele bakfiets, getypeerd door de grote kuip of bak voorop de fiets. Bakfietsen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, doorgaans met 2 of 3 wielen. Wat aan elektrische modellen is toegevoegd is een oplaadbare accu. Deze helpt je een handje bij het trappen, wat ideaal is met veel boodschappen en kinderen voorin. Zo fiets je een stuk sneller én kom je een aanzienlijk minder vermoeid aan op je locatie.

Soorten en modellen

Als je een elektrische bakfiets overweegt, kun je kiezen tussen de twee verkrijgbare varianten: met twee wielen, of met drie wielen. Beide keuzes komen met voor- en nadelen.

Elektrische bakfiets met 2 wielen

Een bakfiets met twee wielen heeft meerdere voordelen. Zo fiets je dynamischer en zijn ook bochten makkelijker om te manoeuvreren. Daarnaast fietst een enkelsporige bakfiets stabieler voor de inzittenden, omdat de fiets goed meebuigt. Het nadeel van een enkelsporige bakfiets is dan weer dat je bij lage snelheden minder stabiel bent, net zoals bij een reguliere fiets.

De enkelsporige bakfiets wordt vaker gekozen door ouders met één of twee kinderen, omdat deze vaak komt met een kleinere kuip dan de bakfiets met drie wielen. Hierdoor is deze optie een stuk handzamer, wat handig is als je in een drukke stad woont.

elektrische bakfiets met twee wielen
elektrische bakfiets met drie wielen

Bakfiets met 3 wielen

In het kort zijn de nadelen van de dubbelsporige bakfiets de voordelen van de enkelsporige bakfiets, en vice versa. Zo is de dubbelsporige bakfiets een stuk stabieler, ook bij lage snelheden. Op deze manier is het dan ook gemakkelijker om de bakfiets in de standaard te zetten en kun je zelf blijven zitten bij stoplichten.

Daarbij is het een groot voordeel dat bakfietsen met drie wielen vaak royalere kuipen hebben. Hierdoor heb je al snel ruimte om zo’n vier kinderen, tassen en andere items te vervoeren. Ideaal voor grotere gezinnen, of voor de fietser die veel ruimte voor spullen nodig heeft.

Een nadeel van een elektrische bakfiets met drie wielen is dat het voor de inzittenden een stuk hobbeliger aanvoelt. Dit omdat oneffenheden op wegen sneller opgepikt worden door twee wielen.

Voordelen van een elektrische bakfiets

De elektrische bakfiets komt met veel voordelen. Zo is een elektrische bakfiets goedkoper dan een tweede auto: zowel wat aanschaf als wat onderhoud betreft. Een goede elektrische bakfiets koop je nieuw vanaf zo’n 2.500 euro. Daarnaast kun je ook de keuze maken om een elektrische bakfiets te leasen. Op deze manier betaal je een vast maandbedrag, waar onderhoud bij in begrepen zit.

Het grootste voordeel van de bakfiets is de ruimte die je erbij krijgt. De meeste bakfietsen kunnen twee tot vier kinderen vervoeren. Praktisch als je een groter gezin hebt, of als je bijvoorbeeld oppasouder bent. Maar ook voor het vervoeren van spullen is de bakfiets ideaal: de boodschappen en pakketjes passen er nog gemakkelijk bij.

Daarnaast blijf je als fietser in beweging: breng de kinderen van en naar school, haal boodschappen of ga een middagje naar het strand. Zo draagt een elektrische bakfiets bij aan een actieve levensstijl, terwijl je niet hoeft in te leveren op ruimte in bijvoorbeeld een kleine auto.

bakfiets elektrisch

Natuurlijk heeft een elektrische bakfiets ook een aantal nadelen. Zo moet je er, net als bij elke e-bike, voor zorgen dat de accu van je fiets opgeladen is wanneer je deze nodig hebt. Zelf een elektrische bakfiets aanschaffen? Bekijk het gehele aanbod hier.

elektrische bakfiets

Waar moet je op letten bij aankoop?

Er zijn meerdere aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het aanschaffen van een elektrische bakfiets. Allereerst de actieradius: de meeste elektrische bakfietsen hebben een elektrisch rijbereik tussen de 20 en 100 kilometer. Dit is een breed spectrum. Daarom is het belangrijk om een bakfiets uit te kiezen die past bij jouw levensstijl en verwachte gebruik van de fiets.

Hetzelfde geldt voor het type bakfiets dat je kiest wat betreft het aantal wielen. Heb je een groter gezin en vind je het niet zo om erg een loggere bakfiets te fietsen? Dan kan een bakfiets met drie wielen een goed idee voor je zijn. Ben je op zoek naar een dynamische fiets waarmee je gemakkelijk stuurt en andere fietsers inhaalt? Dan is een bakfiets met twee wielen wellicht een betere keuze voor jou. Voordat je deze keus maakt, kan het gunstig zijn om een proefrit te maken zodat je zelf ervaart wat je het fijnst vindt.

ONZE PARTNER

Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.