Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische bakfiets buying guide

De fiets met typerende kuip voorin is ideaal voor jonge gezinnen, ondernemers en andere fietsers die niet willen inleveren op gemak. Met een elektrische bakfiets ben je bovendien snel en comfortabel onderweg, ook bij tegenwind of hitte.

Door de groeiende populariteit zijn er steeds meer merken die elektrische bakfietsen aanbieden in verschillende soorten en maten. Maar welk van deze bakfietsen is nu eigenlijk het beste? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van een elektrische bakfiets? Doe je voordeel met deze elektrische bakfiets buying guide.

De verschillende soorten elektrische bakfietsen

De populariteit van de elektrische bakfiets valt te verklaren. De handige kuip van de fiets is ideaal voor het vervoeren van de boodschappen, de kinderen van en naar school te brengen en om materiaal te vervoeren. De elektrische bakfiets is de ideale verbetering van de originele bakfiets: met deze variant ga je een stuk sneller, heb je geen last van de frisse Hollandse tegenwind of van het gewicht dat je onderweg meeneemt. Ook in de categorie elektrische bakfietsen valt er van alles te kiezen. We zetten allerlei opties naast elkaar, vergeleken ze en helpen je met een flinke portie koopadvies. Allemaal samengevoegd in deze elektrische bakfiets buying guide.

Stap 1: Kies je model

We trappen deze elektrische bakfiets buying guide af met de verschillende modellen waar uit je kunt kiezen. De elektrische bakfiets is namelijk verkrijgbaar in diverse typen. Het verschil met de reguliere elektrische fiets is dat bakfietsen unisex zijn. Er is geen onderscheid tussen een mannen en vrouwenframe. Scheelt weer een keuze in het proces én is ideaal wanneer de bakfiets wordt gebruikt door zowel mannen als vrouwen.

De elektrische bakfiets valt wel onder te verdelen in twee verschillende soorten: met twee wielen of met drie wielen. Beide opties komen met hun eigen voor- en nadelen.

Zo is de tweewieler dynamischer en compacter, maar ook lastiger om in balans te houden. De elektrische bakfiets met drie wielen heeft als voordeel dat je meer ruimte hebt. Dit is ideaal voor grotere gezinnen of voor fietsers die meer bagageruimte zoeken.

elektrische bakfiets buying guide
elektrische bakfiets met drie wielen

Aantal wielen van de elektrische bakfiets

Eerder werden de verschillende modellen elektrische bakfiets al benoemd. Hier nog kort de voor- en nadelen van beide keuzes op een rij:

Tweewieler

 • Voordeel: ideaal tot 3 kinderen in de kuip, compact, fietst dynamisch en is geschikt voor lange afstanden
 • Nadeel: passen minder spullen in dan bij een driewielbakfiets

Driewieler

 • Voordeel: ideaal voor grotere gezinnen, meer beschutting voor de inzittenden, flink veel extra ruimte voor spullen
 • Nadeel: rijdt een stuk hobbeliger, neemt meer ruimte in op de fietspaden

Ons koopadvies: ga voor de tweewieler als je graag wendbaar wilt blijven en de fiets gemakkelijk mee wilt nemen en kies de driewieler als je de bakfiets met name aanschaft om doorgaans veel te vervoeren.

Twijfel je aan welk model de beste keus is voor jou en je rijstijl? Dan is het een goede keus om een proefrit te maken en zelf te beleven welke elektrische bakfiets bij jou past.

Stap 2: Bepaal de gewenste accucapaciteit

Heb je een model gekozen, dan zijn er nog diverse andere factoren om rekening mee te houden. Denk hierbij aan actieradius, materiaal en formaat kuip. Ben je van plan de bakfiets dagelijks te gebruiken voor verschillende ritjes naar de supermarkt, scholen en sport? Dan is het belangrijk een elektrische bakfiets te kiezen met een grote actieradius te kiezen. Daarnaast kan het in dat geval ook handig zijn om een grotere kuip te nemen.

Ons koopadvies: bereken de gemiddelde afstand die je op een dag verwacht af te leggen met de bakfiets. Kies vervolgens een actieradius die dit met gemak haalt. Zo kun je er in alle weersomstandigheden vanuit gaan dat je voldoende trapondersteuning hebt.

bakfiets elektrisch
elektrische bakfiets koopadvies: welk formaat kuip?

Stap 3: Vergelijk het formaat kuip

Bakfietsen komen in verschillende soorten en maten. Zo heb je kleinere bakfietsen, die 1 tot 2 kinderen kunnen vervoeren. Grotere bakfietsen kunnen tot maar liefst 4 à 5 kinderen vervoeren, inclusief boodschappen.

Voordat je doorgaat met de koop is het dan ook belangrijk om te kijken naar je levensstijl. Hoe veel ruimte heb je nodig en hoe mobiel wil je zijn? In een kleinere kuip past minder, maar de fiets is vervolgens ook minder zwaar en groot om mee te fietsen. Ons koopadvies zou zijn om de ruimte af te wegen met de wendbaarheid: waar ligt voor jou de prioriteit?

Stap 4: Kies het motortype

Bij de aankoop van een elektrische bakfiets kun je kiezen uit verschillende motoren die zijn op verschillende locaties in de fiets kunnen bevinden. Wat maakt dat uit? We zetten het op een rij:

 • Voorwielmotor: de voorwielmotor vind je in de as van het voorwiel van de bakfiets. Een voorwielmotor is door de positie wat minder stabiel dan andere motoren, maar is wel een stuk goedkoper. Check op deze pagina het aanbod e-bikes met voorwielmotor.
 • Middenmotor: het merendeel van de elektrische bakfietsen is voorzien van deze motor. De middenmotor zit bij de as van de trappers. Hierdoor ligt de fiets stabiel op de weg. Deze motor is ook een stuk zuiniger dan de andere opties. Het nadeel? Je betaalt er iets meer voor. Direct het aanbod zien? Bekijk hier de elektrische fietsen met middenmotor.
 • Achterwielmotor: deze motor bevindt zich bij het achterwiel van de bakfiets. Je bent direct voorzien van trapondersteuning. Deze motor is ook een stukje goedkoper dan de middenmotor. Ga naar deze pagina om het aanbod elektrische fietsen met achterwielmotor in te zien.

Check bij de elektrische bakfiets die je op het oog hebt dus altijd even welk type motor erbij komt. Bepaal vervolgens of de bijbehorende voor- en nadelen bij je passen. Zo niet? Dan is het wellicht beter om te gaan voor een vergelijk model met ander type motor.

riemaandrijving

Stap 5: Reguliere ketting vs. riem

De ketting en riemaandrijving hebben een grote invloed op het comfort en onderhoud. Een elektrische fiets met riemaandrijving is tegenwoordig van erg goede kwaliteit en is bovendien erg comfortabel om te hebben. Dit komt omdat de riem stiller, onderhoudsvriendelijk en schoner is dan bij een reguliere fietskettingen. Daarnaast ziet het er ook nog eens netjes uit.

Als je de voordelen van de riemaandrijving op vindt wegen tegen een initieel iets hogere aanschafprijs van de elektrische bakfiets, dan is ons koopadvies om daar zeker voor te gaan.

Wil je erachter komen of een elektrische bakfiets iets voor jou is? Maak hier je afspraak voor een proefrit.

Wat moet je verwachten van de prijs van een elektrische bakfiets?

Elektrische bakfietsen verschillen in prijs: je betaalt zo’n €1800,- voor een standaardmodel, maar een luxere uitvoering kan oplopen tot wel €5500,-. Hierin zit veel variatie afhankelijk van de gekozen specificaties zoals actieradius, materiaal van de bakfiets, en handige snufjes.

Naast de aankoopprijs raden wij ook aan om rekening te houden met potentieel onderhoud van een elektrische bakfiets. Onderdelen en onderhoud kunnen ook de kosten ook doen oplopen, wat het handig maakt om dit mee te nemen bij het bepalen van je budget.

Veel mensen vinden een elektrische bakfiets een grote aankoop. Regelmatig maken mensen dan ook de keuze om een bakfiets te leasen. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag waar onderhoudskosten en garantie bij inbegrepen zitten.

Wil je een elektrische bakfiets aanschaffen?

Elektrische bakfiets buying guide: de laatste tips op een rij

We sluiten dit elektrische bakfiets koopadvies af met een aantal tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een elektrische bakfiets:

 • De hoogte van de kuip: let erop dat kinderen veilig in de kuip zitten. Je wilt immers niet dat ze er gemakkelijk uit kunnen klimmen of bij een scherpe bocht over de rand zouden kunnen vallen.
 • De afwerking: de ene bakfiets is de andere niet. Ben je van plan om kinderen te vervoeren in de fiets? Check dan voor de aankoop of er scherpe randen of losse touwtjes zijn. Hier kunnen kids namelijk aan gaan zitten en zichzelf potentieel zeer aan doen. Is de bak van hout? Let er dan op dat dit niet te goedkoop materiaal is dan snel verslijt.
 • Accu: voor de aankoop is het wijs om te kijken naar je levensstijl. Fiets je de hele dag met de elektrische bakfiets? Dan doe je waarschijnlijk goed aan een hoge capaciteit van de fietsaccu te kiezen.
 • Parkeer- en loophulp: sommige elektrische bakfietsen blijven op zichzelf doortrappen, ook als jij zelf niet trapt. Deze extra functie kan handig zijn.

Meer weten over de elektrische bakfiets? Lees alles over de beste elektrische bakfietsen.

ONZE PARTNER

Elektrische fiets kopen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.

Altijd voor een scherpe prijs.

Meer weten?

Of je nu op zoek bent naar meer informatie over bakfietsen, of al een elektrische bakfiets op het oog hebt:
Decathlon helpt je op weg.