Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Vanaf 1 januari 2024 moeten bedrijven die meer dan 100 mensen in dienst hebben, voldoen aan de CO2-registratieplicht. Organisaties moeten dan het aantal kilometers rapporteren die in totaal in dat jaar zijn afgelegd, het betreft dan woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Het rapporteren heeft als doel de voor het klimaat negatieve effect van deze mobiliteit terug te dringen. In Nederland gaat dit om ruim 8000 werkgevers die in totaal aan ongeveer vijf miljoen mensen werk verschaffen.
Het vooruitzicht is dat deze regeling in 2030 een CO2-reductie van een 1 Megaton zal opleveren. Of deze winst daadwerkelijk wordt behaald zal in 2026 worden geëvalueerd.
Nederland wil de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verlagen vergeleken met 1990. In 2050 hebben we de doelstelling om de uitstoot met 95% te reduceren. Om dit te realiseren zijn er dringende en ingrijpende maatregelingen nodig.
Eén van de sectoren die het meeste CO2-uitstoot in Nederland is mobiliteit. Recente rapporten laten zien dat bijna de helft van deze uitstoot werkgerelateerd is. Werknemers hebben dus een grote rol in het verduurzamen van mobiliteit.
Het verlagen van de CO2-uitstoot heeft niet alleen betrekking op het wagenpark, maar ook het stimuleren van alternatieve en schonere manieren van reizen. Mobiliteitsgedrag is uiteindelijk een belangrijke sleutel tot CO2-reductie.
Niet of minder reizen zijn uiteindelijk de beste manieren om de uitstoot te verminderen. Omdat het de reizigers zijn die de keuzes maken die het uitstoot bepalen, wil de Nederlandse overheid hen stimuleren andere modaliteiten te kiezen, hun reisgedrag te verduurzamen en samen hun steentje bijdragen aan het verlagen van de uitstoot.
De regeling werkgebonden personenmobiliteit is ingevoerd om meerdere redenen:
Werkgevers die meer dan 100 mensen in dienst hebben moeten vanaf 1 januari 2024 via een digitaal systeem de kilometers van hun werknemers invoeren. Via dit systeem krijgen ze een handig overzicht waarin precies hun uitstoot staat beschreven en krijgen ze handvatten die ze mogelijkheden aanreikt hun werknemers te stimuleren groener te gaan reizen. Daarnaast moeten zij uiterlijk 1 januari 2026 aan de norm voor zakelijk verkeer voldoen. Dit betekent dat ze een maximaal aantal gram CO2 per gereisde zakelijke kilometer mogen uitstoten.
De verwachting is dat werknemers zo’n twee dagen nodig hebben om het rapport de eerste keer in te vullen. De opvolgende jaren hoeven ze alleen de nummers te veranderen. Na vier jaar wordt geëvalueerd hoe succesvol deze manier van zakelijke kilometers meten is. Mochten de klimaatdoelen nog te ver buiten bereik liggen overweegt de overheid om de regels aan te scherpen of wordt er een norm ingericht voor woon-werkmobiliteit tot 2030.
Voor bedrijven geldt dus een extra CO2-registratieplicht, dit kan zorgen voor extra administratief werk en een nieuwmobiliteitsbeleid. Om dit te vereenvoudigen zijn er meerdere tools beschikbaar waarmee de ritregistratie eenvoudig vastgelegd kan worden. Wij hebben diverse mobiliteitsaanbieders vergeleken zodat je snel kunt zien wat de beste oplossing is die past bij de organisatie.
Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.