Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Buying guide voor elektrische fietsen

De elektrische fiets is inmiddels onmisbaar in het straatbeeld. Voor mensen die graag in beweging blijven, maar iedere dag wel lange afstanden moeten afleggen, is het de perfecte oplossing. Nu bijna ieder fietsmerk wel een elektrisch model heeft geintroduceerd, kan het een uitdaging zijn om de juiste fiets te vinden.

Welke elektrische fiets moet je nou kopen? Waar moet je tegenwoordig allemaal op letten? En wat is de beste koop van 2022? Je leest erover in onze buying guide.

Verschillende elektrische fietsen

Modellen

De elektrische fiets heeft meerdere soorten modellen. Om te beginnen zijn er dames, heren en unisex fietsen. Daarnaast zijn er ook verschillende fietsen voor verschillende doeleinden. Zo maken de meeste fabrikanten onderscheid tussen stadsfietsen, off-road fietsen en trekking fietsen. De verschillen tussen deze fietsen zijn voornamelijk te vinden in het frame, het gewicht en de actieradius. Denk voordat je een elektrische fiets gaat kopen goed na over hoe je deze gaat gebruiken. Als je voornamelijk op zoek bent naar een e-bike voor woon-werkverkeer, is een stadsfiets ideaal. Ga je regelmatig op fietsvakantie of maak je in de weekenden lange tochten? Dan is een trekking fiets met een grote actieradius een betere keuze.

De prijs die we opnemen in onze buying guide

Doordat er veel verschillende modellen zijn kan de prijs variëren van € 1500,- voor een standaard e-bike tot € 4000,- voor een luxere uitvoering. De prijs is in grote mate afhankelijk van de actieradius en het type accu. Ook de plek waarop de accu is geplaatst, beïnvloedt de prijs. Omdat de onderhouds- en reparatiekosten bij een e-bike hoger liggen, is het belangrijk om deze kosten mee te nemen bij het bepalen van je budget.

Wil je erachter komen of een elektrische fiets iets voor jou is? Maak hier je afspraak voor een proefrit.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een e-bike?

Natuurlijk zijn er wel verschillende aandachtspunten handig bij het aanschaffen van een elektrische fiets.

1. Motor

Bij een elektrische fiets kan de motor op drie verschillende plekken zitten:

  • In het voorwiel: dit is de makkelijkste plek voor een fabrikant om de motor te installeren. De voorwielmotor vind je ook vaak in de goedkopere klasse (tot € 2000). Een voorwielmotor is geschikt voor dagelijks en normaal gebruik. Bekijk hier het aanbod elektrische fietsen met voorwielmotor.
  • De tweede plek is in het midden bij de trapbuis (middenmotor). Deze motor is ook wat krachtiger, doordat de motor door middel van de trappers het achterwiel aandrijft. Een elektrische fiets met een middenmotor is duurder. Fietsen met de middenmotor zijn verkrijgbaar vanaf € 2500 en lopen vaak op tot ongeveer € 4000.
    Bekijk hier het aanbod e-bikes met middenmotor.
  • De derde plek waar een motor kan zitten is in het achterwiel (achterwielmotor). Deze motor geeft net dat extra duwtje in de rug. Waar op gelet moet worden is dat een elektrische fiets met een achterwielmotor een kwetsbare derailleur heeft. Ook kun je een lekke band niet zelf vervangen. De fiets moet namelijk worden aangesloten op een computerprogramma om deze opnieuw af te stellen. Bekijk hier het aanbod e-bikes met achterwielmotor.
best geteste

2. Display

Via het display stel je de trapondersteuning in. Alleen is het ene display wat makkelijker te begrijpen dan het andere. Let bij het selecteren van je nieuwe fiets op de gebruiksvriendelijkheid van het display. Kan je het tijdens het fietsen goed en makkelijk aflezen? Stel jezelf ook de vraag of je wilt dat het display veel informatie geeft of dat de display zo min mogelijk weergeeft. Met het display geldt ook: hoe duurder de elektrische fiets, hoe luxer het display is.

Aandachtspunten e-bike test

Elk jaar is er een e-bike test. De e-bikes worden streng gecontroleerd, gecheckt en beoordeeld op honderden aandachtspunten.

Comfort

Eén van de belangrijkste punten bij een fiets is het comfort tijdens het rijden. Naast het comfort is er ook nog een ander belangrijk puntje: de vering in de fiets. Als je op sommige paden fietst waar er veel oneffenheden zijn, is een goede vering van belang. Dit is niet alleen essentieel voor het comfort, maar het is ook belangrijk voor de veiligheid. De meest gebruikte technieken hiervoor zijn de voorvorkvering en de zadelpenvering. Omdat niet iedereen hiervan houdt, hebben fabrikanten een andere oplossing, namelijk extra brede banden.

buying guide

Frame

Het frame bij veel elektrische fietsen is erg stevig en vaak ook groter. De reden hiervan is dat de elektrische fiets meer en zwaarder wordt belast dan een normale fiets. Bovendien kan de accu ook in en op het frame geplaatst worden. Als je de elektrische fietsen vaak op een fietsendrager meeneemt, kies dan voor een wat lichtere uitvoering. Natuurlijk is het ook belangrijk om goed te kijken welke fiets goed bij jou en je leefstijl past bij het aanschaffen.

Ketting/riem

De ketting en riemaandrijving hebben een grote invloed op het comfort en onderhoud. Een elektrische fiets met riemaandrijving is tegenwoordig van erg goede kwaliteit en erg comfortabel om te hebben. Dit komt omdat de riem stiller, onderhoudsvriendelijk en schoner is dan bij een oude fietskettingen. Daarnaast ziet het er ook nog eens netjes uit. Echter zit er bij een fiets met een derailleur een ketting, wat ook veel voordelen met zich mee draagt.

Verdere belangrijke punten in onze verkoop gids!

Als laatste punt in onze buying guide geven we je nog extra punten mee waar je nog verder op moet letten bij het aanschaffen van een elektrische fiets:

  • De remmen: veel elektrische fietsen hebben hydraulische schijfremmen. Deze zijn veel betrouwbaarder dan andere remmen. Dit is nodig door de hoge snelheden die elektrische fietsen kunnen bereiken.
  • Versnellingen: je kan hier kiezen uit drie verschillende soorten versnellingen, namelijk: naafversnelling (als je meestal op vlak gebied rijdt), derailleursysteem (berg/heuvel gebied) of traploze versnelling (systeem zoekt zelf naar perfecte snelheid).
  • Stuur: Dit is gelukkig op de meeste elektrische fietsen te verstellen, alleen de bouw van de fiets speelt hier ook mee. Het moet comfortabel rijden en voelen.
  • Fietsaccu: De capaciteit van de accu heeft invloed op waar je de fiets voor kan gaan gebruiken.

Bij Decathlon is het ook mogelijk om een tweedehands e-bike aan te schaffen. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk deze pagina.

Liever het complete aanbod bekijken?

Meer weten over de elektrische fiets? Lees alles over het onderhoud van de fiets en de verschillende e-bike merken.