Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Dé buying guide elektrische auto kopen


Je wilt een elektrische auto aanschaffen. Maar waar moet je op letten? En ga je voor een nieuw of tweedehands model? Of wil je een elektrische auto leasen? Onze buying guide helpt je kiezen.

Elektrische auto’s in verschillende soorten

Besloten om van een diesel- of benzineauto besluit af te stappen? Dan kun je gaan voor een volledig elektrische auto die oplaadt aan een laadpaal. Maar ook een hybride auto met elektro- en brandstofmotor en een voertuig dat volledig rijdt op waterstof maken deel uit van het keuzepalet. De eerste stap is om voor jezelf af te wegen welk type auto het beste bij jou past. Er zijn meerdere factoren die je kunt meenemen in deze afweging. Denk hierbij aan: het aantal kilometers dat jij vaak af moet leggen, de aanschafprijs die je in gedachten hebt en het onderhoud van de auto. Als jij lange afstanden moet afleggen voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer, wil je graag een auto die een grote actieradius heeft. Gebruik je een elektrische auto alleen voor korte afstanden, dan kan een tweedehands ‘stadsauto’ ook al voldoen.

De prijs van een elektrische auto kopen

Doordat er veel verschillende modellen en uitvoeringen zijn, kan de prijs behoorlijk variëren. Zo start het al vanaf €13.000 euro voor een tweedehands elektrische auto en kan de prijs oplopen tot €50.000 euro voor een nieuw exemplaar gezinsauto met een actieradius van maar liefst 507 kilometer. De aanschafprijs is in grote mate afhankelijk van de actieradius en het comfort van de auto. Bij een elektrische auto zijn de onderhoudskosten vaak lager dan bij een auto die op fossiele brandstof rijdt, omdat er minder verschillende onderdelen in verwerkt zitten. Maar houd wel in gedachten dat een accu uiteindelijk ook afneemt in capaciteit en wellicht vervangen moet worden.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een elektrische auto?

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een elektrische auto. Wij zetten ze op een rij. Zo zorg je dat je een goede keuze maakt:

1. Welk type elektrische auto kies je?

Als jij een elektrische auto wilt kopen, dan passeren de volgende type auto’s de revue:

 • Een volledig elektrische auto. Deze auto rijdt op een accu die moet worden opgeladen aan een laadpaal. Deze auto’s rijden erg zuinig doordat ze volledig elektrisch zijn. Je moet hierbij wel goed opletten wat de actieradius is, zodat jij weet hoeveel kilometers je kunt afleggen na een oplaadbeurt.
 • Een hybride auto. Deze auto heeft een verbrandingsmotor en een elektromotor. Tijdens het rijden werken deze twee systemen samen om de auto zo efficiënt mogelijk te laten rijden met een minimaal verbruik. Je hebt de keuze uit een volledig hybride, half hybride of plug-in hybride auto. Dit laatste type kan worden opgeladen bij een laadpaal.
 • Een auto die volledig op waterstof rijdt. Het produceren en verbeteren van waterstofauto’s is nog volop in ontwikkeling waardoor het aanbod op de Nederlandse markt nog beperkt is.
elektrische auto kopen
buying guide elektrische auto kopen

2. Nieuw, 2e hands of leasen: wat doet dat met de prijs?

Een bijkomend voordeel van een elektrische auto rijden, vind je bij de gebruikskosten. Die liggen doorgaans namelijk lager dan bij een auto die op brandstof rijdt. Zo heeft een elektrische auto:

 • Lagere brandstofkosten
  De kosten voor elektriciteit zijn lager dan die van benzine en diesel, waardoor je minder geld kwijt bent aan ‘brandstof’.
 • Lagere belasting
  Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van zowel bpm als motorrijtuigenbelasting.
 • Lagere onderhoudskosten
  Doordat elektrische auto’s bestaan uit minder onderdelen, kan er minder slijten of defect raken en bespaar je een hoop kosten per onderhoudsbeurt.


De aanschafprijs van een elektrische auto ligt vaak wel hoger dan die van benzine- en dieselauto’s. Dit komt onder andere door de productiekosten van de accu en de software. Wil jij een elektrische auto kopen? Bekijk dan goed of het voor jou de moeite is om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Bij een nieuwe auto ben je verzekerd van een nieuwe accu met optimale capaciteit, en heb je de keuze uit de nieuwste modellen die vaak een hoge actieradius hebben.

Tegenwoordig kun je echter ook veel modellen van verschillende merken op de occasionmarkt vinden, tegen een scherpe prijs. En daarnaast is het leasen van een elektrische auto ook nog een optie. Zowel volledig elektrische auto’s als hybride auto’s kun je leasen. Lees hier alles over het leasen van een elektrische auto en de voor- en nadelen.

3. Actieradius

De actieradius van een elektrische auto wordt ook wel range genoemd. Dit is de afstand die een elektrische auto kan rijden op één acculading. Je kunt het vergelijken met het aantal kilometers dat een brandstofauto kan afleggen met een volle tank. Dit varieert van 190 tot bijna 600 kilometer en wordt gemeten volgens WLTP standaarden. Bij elektrische auto’s praten we over het aantal kilowattuur (kWh) dat een accu heeft. Dit vermogen van het accupakket, het verbruik van de auto en jouw eigen rijstijl bepalen welke afstand je kunt afleggen. Daarna moet een volledig elektrische auto of een plug-in hybride auto weer aan de lader. Dit is prijstechnisch gezien het voordeligste bij een thuislader, maar dan moet de auto wel een aantal uren aan de lader staan voordat de auto weer volledig is opgeladen.

Je kunt ook op steeds meer plekken gebruik maken van snelladers, zodat je onderweg je auto weer snel kunt opladen. Net als bij een brandstofauto verbruikt een kleine auto minder dan een zwaardere, grote auto. Maar hierbij moet gezegd worden dat kleine elektrische auto’s vaak een minder grote accu hebben dan grote elektrische auto’s. De nieuwste modellen elektrische auto’s worden vaak gemaakt met een hogere actieradius. Hierdoor kun je tegenwoordig lange afstanden afleggen met een volle accu. Bepaal dus in jouw zoektocht welke actieradius de auto minimaal moet hebben. Vervolgens kun jij op de (occasion) markt verder zoeken naar een geschikt model.

elektrische auto kopen

4. Comfort

Heb jij inmiddels bepaald welk type elektrische auto je voorkeur heeft? En heb je een bepaalde prijs en actieradius in gedachten? Dan is het ook nog de moeite om te kijken welke modellen een hoog comfort genieten. Een paar punten die goed zijn om op te letten:

 • Elektrische auto’s zijn auto’s die voorzien zijn van automatische transmissie. Je hoeft dus niet zelf te schakelen en dankzij de elektromotor trekken de auto’s snel op. Hierdoor vinden veel mensen een elektrische auto erg ontspannen rijden.
 • Elektrische auto’s worden vaak van lichte onderdelen gemaakt. De accu is namelijk relatief zwaar en zo wordt het gewicht van de auto beperkt. Bekijk daarom altijd goed of de auto een fijne ligging op de weg heeft.
 • Daarnaast worden de nieuwste modellen uitgerust met de laatste software, waardoor jij keuze hebt welke technische hoogstandjes jij belangrijk vindt in jouw auto. Van high-tech infotainment systeem tot zelfrijdende modus.
 • Tot slot kun je natuurlijk bekijken of een auto een comfortabel interieur en een fraai uiterlijk heeft, en of dit op jouw persoonlijke wensen aansluit.

De belangrijkste punten uit deze buying guide op een rij

Er zijn dus een aantal factoren die meespelen bij een elektrische auto kopen. Hier zetten we ze nog één keer op een rijtje:

 • Het type elektrische auto: volledig elektrisch, een hybride variant of een innovatieve waterstofauto? Een volledig elektrische auto is erg zuinig, maar moet wel aan de lader. De waterstof auto is een ander duurzaam alternatief, maar wordt nog beperkt aangeboden. Een hybride auto heeft daarnaast het voordeel dat deze niet aan de lader hoeft, maar deze rijdt dan weer deels op brandstof.
 • De prijs. Een elektrische auto heeft over het algemeen een hogere aanschafprijs, maar je profiteert wel van een aantal financiële voordelen dankzij de lage gebruikskosten. Hierdoor is de EV op langere termijn doorgaans goedkoper. Bepaal voor jezelf welk bedrag je kunt vrijmaken voor de aanschaf van nieuw exemplaar of een occasion. Je kunt ook de optie bekijken om een elektrische auto te leasen.
 • De actieradius. De accu is een belangrijk onderdeel van een elektrische auto. De actieradius bepaalt hoeveel kilometers jij gemiddeld kunt rijden na één laadbeurt. Ga voor jezelf dus goed na hoeveel kilometers jij vaak aan één stuk aflegt en houd rekening met een passende accucapaciteit in jouw zoektocht.
 • Comfort. Naast de actieradius zijn er natuurlijk ook nog andere factoren waar je op kunt letten tijdens je zoektocht. Kies jij voor een klein, eenvoudig model of ben je op zoek naar een luxe, grotere auto die meer mogelijkheden biedt?

Ruime keuze uit diverse merken en modellen

Kortom, als je aan de hand van de belangrijkste punten je zoektocht laat leiden, dan vind je een auto die bij jou past. Meer informatie over een elektrische auto kopen? Bekijk de auto’s die als beste uit de test komen!

Veelgestelde vragen bij een elektrische auto kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische auto?

Bij een elektrische auto kopen is het handig om eerst een aantal belangrijke zaken op een rijtje te zetten. Een buying guide kan daarbij helpen. Hierin vind je een opsomming van zaken waar jij op moet letten tijdens jouw zoektocht naar een elektrische auto. Zo kun jij uiteindelijke een geschikte (tweedehands) elektrische auto vinden die voldoet aan al jouw wensen.