Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over fleetmanagement

Of het er nu veel zijn of niet: als bedrijf heb je al snel zakelijke voertuigen op je naam. Maar wat komt hier eigenlijk allemaal bij kijken?
Wij vertellen je alles over fleetmanagement. Ontdek slimme manieren om jouw wagenpark te beheren.

Wat is fleetmanagement?

Met fleetmanagement wordt het beheren van het wagenpark bedoeld. Maar wat is dan een wagenpark, of fleet? Dit zijn alle voertuigen die in bezit zijn van het bedrijf. Dit varieert van zakelijke auto’s tot vrachtwagens en grote graafmachines. Ook leaseauto’s die voor zakelijke doeleinden zoals woon-werk verkeer gebruikt worden, vallen hieronder. Vaak worden grote machines zelfs ook nog meegenomen in het wagenpark. Fleetmanagement is dus het beheren van alle voertuigen (en andere grote machines) van een bedrijf.

Het doel van fleetmanagement is om de efficiëntie en productiviteit in een bedrijf te verhogen. Daarnaast wordt met fleetmanagement ook de veiligheid van medewerkers en voertuigen gecontroleerd en verbeterd. Een groot aspect van fleetmanagement is daarom tracking, of track and trace. Hiermee kunnen voertuigen gevolgd worden en krijg je inzicht in het rijgedrag van bestuurders en verkeersbewegingen die gemaakt worden. Zo kun je bijvoorbeeld weer beter brandstofverbruik bijhouden.

Belangrijke aspecten van fleetmanagement

Bij slim fleetmanagement komen een aantal aspecten. We zetten ze op een rij:

  • Voertuigtracking: Het tracken van voertuigen is een belangrijk aspect van fleetmanagement. Door middel van GPS, bijvoorbeeld ingebouwd in de voertuigen van een wagenpark, kunnen fleet managers bijhouden waar voertuigen zijn en wat bijvoorbeeld de status van het voertuig is. Tracking helpt op deze manier bij het bijhouden van het voertuig, maar bijvoorbeeld ook bij het optimaliseren van routes en het inplannen van taken gebaseerd op de status en locatie van het voertuig.
  • Onderhoudsplanning: Veilig onderweg ten alle tijde vraagt om zorgvuldig onderhoud van de voertuigen. Door accuraat bij te houden wanneer onderhoudsbeurten gepland zijn en wat bijvoorbeeld de reparatiegeschiedenis van een voertuig is, zorg je ervoor dat je niet tegen verrassingen aan loopt. Het helpt om onderhoudskosten vooraf in te calculeren. Bovendien kun je met de data de levensduur van voertuigen optimaliseren en voorkom je onverwachte problemen.
  • Brandstofbeheer: Brandstofverbruik en -beheer speelt een belangrijke rol in kostenmanagement, zeker als er veel gereden wordt of wanneer er voertuigen worden gebruikt die veel brandstof nodig hebben. Door auto’s met GPS te volgen kun je maatregelen nemen om zo het brandstofverbruik van een auto of bestuurder te verminderen.
  • Veiligheid en naleving hiervan: Fleetmanagement helpt daarnaast ook bij de naleving van veiligheidsregels en verschillende wetten. Denk hierbij ook het voldoen aan milieuregels of het rijgedrag van bestuurders. Dit alles kan namelijk gecontroleerd worden.
  • Uitbreiding of vernieuwing van het wagenpark: Een laatste belangrijk aspect waar fleetmanagement in voorziet, is de uitbreiding of vernieuwing van het wagenpark. Met fleetmanagement zul je namelijk voertuigen die minder presteren, kapot zijn of andere problemen hebben, makkelijk in the picture krijgen. Zo kun je bepalen of het uit kosten- of bijvoorbeeld veiligheidsoverwegingen verstandiger is om het voertuig te vervangen.


Regels omtrent ritregistratie

Voertuigtracking is een van de belangrijkste aspecten van fleetmanagement. Het draagt niet alleen bij aan brandstofbeheer en onderhoudsplanning, maar is ook voor ritregistratie erg belangrijk.

In Nederland zijn er namelijk een aantal regels omtrent het maximaal toegestane aantal kilometers in een zakelijke auto. De Belastingdienst controleert hier erg streng op en kan ook een boete uitdelen van duizenden euro’s als het niet in orde is. Het is daarom van groot belang om de gereden kilometers bij te houden. Door een voertuigtracker in auto’s te plaatsen weet wordt alle data te allen tijde nauwkeurig en volgens de Nederlandse wetgeving bijgehouden.

De regel op dit moment is dat een zakelijke auto maar 500 kilometer per jaar privé gereden mag worden, zonder dat er bijtelling over betaald hoeft te worden. Wil je meer lezen over wat ritregistratie precies inhoudt?

elektrische auto


Zakelijke leaseauto’s


Een groot onderdeel van het wagenpark bestaat doorgaans uit zakelijke leaseauto’s. In Nederland heeft het kabinet daarom besloten dat hier verduurzamingsstappen gezet moeten worden. Vanaf 2025 moeten alle zakelijke leaseauto’s namelijk elektrisch zijn. Dit heeft een groot effect op fleetmanagement. Het betekent eigenlijk dat een uitbreiding of vernieuwing van het wagenpark op korte termijn of zelfs nu al een elektrische auto moet zijn. Zo voorkom je dat je tussentijds extra moet vernieuwen vanwege de nieuwe wetgeving.

Daarnaast heeft deze lease wetgeving ook invloed op andere zaken. In plaats van tankpassen heb je namelijk laadpassen nodig en er moeten wellicht laadpalen bij je bedrijf geïnstalleerd worden.

Bij het kiezen van een elektrische auto komen tal van zaken kijken. Denk allereerst aan de actieradius, maar ook laadsnelheid en vermogen spelen een rol. Meer weten over het kiezen van de juiste elektrische auto? Of ben je benieuwd naar de beste laadpaal voor bij jouw bedrijf?

Hulp nodig bij fleetmanagement?

Fleetmanagement is een behoorlijk grote klus, zeker wanneer het wagenpark uit tientallen voertuigen bestaat. Het draait om in de gaten houden van alle voertuigen, het rijgedrag van bestuurders en onderhoudsbeurten, met inachtneming van de Nederlandse overheid een aantal wetten heeft die het nog specifieker maken. Gelukkig zijn er een aantal aanbieders, zoals Cartracker, die een systeem hebben ontwikkeld waarmee je je wagenpark eenvoudig beheert. Deze systemen helpen bij het registreren van ritten en maken analyses van het rijgedrag, tankbeurten en andere zaken. In sommige gevallen wordt zelfs zakelijk parkeren geregeld via zulke systemen. Deze systemen zijn natuurlijk niet gratis, en er zijn ondertussen diverse aanbieders die allemaal andere functies en services bieden. Daarom hebben wij de beste fleetmanagement systemen vergeleken voor jou.


De laatste ontwikkelingen in de markt


Mobiliteit begint steeds meer en meer te veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe wet die zegt dat nieuwe zakelijke leaseauto’s alleen elektrisch mogen zijn. Maar er komen bijvoorbeeld ook steeds meer elektrische vrachtwagens en er zijn nu zelfs bestelbussen die rijden op waterstof. Als ondernemer of fleetmanager wil je natuurlijk dat het wagenpark van jouw bedrijf bij de tijd is. Een wagenpark met elektrische auto’s, laadpalen en misschien zelfs wel elektrische vrachtwagens is namelijk ideaal voor het verminderen van je CO2-uitstoot en kan ook het imago van je bedrijf een boost geven. Lees daarom hieronder alles over de nieuwste mobiliteitsoplossingen:

elektrische bus

Moby voor particulieren

Moby biedt niet alleen informatie over nieuwe mobiliteits aanbieders -en mogelijkheden, je kan via onze marktplaats ook op zoek naar een elektrische auto of fiets. Verder lees je over de actualiteiten op het gebied van nieuwe mobiliteit en gaan we dieper in op verschillende merken en aanbieders in de industrie.

Moby voor bedrijven

Woon-werkverkeer. Via nieuwe mobiliteitsoplossingen heb je het gemak van het vinden van een tankstation, het huren van een stadsfiets in combinatie met een taxi of het bieden van mobiliteitskaarten in je handpalm, via een app houdt je nu alle gemaakte kilometers bij, wordt er gemakkelijk gedeclareerd en zie je hoe er gebruik wordt gemaakt van de mobiliteitsbudgetten. Je leest hier alles over op onze website.

Moby voor overheden

Moby fungeert als schakel tussen de overheid, particulieren en bedrijven. We dragen ons steentje bij aan de klimaatdoelstellingen door elektrisch rijden in de spotlight te zetten.

Via onze website houden we onze lezers op de hoogte rondom alles wat betreft de wetten en regels voor particulieren en bedrijven rondom nieuwe mobiliteit. Verder bieden we nieuws over verschillende soorten brandstoffen en geven we vergelijkingen om te laten zien welke beter zijn.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.