Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
CO2-registratie voor jouw bedrijf, waar kun je terecht?
Ben jij een werkgever met meer dan 100 werknemers of een werknemer bij een groot bedrijf? Dan is CO2-registratieplicht op dit moment een waarschijnlijk een veelbesproken onderwerp.
De normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit gaat in 2024 van kracht. Wij vertellen je alles zodat je CO2-registratie gemakkelijk kunt regelen.
Waarom moet CO2-uitstoot geregistreerd worden?
Vanaf 1 januari 2024 eist het Rijk inzicht in alle CO2-uitstoot rondom het woon-werkverkeer en de zakelijke kilometers die medewerkers van grotere bedrijven maken. Dat betekent dat in totaal circa 8.000 organisaties deze CO2-uitstoot moeten gaan registeren. De maatregel, genaamd de normerende regeling persoonsgebonden mobiliteit, is in het leven geroepen om de doelen uit het Klimaatakkoord van 2019 te behalen. Daar is namelijk afgesproken dat de grootbedrijven 1 megaton CO2-reductie moeten realiseren per 2030.
De normerende regeling persoonsgebonden mobiliteit gaat in per 1 januari 2024. De CO2-registratie voor werkgevers wordt een verplichting, waar regionale omgevingsdiensten op toe zullen zien. Het verwachte gevolg is dat grotere bedrijven gaan nadenken over vervoer en vaker kiezen voor schonere alternatieven, zodat gedragsverandering gerealiseerd wordt.
CO2-emissie uitstoot berekenen met handige tools
Als de CO2-registratieplicht voor jouw bedrijf geldt, is natuurlijk de volgende vraag: hoe meet je de CO2-uitstoot van alle bedrijfskilometers? Gelukkig zijn er diverse online platforms en tools die helpen bij het berekenen en registreren van de CO2-emissie die de afgelegde kilometers teweegbrengen. Wij hebben ze vergeleken en zetten de beste aanbieders voor je op een rij.
Zo wordt het berekenen van de CO2-emissie van jouw bedrijf inclusief de bijbehorende rapportage hiervan een stuk eenvoudiger. Vervolgens kun je hiermee aan de slag door de CO2-uitstoot te verminderen.
De beste aanbieders voor het registreren van CO2-uitstoot
Testresultaten
Bij Driven kun je alle data omtrent de reisbewegingen van jouw personeelsbestand eenvoudig inzien. Of het nu leaseauto’s, openbaar vervoer abonnementen of deelfietsen zijn die gebruikt worden: Driven verzamelt alles in één app. De werkgeverstool helpt bij het rapporteren van de CO2-uitstoot die deze verplaatsingen realiseren, volledig AVG-proof.
Afhankelijk van het vervoer dat medewerkers gebruiken, kies je een pakket. In het meest uitgebreide pakket krijgen collega’s een mobiliteitspas, waarmee zaken als een OV-fiets, P+R parkeren en tanken in Nederland geregeld kunnen worden.
Testresultaten
Ook Greener Company helpt met het berekenen van de CO2-uitstoot door reisbewegingen van het bedrijf. Door het invullen van een aantal persoonlijke gegevens kun je de CO2 Calculator downloaden om zo snel en zelfstandig je CO2-uitstoot te berekenen. Mocht je hulp nodig hebben, dan kun je ook de training van 25 minuten bekijken, waarna je zelf betrouwbare berekeningen omtrent de algehele CO2-uitstoot van het bedrijf maakt.
Bij deze training wordt ook verteld hoe je deze footprint kunt verminderen, welke waarde het reduceren hiervan heeft, hoe je dit kunt communiceren naar stakeholders en wie je intern en extern nodig hebt voor het verkleinen van je footprint. Zo biedt Greener Company meer dan alleen ‘koud’ registreren, maar helpt het je ook naar de volgende stap.
Testresultaten
Een andere tool die je kan helpen bij CO2-uitstoot meten is Mobility Link van Arval. Via een online platform en app kun je alle zakelijke reizen en het woon-werkverkeer van medewerkers in kaart brengen en van hieruit te rapporteren.
Dankzij de diverse mobiliteitsoplossingen die Arval biedt, heb je tal van mogelijkheden om vervolgens ook te sturen op het reduceren van CO2-uitstoot. Daarnaast voorziet Arval in nuttige informatie middels webinars, die je ook kunt terugkijken.
Testresultaten
Ook grote firma PwC biedt een platform om CO2-uitstoot te meten en te rapporteren, genaamd Environmental Footprint Insights. Via het dashboard is CO2-uitstoot op diverse niveaus inzichtelijk: zowel individueel, als per afdeling of voor de gehele organisatie. Zo kan er een vergelijking gemaakt worden tussen de voetafdruk van verschillende teams, waarna best practices gedeeld kunnen worden of bijvoorbeeld doelgerichte maatregelen kunnen worden ingesteld.
Werknemers kunnen deze CO2-uitstoot van de gehele organisatie zelf inzien, net als deze voetafdruk op teamniveau. Door deze vergelijkingsopties wordt gedragsverandering gestimuleerd.
Testresultaten
Met Reisbalans kun je alle reisbewegingen met diverse soorten vervoersmiddelen in kaart brengen. Zo worden reisbewegingen met het OV, (deel)auto, fiets of scooter allemaal geregistreerd. Via de mobiliteitskaart en app met GPS-tracker wordt de CO2-uitstoot van het vervoer direct berekend.
In een overzichtelijk dashboard vind je de CO2-registratie als werkgever snel en eenvoudig, bijvoorbeeld per maand. Zo profiteer je van weinig extra administratieve werkzaamheden en kun je gemakkelijk voldoen aan de CO2 registratieplicht.
Testresultaten
Ook Shuttel biedt een mobiliteitsplatform dat helpt bij overzichtelijke CO2-registratie. Dankzij de mobiliteitskaart en -pas krijg je inzicht in de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en de zakelijke reizen van je werknemers. Het aantal kilometers, type voertuig en brandstof worden bij dit platform allemaal geregistreerd.
Shuttel haalt informatie uit diverse bronnen en combineert alle mobiliteitsgegevens zodat jij gemakkelijk aan de CO2-registratieplicht kunt voldoen. Als volwaardig mobiliteitsplatform biedt Shuttel allerlei nuttige informatie, bijvoorbeeld in de vorm van whitepapers.
Ontdek de CO2-uitstoot van werkgebonden reisbewegingen
Zoals je ziet zijn er diverse platforms en mobiliteitsaanbieders die de CO2-registratie van jouw bedrijf makkelijker maken. Handmatig registreren van alle dagelijkse reisbewegingen van medewerkers is natuurlijk niet te doen. Zoek je een platform dat helpt bij het in kaart brengen van de volledige CO2-voetafdruk van jouw organisatie? Of gebruiken jouw medewerkers allerlei verschillende vormen van mobiliteit waaronder leaseauto’s, openbaar vervoer en deelfietsen?
Afhankelijk van de behoeftes van de onderneming, kun je dankzij onze vergelijker het platform kiezen dat het beste past. Zo wordt het rapporteren van de CO2-uitstoot van jouw woon-werk en zakelijke verkeer hoe dan ook een stuk makkelijker.
Voor werkgevers: Goed om te weten bij de CO2-registratieplicht
Organisaties zijn niet verplicht tot een volledige rapportage van al hun professionele verkeer. Transportbedrijven en koeriersdiensten hoeven de CO2-uitstoot van hun vervoersmiddelen bijvoorbeeld niet in kaart te brengen. Ook vluchten naar het buitenland voor zakelijke doeleinden hoeven niet geregistreerd te worden. De regeling rondom leaseauto’s zit net wat anders in elkaar, bij deze voertuigen moet je wel onderscheid maken tussen zakelijke en niet-zakelijke reizen.
Ook niet onbelangrijk: waar de CO2 registratieplicht initieel wordt ingevoerd als een soort nulmeting, zal er in 2025 worden geëvalueerd wat de huidige stand van zaken is. Blijkt dan dat de zakelijke reisbewegingen nog voor teveel uitstoot zorgen, dan zullen er ingrijpendere maatregelen getroffen worden. Er kunnen bijvoorbeeld maxima gesteld worden, waardoor je als bedrijf gedwongen kan worden om aanpassingen door te voeren.
Moby: ook iets voor jou?
Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.