Mobiliteit in Nederland

Steeds meer deelauto’s en minder privévoertuigen

Het komt steeds vaker voor: het gebruiken van een deelauto in plaats van een privéauto. Als je er op let, zie je de deelauto’s bijna wel op elke hoek van de straat. Vooral grote partijen als Greenwheels en MyWheels heb…

Nederlanders rijden steeds vaker in zwaardere auto’s

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) over het motorvoertuigenpark blijkt dat personenauto’s steeds zwaarder worden. In de afgelopen tien jaar betekent dit een ruime toename van 94 kilo. Dit komt neer op zo’n 8%. Een logische…

Deelmobiliteit in België: hoe staat ons buurland ervoor?

In Nederland is in 2024 het aanbod voor deelmobiliteit voor consumenten licht afgenomen, met name veroorzaakt door de uitdagingen in een succesvolle businesscase. Per 15 september 2024 ging het om ruim 43.500 deelvoertuigen in totaal, waarvan er meer dan 26,5…

Minder auto’s in eigen bezit door deelmobiliteit

Ondanks dat het aanbod van deelauto’s, -fietsen en -scooters licht is afgenomen in 2024, heeft de markt van deelmobiliteit zich ontwikkelt. De markt verandert namelijk naar een volwassen markt met het oog op het maken van winst. Ook ligt de…

Servicebenchmark 2024: publiek laden onderzocht

Om elektrisch rijden in Nederland populairder te maken, is het van belang dat de service en toegankelijkheid van laadpalen goed en betrouwbaar is. Hoe beter het netwerk en de kwaliteit zijn, hoe meer mensen zullen overwegen om over te stappen…

Het Rijk en gemeenten eens over meer deelmobiliteit in de toekomst

Hoewel de overheid al flink rekent op deelmobiliteit, staat de sector nog in de beginfase. Nu slaan gemeenten, samenwerkingsregio’s en het Rijk de handen ineen om het aanbod van deelauto’s- en tweewielers flink te laten toenemen. Samenwerking en kennis delen …