Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Fijnstof

Fijnstof (PM) is een term die wordt gebruikt voor een mengsel van vaste deeltjes en vloeistofdruppels die in de lucht worden aangetroffen.

Waar natuurlijke fijnstof gunstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben, kan onnatuurlijke fijnstof het tegenovergestelde teweegbrengen. We hebben het vandaag over de door de mens geproduceerde fijnstof, hoe je fijnstof meet, fijnstoftoeslag en meer.

Onzichtbare stofdeeltjes

Hoe ziet fijnstof eruit en kun je dit zien? De kleine deeltjes die fijnstof maken, kunnen bestaan uit verschillende materialen, waaronder stof, pollen, roet, rook en vloeistofdruppels. Sommige deeltjes zijn groot genoeg om met het blote oog te zien, terwijl andere zo klein zijn dat ze alleen met een elektronenmicroscoop kunnen worden gedetecteerd.

Hoewel PM onzichtbaar is voor het menselijk oog, kan het vaak worden gezien als een waas in de lucht op dagen dat er veel vervuiling is. De kleur van fijnstof hangt af van waaruit het is opgebouwd; roet is bijvoorbeeld meestal zwart, terwijl stuifmeel vaak wit of geel is. 

Wat is fijnstof precies?

PM bestaat uit enkele componenten, waaronder zwaveldioxide, stikstofoxiden, koolmonoxide, lood en fijnstof met een diameter kleiner dan 10 micron (PM10). PM2.5 verwijst naar fijnstof met een diameter van 2,5 micrometer of minder.

Vanwege het kleine formaat, kunnen de deeltjes fijnstof gemakkelijk je longen binnendringen en zelfs in je bloedbaan terechtkomen. Eenmaal in je lichaam kunnen deze deeltjes een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder luchtweginfecties, hartaandoeningen en kanker. Onnatuurlijke fijnstof is dus schadelijk voor je gezondheid.

Fijnstof bestaat uit zowel natuurlijke als door de mens gemaakte bronnen. Voorbeelden van natuurlijke bronnen zijn stof, pollen en zeespray. Door de mens veroorzaakte bronnen omvatten emissies van voertuigen, energiecentrales, fabrieken, bouwplaatsen en brandend hout.

wat is fijnstof
ultrafijnstof

Hoeveel fijnstof is schadelijk? 

Er geen pasklaar antwoord op de vraag hoeveel schadelijk is. De hoeveelheid fijnstof die als schadelijk wordt beschouwd, hangt af van enkele factoren, waaronder de grootte van de deeltjes, de chemische samenstelling van de deeltjes en de duur van de blootstelling.

Blootstelling aan grote deeltjes (zoals die in rook worden aangetroffen) kan bijvoorbeeld irritatie en ontsteking van de luchtwegen veroorzaken, terwijl blootstelling aan kleine deeltjes (zoals die in uitlaatgassen van voertuigen) diep in de longen kan doordringen en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het deeltje, hoe groter het risico voor de gezondheid. De gevolgen van veel fijnstof in de lucht in Nederland kunnen dus gevolgen hebben. Daarom wil de overheid dit zoveel mogelijk beperken.

Wat betekent fijnstoftoeslag?

Om de gevolgen van fijnstof te beperken en zo laag mogelijk te houden heeft de overheid een toeslag geïntroduceerd. Vanaf 1 januari 2020 geldt er een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting voor dieselvoertuigen die niet aan de emissienormen voldoen.

Je moet fijnstoftoeslag betalen in de volgende gevallen: de fijnstofuitstoot is hoger dan 0,005 gram/km, de fijnstofuitstoot is hoger dan 0,01 gram/kWh, het roetfilter in het voertuig is verwijderd of de datum 1e toelating vóór 1 september 2009 was en de fijnstofuitstoot van het voortuig niet is vastgelegd in het kentekenregister van de RDW.

Hoe hoog is de fijnstoftoeslag?

Wanneer en hoeveel fijnstoftoeslag moet ik betalen, vraag je je dan vast af. De tarieven die vanaf 2023 zijn vastgesteld voor verschillende voertuigen. De lichtste personenauto met een gewicht van 0 t/m 550 kg betaalt € 17,53 per kwartaal. De toeslag die moet worden betaald voor een bestelbus op diesel voor ondernemers is € 35,36 per kwartaal voor een bus met het gewicht van 3.451 t/m 3.550 kg. Bekijk dus goed welke toeslag voor jou geldt.

Voertuigen die worden gebruikt voor maatschappelijke diensten, zoals de (dieren)ambulance en vuilniswagens zijn vrijgesteld. Ook voor een taxi kun je een vrijstelling aanvragen en voor oldtimers die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen geldt deze fijnstof belasting niet.

wanneer fijnstoftoeslag betalen
fijnstofuitstoot berekenen

Fijnstof meten: wat is de uitstoot?

Schone lucht is gezond en fris. Het heeft geen nare geurtjes en geen nare gevolgen voor je gezondheid, maar hoe meet je fijnstof in jouw huis of auto? Er enkele dingen die je kunt doen. Zo kun je een fijnstofmeter aanschaffen. Dit meet de concentratie van fijnstof in de lucht. PM-meters worden gebruikt om de luchtkwaliteit te monitoren en om de uitstoot van fijnstof te berekenen.

Een fijnstofmeter werkt als volgt:

  1. Het meet de concentratie fijnstof in de lucht (gemeten in microgram per kubieke meter lucht of μg/m3).
  2. Het checkt het luchtvolume dat wordt bemonsterd (gemeten in kubieke meter of m3).
  3. Vervolgens neemt het de tijdsperiode waarin de lucht wordt bemonsterd (gemeten in minuten, uren of dagen).

Er zijn een paar verschillende manieren om de emissies van elke bron te schatten. Een methode is het gebruik van een emissiefactor, die een verhouding is tussen de hoeveelheid uitgestoten vervuiling en de hoeveelheid verbrande brandstof. Een andere veelgebruikte methode is het gebruik van een emissiepercentage dat de hoeveelheid vervuiling meet die per tijdseenheid wordt uitgestoten.

Nadat je de uitstoot van elke bron hebt geschat, kun je ze allemaal bij elkaar optellen om de totale fijnstofemissie te krijgen. Voor auto’s geldt dat als je een meetsysteem aan boord hebt, wordt de fijnstofemissie berekend uit de meetresultaten. Wanneer je geen meetsysteem aan boord heeft, wordt je voertuig opgemeten bij een wegkantstation.

Je kunt ook de kentekencheck van de RDW invullen. Zodra je jouw kentekenen hebt ingevuld ga je naar het tabblad ‘Motor & Milieu’. Vervolgens klik je op ‘Uitstoot’. Bij V.5 ‘Uitstoot deeltjes’ staat aangegeven wat de fijnstofuitstoot van jouw auto is.

Wat is de fijnstofuitstoot van auto’s?

De uitstoot van auto’s is al lang onderwerp van discussie. De laatste jaren is de focus verschoven naar de uitstoot van fijnstof. Ondanks dat fijnstof vanuit verschillende bronnen kan komen, levert de uitstoot van auto’s een van de grootste bijdragen aan de luchtkwaliteit in Nederland.

Bij de fijnstofemissies van auto’s zijn er enkele zaken waar je op moet letten. Ten eerste stoten verschillende typen auto’s verschillende hoeveelheden fijnstof uit. Ten tweede kan de manier waarop met een auto wordt gereden ook van invloed zijn op de hoeveelheid uitgestoten fijnstof. Tot slot zijn er maatregelen die genomen kunnen worden om de uitstoot van fijnstof door auto’s te verminderen.

Al met al is het duidelijk dat auto’s een belangrijke bron van fijnstofemissies zijn. Er zijn echter manieren om deze uitstoot te verminderen. Als je je auto bijvoorbeeld schoonhoudt en op de juiste manier blijft rijden, kom je een heel eind. Daarnaast kun je een roetfilter op je auto monteren. Dergelijke filters worden veel gebruikt in Europa en het is bewezen dat ze een aanzienlijke vermindering van de uitstoot bieden.

fijnstofuitstoot autos

Fijnstof van elektrische auto’s

Een andere manier om fijnstof tegen te gaan is elektrisch rijden. Elektrische auto’s worden steeds populairder omdat mensen op zoek zijn naar manieren om hun invloed op het milieu te verminderen. 

Het blijkt dat elektrische auto’s wel fijnstof uitstoten, maar de hoeveelheid is erg klein in vergelijking met benzineauto’s. In feite stoten elektrische auto’s ongeveer een derde van de fijnstof uit van benzineauto’s. Dit komt doordat elektrische auto’s geen uitlaatemissies hebben, dus er is geen katalysator of andere emissiebeheersingsapparatuur nodig.

De fijnstof dat elektrische auto’s uitstoten, is afkomstig van bandenslijtage en remslijtage. Dit is echter nog steeds veel minder dan de fijnstof die benzineauto’s uitstoten. Dus als je je milieu-impact wilt verminderen, is een elektrische auto een goede keuze.

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.