Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over elektrische voertuigen en elektrisch rijden

Hoe zit het met de toekomst van elektrisch rijden, welke kosten komen hierbij kijken en wat zijn de beste elektrische voertuigen van dit moment?

Waarom de overstap maken naar elektrisch rijden?

Het fiscale beleid dat de laatste jaren door de Rijksoverheid werd gevoerd, heeft de vraag naar EV’s gestimuleerd. Ondernemers profiteerden onder andere van een verlaagde bijtelling en de milieu-investeringsaftrek regeling. Waar de zakelijke markt momenteel nog de grootste afnemer is, wordt verwacht dat ook het aandeel consumenten dat kiest voor elektrisch rijden de komende periode zal toenemen.

Dit laatste is voornamelijk te danken aan de introductie van nieuwe, goedkopere EV-modellen. Ook krijgt de consument te maken met een vrijstelling van bpm. Naast de fiscale voordelen biedt de elektrische auto milieuvoordelen en is het voertuig geliefd onder autofanaten vanwege het ontbreken van de versnellingsbak.

Typen elektrische auto’s

Binnen de categorie elektrische auto’s zijn er verschillende typen en soorten; van gedeeltelijk elektrisch tot volledig elektrisch. Grofweg valt er onderscheid te maken tussen vier typen elektrische voertuigen: plug-in hybride, EV met range-extender, volledig elektrisch en de brandstofcel auto. Bij de keuze voor een elektrische auto is het van belang om een afweging te maken tussen de voor- en nadelen van volledig elektrische auto’s. Zo kan een volledig elektrische auto een aantrekkelijk alternatief voor de traditionele brandstofauto zijn voor mensen die veel in de stad rijden, en is de elektrische auto met range-extender of hybride variant een goede optie voor zakelijke rijders die buitenaf wonen en niet altijd verzekerd zijn van een oplaadpunt in de buurt. 

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

De kosten van elektrisch rijden

Bij het bepalen van de kosten van elektrisch rijden, moet men naast de kosten van het opladen andere kosten meenemen. Zo zijn ook kosten van het onderhoud, de aanschaf en bijkomende fiscale kosten deel van het kostenplaatje. Waar de elektrische auto vaak duurder is in aanschaf, zijn de kosten van het gebruik aanzienlijk lager.

Met de huidige fiscale regelingen kan de aanschaf van een elektrische auto financieel ook een goede investering zijn. Waar consumenten de komende jaren nog profiteren van de bpm vrijstelling, kunnen zakelijke rijders rekenen op nog meer fiscale voordelen. Daarnaast zorgen additionele investeringen in groene energie en jaarlijkse accijnsverhogingen op benzine en diesel ervoor dat de overstap naar een elektrische auto financieel steeds aantrekkelijker wordt.

EV’s: verschillende merken en modellen

Overweegt u de overstap te maken naar elektrisch rijden? Dan is er een scala aan merken en modellen waar u uit kunt kiezen. Hoewel Tesla nog steeds de bekendste EV’s op de markt levert, betreden steeds meer andere aanbieders de markt van het elektrisch rijden.

Zo zijn onder andere de elektrische modellen van Audi, Mercedes en Peugeot bezig met een opmars. Momenteel ligt de focus binnen deze markt voornamelijk op het bedienen van het lage- en middensegment om de EV ook in lagere prijsklassen aan te kunnen bieden. 

De financiële voordelen van elektrisch rijden

Financiële voordelen van elektrisch rijden zijn er op dit moment in overvloed, waardoor het nu een interessant moment kan zijn om de overstap te maken. Zo betaalt de consument bij privégebruik van een elektrische auto in 2022 geen motorrijtuigenbelasting. Hiermee wordt al snel een besparing tussen de €200 en €700 op jaarbasis gerealiseerd.

Wanneer de elektrische auto zakelijk wordt gereden, vervalt ook de bpm; de auto stoot immers geen CO2 uit. Ook op het gebied van bijtelling profiteren ondernemers van fiscale regelingen voor elektrische auto’s. Waar er bij de standaard brandstofauto 22% bijtelling wordt gerekend, is dit bij de elektrische auto tot 2025 slechts 16%. Is de cataloguswaarde van de auto hoger dan €35.000? Dan moet er over de waarde boven de 35 mille een bijtelling van 22% worden betaald.

De voor- en nadelen van elektrisch rijden

De voor- en nadelen van elektrisch rijden zijn veelbesproken. Zo is de elektrische auto geliefd onder milieubewuste ondernemers en liefhebbers van nieuwe technologieën, maar geven de tegenstanders veelvuldig af op de soms kleine actieradiussen van de EV’s. 
De voordelen van elektrisch rijden zijn overtuigend: de elektrische auto is milieuvriendelijk, zorgt voor aanzienlijk minder luchtvervuiling en heeft doorgaans lagere variabele kosten. Daarnaast neemt ook het aantal laadpunten de laatste jaren in rap tempo toe, waardoor opladen in de buurt steeds makkelijker wordt.
Als we kijken naar de nadelen, wordt er vooral gesproken over de actieradius. Met een elektrische auto kan er immers in vergelijking met de benzineauto nog steeds wel een kortere afstand worden afgelegd voordat er gestopt moet worden bij een laadpaal. Ook de laadtijd en de aanschafkosten van een elektrische auto worden vaak genoemd als nadelen van elektrisch rijden. 

Waarom overstappen naar elektrisch rijden zinvol is

Elektrisch rijden is zinvol volgens het bekende auto merk Hyundai. Naast het feit dat er minder schadelijke uitstoot vrij komt, zitten er meer voordelen aan een geëlektrificeerde Hyundai. Het merk is innovatief op het gebied van rijbeleving, waar luxe en comfort voorop staan. Bovendien zijn de elektrische modellen van Hyundai voorzien van uitgebreide veiligheidsvoorzieningen. Daarbij gaat het opladen van de auto’s steeds makkelijker en de modellen van dit merk zijn relatief snel opgeladen. Bovendien is mer minder onderhoud nodig, omdat auto’s op elektriciteit niet op brandstof rijden. Bekijk alle voordelen van elektrisch rijden met Hyundai!

opladen hyundai

Elektrisch rijden blog

Verplichte registratie voor werkgever: wat houdt deze nieuwe regel in?

Verplichte registratie voor werkgever: wat houdt deze nieuwe regel in?

Recent zijn bedrijven met meer dan honderd werkgevers verplicht om te registreren hoe hun personeel naar het werk komt. Dit
Nieuw onderzoek laat zien dat 1 op 5 laadpalen niet werkt 

Nieuw onderzoek laat zien dat 1 op 5 laadpalen niet werkt 

Er is wereldwijd een groot onderzoek vanuit de Harvard Business School geweest naar de functionaliteit van laadpalen. Het onderzoek heeft
EV’s in België steeds populairder

EV’s in België steeds populairder

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in België; 1 op de 4 nieuwe auto’s is elektrisch. De Belgische markt heeft echter wel
Europese Commissie wil hogere importtarieven voor EV’s uit China

Europese Commissie wil hogere importtarieven voor EV’s uit China

Chinese EV’s zullen binnenkort hogere importtarieven moeten betalen als ze naar Europa verscheept worden. Dit is een maatregel die

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.