Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Auto’s op waterstof. Is het de toekomst? 

De waterstofauto is in opkomst. We werpen een blik op de verwachtingen en mogelijke implicaties van deze ontwikkeling.

Auto’s in de toekomst: waterstof of elektrisch?


Benzine- en dieselauto’s hebben ons meer dan 100 jaar trouw gediend, maar we weten allemaal dat ze niet de toekomst zijn. Wat de vraag oproept: wat dan wel? Is dat elektrisch of misschien een hybride auto? Wist je dat je nu ook de mogelijkheid hebt om een auto aangedreven op waterstof aan te schaffen? Steeds meer merken brengen een variant op de markt. 

In tegenstelling tot zijn elektrische of hybride tegenhanger zijn er nog maar een paar merken met waterstofauto’s op de markt, maar volgens de trend worden dit er steeds meer. Ben je benieuwd of een waterstofauto wat voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat is een waterstofauto?

Waterstofauto’s zijn voertuigen die gebruikmaken van waterstofbrandstof in plaats van conventionele brandstoffen zoals gas. Hoewel waterstofbrandstof vaak wordt gebruikt voor raketten, wordt het ook steeds populairder in de context van auto’s. 

Net als elektrische voertuigen maken brandstofcelauto’s gebruik van een elektrische motor om de wielen aan te drijven, waardoor ze geen uitlaatemissies veroorzaken. In tegenstelling tot elektrische voertuigen, hoeven auto’s op waterstof niet aangesloten te worden om op te laden. In plaats daarvan produceren de voertuigen elektriciteit aan boord via een elektrochemisch proces waarbij waterstof en zuurstof worden gecombineerd om elektrische energie en water te produceren. Eigenaars tanken met waterstofgas dat te vinden is bij steeds meer benzinestations.

waterstof auto occasion

Voordelen van een waterstofauto


We weten allemaal dat elektrisch aangedreven auto’s minder vervuilende stoffen uitstoten en een stuk minder lawaai maken. Auto’s op waterstof gaan een stapje verder. De meest belangrijke voordelen zijn: 

toekomst waterstof of elektrisch


1. Nog groener
Het kan nog groener. Waar je dacht dat je met een volledig elektrische auto goed bezig was voor het milieu, kan het met een waterstofauto nog beter. 

Waterstofauto’s worden beschouwd als de groenste energiebron onder de alternatieve energiebronnen die de mensheid momenteel kent. Omdat waterstofbrandstof kan worden geproduceerd zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, kent het niet alle problemen die verband houden met het gebruik van conventionele auto’s.

Vooral in het kader van de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen kunnen waterstofauto’s dus de komende decennia een belangrijke rol spelen en ook een geschikt alternatief worden voor elektrische voertuigen.


2. Razendsnel een volle tank

Afhankelijk van het laadstation en de accucapaciteit hebben volledig elektrische voertuigen momenteel tussen 30 minuten en enkele uren nodig om volledig op te laden. De waterstoftanks van brandstofcelauto’s zijn daarentegen in minder dan vijf minuten vol en weer klaar voor gebruik. Voor gebruikers brengt dit de beschikbaarheid en flexibiliteit van het voertuig op één lijn met die van een conventionele auto.

3. Voorkom torenhoge rekeningen bij de pomp
Als je in de toekomst nog steeds conventionele auto’s gebruikt die op fossiele brandstoffen rijden, kun je ook te maken krijgen met een aanzienlijke stijging van de benzineprijzen. 

Aangezien de prijs van goederen gewoonlijk wordt bepaald door vraag en aanbod, is de kans groot dat de prijs van fossiele brandstoffen zal stijgen omdat ze na verloop van tijd schaarser worden. Daarom kan het nu een goed moment zijn om over te schakelen van conventionele op waterstofauto’s om onafhankelijk te worden van de prijzen van fossiele brandstoffen.

waterstof auto occasion

Nadelen van een waterstofauto


Een auto op waterstof brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Er zijn nog maar weinig pompstations die de mogelijkheid bieden om waterstofbrandstof te tanken en de auto’s een stuk prijziger in aanschaf. Nog enkele nadelen.

waterstof auto kopen


1. Veel waterstofbrandstof wordt gewonnen uit fossiele energie
Op dit moment wordt een groot percentage van de waterstof dat beschikbaar is, gewonnen uit fossiele brandstoffen. Hierdoor wordt de emissiereductie of vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen teniet gedaan. Alleen als hernieuwbare energiebronnen zoals de zon, wind, etc., kunnen worden gebruikt om de energie te leveren voor de verwerking van waterstofbrandstof, kan de droom van een echt schone waterstofbrandstof uitkomen.

2. Weinig keus
Een ander probleem met waterstofauto’s is dat de keuze aan brandstofcelauto’s vrij beperkt is.
Terwijl je bij conventionele auto’s kunt kiezen uit een groot aantal verschillende types en modellen, zijn er maar een paar autobedrijven die een waterstofauto op de markt hebben gebracht.

3. Waterstofauto’s zijn duur in ontwikkeling 
Waterstofauto’s bevatten een vrij nieuwe technologie. Omdat deze technologie zo nieuw is, brengt het ontwikkelen ervan hoge kosten met zich mee. Helemaal in het begin gaven fabrikanten ruim 1 miljoen dollar uit aan het ontwikkelen van prototypes van de waterstofauto. Het verlagen van de fabricagekosten van waterstofauto’s is het eerste grote probleem dat de autofabrikanten aanpakken. Hiermee worden uiteindelijk de aanschafprijzen voor de consument ook verlaagt. 

waterstof auto occasion
tweedehands auto kopen 2000 euro

Waterstofauto occasion 

Als niemand een pasje waagt, blijft de dansvloer gegarandeerd leeg. Dit principe geldt ook voor de ontwikkeling van de waterstofauto in Nederland. Met Shell als voorloper zijn er inmiddels zes vulpunten in ons land en rijden er ruim 200 exemplaren op waterstof op de Nederlandse wegen. 

Voor een nieuwe waterstofauto moet je diep in je buidel tasten. Gelukkig heb je de optie om een occasion aan te schaffen en ondanks dat het aanbod nog redelijk beperkt is, breidt dit zich wel steeds meer uit. Wil jij bij de een van de eersten horen die een auto op waterstof rijdt? Dan is dit zeker de auto voor jou. Dit betekent waarschijnlijk ook dat je concessies moet doen. 

Wat is de toekomst? Rijden op waterstof of elektriciteit?

Waterstofauto’s zijn in theorie fantastisch, maar de praktische aspecten van de invoering ervan zijn complex. Ondanks dat er steeds meer merken een waterstofauto op de markt brengen, investeren alle automerken momenteel in elektrisch aangedreven auto’s. De markt voor de laatste is al een stuk verder. Voorlopen zullen elektrische en waterstofauto’s de markt moeten delen. De tijd zal leren wat de toekomst brengt.

waterstof auto occasion

Klaar om een waterstofauto te kopen?

Bekijk het aanbod tweedehands waterstofauto’s en vind leuke deals.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Klaar voor een waterstofauto?

Ben je helemaal om en wil jij als een van de eerste een waterstofauto bemachtigen? Neem een kijkje op auto.nl. Zij bieden een ruim aanbod occasions en soms vind je er ook een aangedreven op waterstof. Ze bieden de kans om de auto twee weken uit te proberen. Vind je het niets? Dan komen ze hem weer ophalen no questions asked. Gratis geleverd bij jou thuis en volgens BOVAG-garantie.