Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische auto’s: wat zijn de opties?

Volledig elektrische auto’s zijn er in verschillende soorten en maten: van een actieradius van 120 km en een aanschafwaarde onder de € 13.000 tot een bereik van 731 km voor ruim € 120.000. We zetten de verschillen en opties voor je op een rijtje.

De opmars van de elektrische auto

Het afgelopen decennium is het aanbod elektrische auto’s flink gegroeid, waardoor er verschillende segmenten zijn ontstaan. Voor zowel zakelijke rijders die graag een grote auto rijden, als voor particulieren die op zoek zijn naar een zuinige stadsauto is er voldoende keus. Een elektrische auto trekt snel op en rijdt doorgaans vrij geluidloos, waardoor hij bij een breed publiek in de smaak valt.

Voor- en nadelen van elektrisch rijden

Geluidloos rijden, binnen amper 3 seconden 100 km/h halen én geen CO2 uitstoten onderweg: de voordelen van de EV lijken eindeloos te zijn. We zetten voor het gemak alle voor- en nadelen van elektrisch rijden nog even onder elkaar.

Elektrisch rijden
is elektrisch rijden goedkoper?

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto werkt op een accu. In de batterijen zit elektriciteit opgeslagen, die wordt omgevormd tot mechanische energie in de elektromotor. Dit brengt in de auto in beweging. Een EV heeft dus – in tegenstelling tot benzine- en dieselauto’s – geen versnellingsbak. Zoals iedere reguliere batterij raken ook de duizenden batterijen in de accu van een EV leeg. Deze moeten dan ook opgeladen worden via een laadkabel bij een laadpaal. De snelheid waarmee dat gebeurt, is afhankelijk van het kWh dat de auto aankan en de capaciteit die de laadpaal levert.

De meeste elektrische auto´s hebben vierwielaandrijving, maar er zijn ook EVs met voor- of juist achterwielaandrijving.

Verschillende modellen elektrische auto’s

Er bestaan EVs in zowel hatchback, sedan, station en cabrio model, maar het overgrote deel is een SUV. Bijna ieder merk heeft inmiddels wel een elektrische auto in het assortiment: van de goedkopere Renault Twizy tot de luxe Mercedes-Benz EQS. De duurdere en luxere EVs hebben doorgaans ook de grootste actieradius en laadsnelheid. Waar Tesla als een van de eersten EVs op de markt bracht met een actieradius boven de 500 km (WLTP), voorzien Mercedes, Audi, Porsche, Ford, Volkswagen, Polestar, KIA, Skoda en BMW hier inmiddels ook in.

Wat kost een elektrische auto?

De aanschafprijs van een elektrische auto ligt anno 2022 nog steeds aanzienlijk hoger dan die van een gemiddelde diesel- of benzineauto. Wat kost de elektrische auto op dit moment, welke segmenten zijn er en hoe ontwikkelt het prijspeil van de EV zich de komende jaren?

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

Meer over new mobility

Je hebt een reis in gedachten maar kunt nergens vinden hoe je die busreis het beste kunt combineren met een taxi. Of wat te denken van het achterhalen van informatie over het gebruiken van een gedeelde auto of de tijden van de volgende veerpont? Je gaat van de ene aanbieder naar de volgende en voelt je frustratie groeien. Voor alle gefrustreerde én andere reizigers is MaaS het antwoord.
Mensen nemen steeds vaker de auto, vliegtuig, trein of andere transportmiddelen, want wie wil er nu niet makkelijk naar het werk, het theater of op reis naar een tropische bestemming? Hierdoor is er een stijgende vraag ontstaan naar diverse vormen van mobiliteit, die een stempel drukt op ons milieu. Iets wat ons allen bekend is, maar ons toch niet tegen lijkt te houden. Moby duikt in het mobiliteitsvraagstuk!

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.