Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over de mobiliteitskaart

Met een mobiliteitspas regel je gemakkelijk het vervoer van werknemers én heb je hier op een centrale plek inzicht in.

Een mobiliteitskaart: wat is dat precies?

Mobiliteitskaarten zijn een handig product in deze huidige tijd als jouw medewerkers flexibel willen werken én reizen. Binnen een organisatie heb je namelijk al snel te maken met meerdere mobiliteitsvormen. Door de coronapandemie heeft er een grote shift plaatsgevonden in de mobiliteitsbehoeften van werknemers. Thuis en hybride werken zijn de nieuwe standaard, en flexibiliteit in reizen en werkplekken is een nieuwe behoefte voor veel werknemers. Ook de mindset van de nieuwe generaties en de schaarste aan personeel in veel sectoren zorgen ervoor dat er best wat gevraagd wordt van werkgevers. Dat zien we terug in woon-werkverkeer.

Als werkgever doe je er dus goed aan om veel mogelijkheden te bieden om werknemers veilig en snel naar het werk of naar afspraken te laten reizen. Dit alles vraagt om een hele nieuwe en moderne kijk op mobiliteit binnen bedrijven.

Mobiliteit vandaag de dag

Mobiliteit is meer dan het leasen van een bedrijfsauto of het vergoeden van de trein of bus waarmee werknemers van en naar hun werk reizen. Moderne mobiliteit is flexibel en individueel. Dit vraagt onder meer om inspraak van medewerkers, en een overzicht van alle declaraties, gemaakte ritten en kilometers. Voor wie dit ingewikkeld klinkt (en voor alle andere geïnteresseerden), biedt een mobiliteitskaart dé oplossing. Je helpt je medewerkers op weg door diverse soorten vervoer toegankelijk te maken met één enkele kaart. Op deze pagina vertellen we er alles over.

Met de mobiliteitsoplossingen van Driven is jouw organisatie klaar voor de uitdagingen van morgen.

Het gemak van een mobiliteitskaart

Met een mobiliteitskaart heb je toegang tot verschillende soorten vervoer. Zo kun je onder andere kiezen uit; deelauto’s, elektrische fietsen, taxi’s etc. Het werkt net zoals een OV-chipkaart. Via een optioneel mobiliteitsbudget die op de kaart wordt gezet, kun je als gebruiker het gewenste type vervoer kiezen waarmee je op dat moment wilt reizen. Vervolgens kun je gemakkelijk in- en uitcheckten met je kaart. Aan het einde van de maand worden alle ritten en declaraties van werknemers bij elkaar gevoegd in een overzichtelijke factuur.

Maar niet alleen vervoer kan geregeld worden met een mobiliteitskaart. Ook andere services als parkeren, de carwash, tanken of het steeds populairder wordende laden van een elektrische auto kan met de mobiliteitskaart.

mobiliteitskaart

Aanbieders van mobiliteitskaarten

Een handige tool die zorgt voor overzicht en gemak is MKB² van Driven. De tool zorgt ervoor dat je alle data rondom mobiliteit binnen jouw bedrijf op één plek kan vinden. Het bevat een werkgeverstool, een app en in sommige gevallen ook een mobiliteitspas. Je hebt verschillende pakketten om uit te kiezen, zodat het volledig aansluit op de wensen van het bedrijf en de werknemers.

Is de kaart van Driven niet wat je zoekt of wil je meerdere aanbieders vergelijken voordat je een keuze maakt? Er zijn diverse mobiliteitskaarten met ieder weer net iets andere mogelijkheden. Check bijvoorbeeld ook eens de opties bij Reisbalans, de mobiliteitskaart van Shuttel, of die van XXImo. De ANWB biedt een kaart speciaal voor mkb en zzp’ers. Ook vervoerders zoals NS, GVB en RET bieden mobiliteitskaarten aan, die doorgaans meer faciliteiten bieden wanneer er met het openbaar vervoer gereisd wordt. Vergelijk het zelf en ontdek welke mobiliteitskaart het beste aan jouw behoeften voldoet.

ONZE PARTNER

Van CO2-registratie tot de gehele zakelijke mobiliteit op één centrale plek regelen: Reisbalans biedt het. Met handige inzichten voor zowel werkgevers als werknemers worden groenere en goedkopere keuzes nog makkelijker.

mobiliteit driven

Mobiliteitskaart vs. mobiliteitspas

Maar wat is dan het verschil tussen een mobiliteitskaart en een mobiliteitspas? In de praktijk niet zo veel. De termen worden door elkaar gebruikt. Een mobiliteitspas biedt vaak net wat extra service. Het helpt je op weg als je met pech komt te staan. Afhankelijk van de aanbieder waar de pas bij afgenomen is, heb je diverse opties en rechten als je iets overkomt in het binnen- of buitenland.

Wat je sowieso kunt verwachten is 24/7 hulp via een centraal noodnummer én vervangend vervoer wanneer je voertuig weg is voor reparatie. Daarnaast wordt zowel in Nederland als in heel Europa de auto gesleept naar een garage die aangesloten is bij de aanbieder van de mobiliteitspas. Mocht je de reis niet direct verder kunnen voortzetten dan wordt er een hotelovernachting geregeld.

Kosten van een mobiliteitskaart

Een universele mobiliteitskaart is geschikt voor elk type bedrijf en ondernemer. Je hebt als ondernemer inzicht en controle over alle reisuitgaven. Alles staat op één factuur: lekker makkelijk en overzichtelijk. Hiermee zeg je gedag tegen de eindeloze stroom van losse declaraties en bonnetjes die elke maand verwerkt moet worden in de administratie. Een vaste reiskostenvergoeding is immers verleden tijd. Met een mobiliteitskaart verminder je administratieve werkzaamheden, waardoor het financiële team tijd over voor andere belangrijke werkzaamheden. Zo bespaar je kosten.

Naast de vele voordelen zoals duurzaamheid, keuzevrijheid, het combineren van vervoersopties en geen administratieve rompslomp, is er ook een financieel voordeel van een zakelijke mobiliteitskaart. Je mag namelijk 6% btw aftrekken. Als je kiest om bijvoorbeeld gebruik te maken van het hulpmiddel MKB² van Driven om inzicht te krijgen in alle data omtrent mobiliteit dan kun je al vanaf €2,99 per maand per werknemer een pakket afnemen.

mobiliteit

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontdek welke mobiliteitskaarten passen bij jouw bedrijf. Laat je gegevens achter en onze mobiliteitsexperts nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Je toestemming kan op ieder moment terug worden ingetrokken door contact op te nemen met Moby.
mobiliteitsbudget

Een slim mobiliteitsbudget

Met een mobiliteitsbudget kunnen werknemers voor een vast bedrag per maand één of meerdere typen vervoer gebruiken. De werkgever kan zelf de hoogte van het budget bepalen en instellen. Afhankelijk van de aanbieder kan dit budget per maand en per vervoermiddel ingesteld worden. Met het budget worden OV-abonnementen, reis- en thuiswerkvergoedingen en declaraties samengebracht, waarmee het een handig hulpmiddel is om overzicht te verkrijgen en bewaren.

Dit budget kun je bijvoorbeeld op de mobiliteitskaart laden. Dankzij een mobiliteitsbudget weet je dus precies wat je uitgeeft en aan wie en wat het besteed wordt. Kortom, het is voor een bedrijf een erg goede optie om werknemers flexibele mobiliteitsvormen aan te bieden en tevreden te houden. Daarnaast is het een handig hulpmiddel om ook het overzicht te bewaren en kosten te besparen.

Mobiliteit in de toekomst

Naast de registratieplicht bij grote bedrijven zal er in de nabije toekomst ook een maximumnorm voor de CO2-uitstoot van zakelijk reizen komen. Deze zal waarschijnlijk vanaf 2026 ingaan. Vervolgens kan er wellicht ook een maximumnorm op het woon-werkverkeer komen, wat meer gaat vragen van (het registreren van) zakelijk verkeer.

De mobiliteitskaart zal dus nog belangrijker en nuttiger worden dan dat hij nu al is. Er zal namelijk nog meer met openbaar vervoer gereisd moeten worden en meer gebruik gemaakt moeten worden van deelauto’s en elektrische auto’s. Om hier al op voor te sorteren is het aan te raden voor bedrijven om al te beginnen met het gebruiken van een mobiliteitskaart. Dit kan in de toekomst – wanneer de nieuwe regelingen zullen komen – alleen maar voordelig zijn. Ben je daarom al benieuwd wat de beste mobiliteitskaart is? Wij hebben ze voor jou vergeleken en op een rijtje gezet.

Moby voor particulieren

Moby biedt niet alleen informatie over nieuwe mobiliteits aanbieders -en mogelijkheden, je kan via onze marktplaats ook op zoek naar een elektrische auto of fiets. Verder lees je over de actualiteiten op het gebied van nieuwe mobiliteit en gaan we dieper in op verschillende merken en aanbieders in de industrie.

Moby voor bedrijven

Woon-werkverkeer. Via nieuwe mobiliteitsoplossingen heb je het gemak van het vinden van een tankstation, het huren van een stadsfiets in combinatie met een taxi of het bieden van mobiliteitskaarten in je handpalm, via een app houdt je nu alle gemaakte kilometers bij, wordt er gemakkelijk gedeclareerd en zie je hoe er gebruik wordt gemaakt van de mobiliteitsbudgetten. Je leest hier alles over op onze website.

Moby voor overheden

Moby fungeert als schakel tussen de overheid, particulieren en bedrijven. We dragen ons steentje bij aan de klimaatdoelstellingen door elektrisch rijden in de spotlight te zetten.

Via onze website houden we onze lezers op de hoogte rondom alles wat betreft de wetten en regels voor particulieren en bedrijven rondom nieuwe mobiliteit. Verder bieden we nieuws over verschillende soorten brandstoffen en geven we vergelijkingen om te laten zien welke beter zijn.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.