Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Tweedehands elektrische auto kopen?

Wij geven je tips

De elektrische occasion

Geruisloos en zonder uitstoot door de stad razen, op elektriciteit in plaats van benzine, en na het rijden gewoon thuis opladen. Flinke kosten besparen en je steentje bijdragen aan het verlagen van de emissies in ons land. Klinkt leuk, maar lijkt je het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto te duur? Misschien is een occasion wat voor jou.

De markt voor tweedehandsvoertuigen in Nederland is ongeveer drie keer zo groot als de markt voor nieuwe voertuigen. Naast de groeiende selectie van auto’s aangedreven door traditionele brandstoffen, komen er ook steeds meer tweedehands elektrische auto’s op de markt. 

Hoewel het kopen van een tweedehands elektrisch voertuig niet veel verschilt van het kopen van een tweedehands benzine voertuig, zijn er toch enkele nuances waar je bewust van moet zijn. Ze vereisen een iets andere manier van denken, maar als je een tweedehands elektrische auto in goede staat koopt, kun je er nog jaren ontzettend veel plezier van hebben.

Zoals bij elke aankoop, kan een beetje onderzoek vooraf je helpen een intelligente keuze te maken. Wat komt er allemaal kijken bij het aankopen van een elektrische occasion? Wij leggen het je uit.

Nu online te bestellen op Auto.nl

Mazda MX-30

Deze Mazda MX-30 E-Skyactiv 143 First Edition is de perfecte elektrische auto voor als je op zoek bent naar onderscheidend elektrisch vermogen.
 
Hij is veilig en uitgebreid en zorgt ervoor dat je altijd comfortabel op je plek van bestemming aankomt.

Peugeot e-2008

Een volledig elektrische auto van Peugeot is niet zomaar een auto, het is een hele ervaring.
 
Deze auto wordt aangedreven door een krachtige motor, hij is voorzien van 16 inch lichtmetalen velgen, en door de connected drive services heb jij al je apps altijd bij de hand.

Toyota C-HR

Voor wie regelmatig langere afstanden wil afleggen zonder afhankelijk te zijn van laadpalen, is het goed om een hybride auto te overwegen.
 
Deze Toyota C-HR 1.8 Hybrid is comfortabel en tegelijkertijd zuinig met brandstof.

Volkswagen e-Up!

Volkswagen was een van de pioniers in de markt voor elektrische stadsauto’s door de lancering van de e-Up in 2013.

De e-Up is een interessante optie, want het is gewoon de bekende Volkswagen Up, maar dan elektrisch aangedreven.

De batterijstatus

Een elektrische auto is niets zonder zijn accu. Een van de belangrijkste onderdelen waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto. Een accu veroudert niet alleen na verloop van tijd. Laadcycli, onderhoud en andere laad-gerelateerde activiteiten hebben ook invloed op de conditie ervan. Naarmate de capaciteit van de batterij afneemt, neemt ook de actieradius van het voertuig af. 

Op dit moment wordt voorspeld dat de batterij van een elektrische auto tussen de 10 en 20 jaar meegaat voordat hij moet worden vervangen. Dit is een vrij goede voorspelling, omdat het betekent dat zelfs bij tweedehands elektrische auto’s de accu nog een gezonde levensduur heeft. Zelfs sommige van de oudste elektrische auto’s op de markt, zoals de BMW i3, zouden nog geen 10 jaar oud zijn.

Voordat je een tweedehands elektrische auto koopt, kun je bij elke dealer van elektrische auto’s vragen naar een rapport over de gezondheid van de accu van het voertuig. Daarnaast zie je op het display van de auto de huidige status van de accu in termen van de laadstatus. Hier zie je ook wanneer je tijdens het rijden een oplaadpauze moet inlassen.

elektrische auto occasion

elektrische auto kopen

Controleer de elektrische lader en de oplaadtijd

Wat moet ik weten over opladen? Is een huishoudelijk stopcontact voldoende? Helaas niet. Stopcontacten voor huishoudelijk gebruik zijn niet ontworpen voor de langdurige belasting van meerdere uren opladen. Bovendien duurt het tot 10 keer langer om de batterij volledig op te laden dan wanneer je de auto laadt aan een laadstation met meer laadvermogen. 

Een speciale lader voor thuis is een onmisbaar onderdeel. Hiermee ben je altijd klaar zijn de volgende rit. Mocht je de auto aanschaffen en er zit al een lader bij, dan hoef je alleen nog maar een speciaal oplaadpunt te installeren. Controleer ook de oplaadtijd die je occasion nodig heeft om volledig op te laden. Sommige auto’s hebben tot 20 uur nodig, terwijl andere misschien maar een paar uur nodig hebben. 

Elektriciteitsterugwinning en het effect op de remmen

Het is heel gebruikelijk dat elektrische auto’s de wrijving die ontstaat bij het remmen gebruiken om hun accu op te laden. Het is dan ook begrijpelijk dat de remmen van elektrische auto’s op een andere manier slijten. In stadsverkeer kan het voorkomen dat je alleen het gaspedaal gebruikt om van A naar B te komen. De reactie van de elektromotor is zo onmiddellijk dat het remmen vaak wordt “verwaarloosd”.

Dit resulteert in minder slijtage, maar kan ook leiden tot meer roestvorming dan bij een benzinevoertuig. Als remschijven te weinig worden gebruikt, beginnen ze te roesten. De roest tast het oppervlak van de remschijven en remblokken aan, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de remprestaties. Daarom is het noodzakelijk om de remmen grondig te controleren.

elektrische auto kopen
occasion elektrische auto

Maak een proefrit

Laat je niet misleiden door het exotische uiterlijk van een elektrische occasion. Kruip achter het stuur en doe een eerste rijtest in je misschien binnenkort tweedehandse elektrische auto. Luister tijdens het rijden naar ongewone geluiden of trillingen en controleer de werking van de airconditioner. Als het model van jouw keuze nog op de markt is, kun je ook misschien een proefrit maken in een nieuw model. Op die manier weet je precies hoe rijden in het tweedehands model moet aanvoelen.

Wanneer een elektrische auto kopen?

Europa wil af van traditionele auto’s. Over 13 jaar is het onmogelijk om een nieuwe benzineauto te kopen. De emissies moeten omlaag en met de kosten die traditionele brandstoffen met zich mee brengen is de overweging snel gemaakt om over te stappen. Als je overweegt om over te stappen kan je zelfs met het aankopen van een occasion geld besparen. 

De Nederlandse overheid heeft een subsidiepotje beschikbaar gesteld voor iedereen die een elektrische auto aanschaft. Voor mensen die een occasion willen kopen is er ook geld beschikbaar gesteld. Stap je over dan krijg je € 2000 terug. Het potje wordt aan het begin van het jaar aangevuld en is voor dit jaar al op. Voor 2023 en 2024 geldt de regeling ook.

wanneer elektrische auto kopen

Klaar om te kopen of leasen?

Bekijk het aanbod elektrische occasions voor de leukste deals.

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Op zoek naar een elektrische occasion?

Bij auto.nl vind je een ruim aanbod in elektrische tweedehands voertuigen. De auto’s worden onderworpen aan een check waardoor we alleen maar auto’s van de hoogste kwaliteit bieden. Op de website filter je op wat je precies zoekt en rekent heel gemakkelijk af via Ideal.

Auto gekocht? Dan komen we hem voor je deur afleveren en kun je hem voor twee weken uitproberen. Alles voor een vaste prijs inclusief BOVAG-garantie.