Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische auto opladen

Elektrisch laden: wat moet je erover weten?

Elektrische auto’s zijn op dit moment erg in trek. EV’s brengen veel voordelen met zich mee en zijn dankzij hun elektromotor een milieubewust alternatief. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een elektrische auto opladen? Wij vertellen je alles over elektrisch laden.

Elektrisch opladen in plaats van tanken

De wegen worden steeds vaker gedomineerd door elektrische auto’s. Vrijwel alle automerken hebben inmiddels meerdere elektrische modellen in hun aanbod en ook het elektrisch laden wordt steeds toegankelijker. Inmiddels zijn er veel verschillende opties voor elektrisch opladen door heel het land.

Zo hebben veel elektrische rijders thuis een laadpaal geïnstalleerd en staan er in vrijwel alle woonwijken laadpalen. Ook kun je bij tankstations langs de snelweg steeds vaker elektrisch laden. Het opladen van een elektrische auto kost veel minder geld dan een volle tank benzine. In combinatie met het milieuvriendelijke aspect van een elektrische auto, is dit type auto voor steeds meer mensen een goed alternatief voor de benzineauto.

Een elektrische auto opladen kost natuurlijk wel wat meer tijd dan diesel of benzine tanken. Om eventuele drempels te verlagen steunt de overheid het kopen van een EV door middel van bijvoorbeeld subsidies en het wegnemen van wegenbelasting. Hoewel deze steun in de toekomst waarschijnlijk zal verminderen, blijft een elektrische auto laden een stuk goedkoper dan een benzineauto tanken. Als de aanschafprijs gaat zakken door schaalvoordelen en technologische ontwikkelingen, zal de EV steeds vaker de voorkeur krijgen.

Elektrische auto opladen
Elektrisch opladen

Wat zijn de opties voor een elektrische auto opladen?

Het spreekt voor zich, maar misschien heb je er nog nooit over nagedacht: elektrische auto’s hebben een accu en die grote batterij moet je dus eens in de zoveel tijd opladen. Voor het elektrisch laden van een auto kun je kiezen uit verschillende opties. De meest voorkomende opties voor elektrisch laden zijn: 

  • Langs de snelweg bij een Fastned 
  • Bij je eigen laadpaal thuis 
  • Bij een publieke oplaadpaal bijvoorbeeld in je wijk of bij de supermarkt 
  • Bij sommige supermarkten kun je je elektrische auto gratis snelladen. Dit is dus ideaal wanneer je boodschappen gaat doen en tegelijk je auto wilt opladen.

Automerken zijn ook bezig met het optimaliseren van elektrisch laden. Zo heeft Hyundai een initiatief genaamd Smart Charging, waarmee je tot wel 30% van de laadkosten kunt besparen. Dit komt omdat de auto automatisch op de meest duurzame momenten opgeladen wordt.

Elektrisch laden bij een publieke laadpaal

Wanneer je je auto oplaadt bij een publieke laadpaal, heb je een pasje nodig om de laadpaal te activeren. Dit laadpasje kun je aanvragen bij verschillende partijen. Je scant het pasje bij de laadpaal en bevestigt je laadkabel aan zowel de auto als aan de laadpaal. Vervolgens zal een scherm of knop op de laadpaal blauw kleuren: dit betekent dat de auto aan het opladen is.

Als het laden eenmaal gestart is, zul je zien dat de kabel ook niet meer zomaar uit de auto of de laadpaal gehaald kan worden. Hiervoor moet het pasje opnieuw gescand worden en dit werkt dus als een beveiliging. Het elektrisch laden bij je eigen huis werkt eigenlijk praktisch hetzelfde. Meer weten over een eigen laadpaal?

elektrisch laden
oplaadtijd elektrische auto

Hoeveel bereik heeft een opgeladen elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt zolang de batterij nog lading heeft. De actieradius is de afstand die je met een volledig opgeladen elektrische auto kunt afleggen. De meeste EV’s hebben een actieradius waarmee je gemakkelijk van Utrecht naar bijvoorbeeld Sneek of Goes kunt rijden zonder te stoppen om je elektrische wagen te moeten opladen. Dit is dus vergelijkbaar met een benzineauto.

De precieze actieradius van een elektrische auto hangt af van de grootte van de batterij. Hierdoor heeft niet elke elektrische auto hetzelfde bereik. Grote elektrische auto’s hebben een gemiddeld bereik van ongeveer 500 kilometer, terwijl kleine elektrische auto’s een bereik hebben dat kan verschillen van 100 tot 200 kilometer. Dit komt doordat kleinere elektrische auto’s ook een kleinere batterij met zich mee dragen en dus minder elektriciteit kunnen opslaan.

De meeste ritten in Nederland zijn rond de 75 kilometer. Dit betekent dus dat je makkelijk heen en weer kunt rijden met een volledig opgeladen elektrische auto. Door de grote stappen die gemaakt worden in de technologie krijgen elektrische auto’s inmiddels vaker batterijen met een groter vermogen die ook een grotere actieradius hebben. Dankzij deze snelle technologische ontwikkelingen kunnen ook kleinere auto’s steeds verder rijden op een volle accu.

Oplaadtijd elektrische auto: hoelang duurt elektrisch laden?

De oplaadtijd van een elektrische auto hangt af van de capaciteit van de laadpaal, de laadsnelheid die de auto aankan en natuurlijk hoe vol je de accu wilt laden. Een EV hoeft namelijk niet altijd maximaal opgeladen te worden. Zo kun je er ook voor kiezen om bij elektrisch te laden tot je weer genoeg batterij hebt om van deur tot deur te komen. Het is zelfs beter voor de levensduur van de accu om deze niet altijd tot 100% op te laden.

Een elektrische auto snelladen kan bij een Fastned, waar je na 15 minuten alweer zo’n 300 kilometer bereik kunt hebben. Bij een openbare laadpaal of een laadpaal aan huis heb je na 4 à 5 uur weer een volle tank van bijvoorbeeld 300 kilometer. Rijd je veelal in de stad? Dan is een elektrische auto ook ideaal om te gebruiken. Je veroorzaakt dan namelijk minder vervuiling en hoeft niet vaak elektrisch te laden als je alleen kleine stukjes door de steden rijdt.

Elektrisch laden
elektrisch laden

Elektrisch laden met groene energie

Elektrisch laden bij een laadpaal is lang niet altijd met volledig groene energie. De energie die deze laadpunten bieden, wordt “grijze energie” genoemd. Dit is een verzamelnaam voor energie die wordt opgewekt middels fossiele brandstoffen. Deze grijze energie zorgt ervoor dat elektrisch laden en dus elektrisch rijden niet volledig milieuvriendelijk hoeven zijn.

Toch blijft elektrisch rijden wel beter voor het milieu dan rijden op benzine of diesel. Een elektrische auto die volledig op groene stroom rijdt, stoot zo’n 70% minder CO2 uit dan een benzineauto. En een elektrische auto die op grijze stroom rijdt? Die stoot nog steeds zo’n 30% minder CO2 uit dan een benzineauto.

Elektrisch laden met grijze stroom is dus nog steeds beter voor het milieu dan rijden op fossiele brandstoffen, maar er valt ook nog veel te winnen. Er zijn op dit moment veel technologische ontwikkelingen gaande om ervoor te zorgen dat je met groene energie je auto oplaadt. Zo kun je bijvoorbeeld in de toekomst zelf de stroomleverancier kiezen waarmee je gaat elektrisch laden bij een openbare laadpaal. Nu is de stroom van een laadpaal altijd van de stroomleverancier waarmee de exploitant een contract heeft. Doordat steeds meer mensen kiezen voor het aanleggen van zonnepanelen op hun eigen dak, worden steeds meer EV’s opgeladen met groene energie. Zonne-energie is een van de goedkopere en groenste vormen van je elektrische auto opladen!

Laden van een elektrische auto met sjoemelstroom

In Nederland is 33 procent van alle stroom die geproduceerd wordt écht groen. In deze context betekent ‘groen’ dat er geen fossiele brandstoffen gebruikt zijn bij de opwekking van de elektriciteit. Toch koopt wel 78% van de Nederlandse huishoudens groene energie in. Hoe zit dit precies? Dit komt doordat deze huishoudens groene energie krijgen die in een ander land opgewerkt wordt. Dat wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. De overgenomen stroom komt vaak uit Scandinavische landen waar alle stroom zelf opgewekt wordt en dus geheid groen is. De Garanties van Oorsprong (GvO’s) van deze stroom worden internationaal verhandeld en komen zo dus terecht in Nederland. Zo wordt de stroom vervolgens in Nederland verkocht als groene stroom, waardoor grijze stroom dus eigenlijk groen gemaakt wordt. Omdat dit verwarrend kan zijn en mensen vaak denken dat zij zelf gebruik maken van groene stroom, wordt deze stroom ook wel sjoemelstroom genoemd.

elektrische auto opladen
oplaadtijd elektrische auto

Hebben elektrische auto’s de toekomst?

Een elektrisch oplaadbare auto lijkt op dit moment hét antwoord voor de klimaatproblemen. Ze kunnen tot wel 70% minder CO2-uitstoot veroorzaken dan een benzineauto, kunnen worden opgeladen met zelf opgewekte energie en maken grote technologische ontwikkelingen door. Maar heeft een EV met al deze voordelen dan ook echt de toekomst? 

Hoewel een elektrisch voertuig absoluut milieubewuster is dan een diesel- of benzineauto, zouden ze op de lange termijn vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld de waterstofauto. De technologie maakt snelle en grote stappen en nadelen die er nu nog zijn – zoals de langere oplaadduur van elektrische auto’s – worden in rap tempo minder. Tegelijkertijd geldt hetzelfde voor waterstofauto’s en andere duurzame alternatieven. 

Veelgestelde vragen over het elektrisch laden

Hoeveel kost de installatie van een laadpaal?

Je auto elektrisch laden kan natuurlijk ook aan huis. Een laadpaal thuis installeren is een erg goed alternatief als de publieke laadpaal erg ver van je huis zit of je je auto vaak moet opladen. Vanzelfsprekend zitten hier wel kosten aan verbonden. Voor de aanschaf van een laadpaal ben je gemiddeld €500 tot €1.500 kwijt en voor de installatie betaal je meestal rond de €350.

Hoe lang duurt een elektrische auto opladen?

De duur van een elektrische auto opladen verschilt per laadpunt. Zo kun je je auto opladen bij een publieke laadpaal, waar een EV vaak zo’n 4 à 5 uur moet opladen voor een volle accu. Wanneer je aan de snelweg bij een Fastned kiest voor elektrisch laden, ben je rond de 15 minuten aan het wachten voor een grotendeels volle accu.

Hoeveel kost het opladen van een elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto tot deze volledig vol is, kost vaak veel minder dan een volle benzine tank. Wanneer je je auto aan de snelweg laadt, voor zo’n €0,60 per kWh, ben je vaak meer kwijt dan wanneer je je auto bij een openbare laadpaal laat staan (zo’n €0,40 per kWh).

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Er zijn veel verschillende plekken waar het opladen van een elektrische wagen mogelijk is. Zo kun je voor een snelle oplaadsessie naar een Fastned. Deze zitten bijna altijd aan de snelweg naast een tankstation. Je kunt er ook voor kiezen om je auto aan een openbare laadpaal te laden, of aan je eigen laadpaal thuis mocht je die hebben.

Is een elektrische auto opladen goedkoper dan een benzineauto tanken?

De kosten van een elektrische wagen opladen liggen vaak een stuk lager dan een de kosten van een volle tank voor een benzineauto. Dit komt doordat elektriciteit zelf opgewekt kan worden en dus veel minder schaars is dan fossiele brandstoffen zoals benzine.

Hoe werkt een elektrische auto opladen?

Voor een elektrische auto opladen maak je gebruik van een pasje dat je bij verschillende partijen kunt aanvragen. Vervolgens sluit je je laadkabel aan de laadpaal en aan je auto aan. Dan houd je je pasje of chip voor de laadpaal en wacht je tot het zandlopertje of button op de laadpaal blauw kleurt. Hierna is het niet meer mogelijk om de kabel zomaar los te koppelen tenzij je je pasje weer bij de paal scant.

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.