Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Occasion kopen? Wij vertellen je waar je op moet letten

Als je op zoek bent naar een goede tweedehands auto, komt er veel op je af. Ontdek hoe je een goede keuze maakt.

Occasions: gebruikte auto’s in allerlei soorten en maten

Het zoeken naar een occasion kan soms voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Er is ontzettend veel keus en als je niet helemaal weet waar je naar op zoek bent, kun je wel eens overwelmd raken. Daarbij komt dat de markt voor tweedehands elektrisch en/of hybride auto’s groeiende is.
Wil je graag de regie in eigen handen nemen en de occasion vinden die het beste bij je past?
Lees snel verder, volg ons stappenplan én je weet precies waar je op moet letten.

Het merendeel van Nederland koopt een tweedehands auto bij dealers bij hun in de buurt of schaffen hun tweedehands bolide aan via andere particulieren. Sinds een tijdje kan het ook online, met alle voordelen van dien. Waar je je occasion ook aanschaft, er zijn enkele dingen die je niet mag vergeten.

Stap 1: Wat verwacht je van je occasion?

Welke occasion past bij mij? Een gebruikte auto aanschaffen kan heel voordelig zijn, maar niet als je een auto koopt die niet helemaal aan de verwachtingen voldoet.

Wat voor soort eisen stel je aan je auto? Wil je graag cruisecontrol of kun je niet zonder airconditioning? En welk merk rij je het liefst? Dit zijn allemaal vragen waar je voordat je je aankoop doet over na wil denken. En dan het allerbelangrijkste bij het kopen van een auto; het budget. Wat zou je graag willen uitgeven aan een occasion? 

occasion kopen

Stap 2: Maak een proefrit

Bij het aanschaffen van een tweedehandsauto is het maken van een proefrit echt een must. Afhankelijk vanwaar je je auto wil kopen krijg je de mogelijk om een ritje te maken van enkele uren tot weken. Vooraf wil je er zeker van zijn hoelang je de auto meekrijgt om hem uit te proberen. 

Tijdens je proefrit let je op de volgende onderdelen:
– Zit je lekker? Is hoe de instaphoogte goed voor jou en je passagiers? 
– Let erop tijdens het rijden of er geen vreemde geluiden uit de auto komen.
– Remt hij goed? Dit geldt natuurlijk ook voor de handrem.
– Blijft alles goed op zijn plek als je over verschillende soorten wegdekken rijdt? 

Stap 3: Controleer de auto volledig

Ben je er niet helemaal zeker van of er mankementen zijn? Vraag hier nadrukkelijk na bij de verkoper. Als het goed is heeft hij het onderhoudsboekje bij de hand waarin precies staat hoe de auto door de jaren heen door de keuring is gekomen.

Als koper heb je zelf ook de plicht om de auto na te laten kijken. Zelf kun je de auto controleren op slijtage, roest en eventuele deuken. Check ook de binnenkant goed. Daarnaast kun je checken of de kilometerstand logisch is bij het RDW.

Wil je echt zeker zijn van de staat van je auto dan kun je het beste naar een onafhankelijke partij zoals een garage rijden. Hier kijken ze hem voor een klein bedrag volledig voor je na.

occasion kopen
occasion auto

Stap 4: Hoe zit het met de garantie?

Garantie is niet altijd vanzelfsprekend. Afhankelijk vanwaar je de auto koopt geven ze je wel of geen garantie. Voorkom verrassingen en check altijd de garantievoorwaarden en hoe deze betrekking op jou hebben. Deze wil je ook vastleggen in de koopovereenkomst zodat je altijd iets hebt om op terug te vallen.

Stap 5: Koop je occasion

Komt je tweedehands bolide goed door alle stappen heen, heeft hij geen mankementen en ben je verknocht aan hoe hij rijdt? Tijd om een aankoop te doen. Hierbij is het goed om op te letten of de verkoper aangesloten is bij de BOVAG-regeling. Hierdoor heb je meer zekerheden bij het aanschaffen. Dan het onderhandelproces. Doe goed onderzoek naar wat soortgelijke aanbieders bieden en ga voor een prijs die voor jou redelijk is.

occasion kopen

Tweedehands elektrische of hybride auto kopen?

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische of hybride occasion. De markt voor deze auto’s groeit hard omdat veel bedrijfsauto’s na de leaseperiodes op de particulieren markt verschijnen. Om een elektrische hybride of volledig elektrische wagen aan te schaffen kun je de voorgaande stappen volgen, maar houdt ook rekening met:

– De staat van de accu. De accu’s gaan lang mee, maar hoe ver komt hij? 
– Laadmogelijkheden. Is het belangrijk om een snellaad mogelijkheid te hebben?
– Gebruikskosten. Waar laad je het goedkoopst mogelijk?
– Restwaarde. Dit hangt samen met de kwaliteit van de accu 
– Subsidies. De overheid stelt subsidies beschikbaar, weet jij waar je recht op hebt?

De prijs en populariteit van tweedehands auto’s

Inzicht in de marktcijfers van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind je onderhandelen spannend?

Wij snappen je. Praten met een door de wol geverfde verkoper in een overvolle hal met occasions is niet ieders ding. De makkelijke oplossing is door de tweedehands elektrische, hybride of benzinewagen online te kopen. Hierdoor krijg je precies wat je ziet voor de laagst mogelijke prijs.

Op zoek naar een occasion?

Koop je tweedehands auto online, met het gemak van het aanschaffen van nieuwe schoenen. Het kan tegenwoordig via auto.nl. Met hun ruime aanbod occasions en mogelijkheden om te filteren, vind je in een paar klikken de perfecte auto die bij je past. De auto wordt rijklaar geleverd, inclusief garantie volgens de BOVAG-regeling, wordt gratis bij je thuis afgeleverd en je hebt 14 dagen bedenktijd. Je weet nu wat je kunt verwachten. Wat nog rest, is naar auto.nl gaan en je wagen uitzoeken.