Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Toekomstplannen EV’s verder afgeschaald door automerk Ford

Het Amerikaanse automerk Ford is in 1903 opgericht door Henry Ford. De ambitie was om betrouwbare, zuinige en betaalbare modellen op de automarkt te brengen. Dat het merk zou investeren in elektrische auto’s produceren sluit goed aan bij deze ambitie. Toch heeft Ford laten weten zijn elektrificatiestrategie te herzien. Lees in dit artikel meer over deze ontwikkeling.

Veranderde inkoopstrategie Verenigde Staten

In de Verenigde Staten worden de plannen voor de ontwikkeling en productie van de 100% elektrische SUV gestaakt. Deze wijziging zorgt voor een verlies van 5,5 miljard dollar, wat gelijk staat aan 5 miljard euro. De jaarlijkse investeringen in elektrische modellen wordt verder afgeschaald naar 30 procent. Dit percentage lag voor de wijziging rond de 40. Naast de afschaling op de ontwikkeling, wordt ook de strategie voor de inkoop van accu’s herzien. De grootste reden hiervoor is de toenemende concurrentie uit China.

Ook in Europa is de koers gewijzigd

Ook in Europa geeft Ford aan te ambitieus te zijn geweest in hun doel om in 2030 alleen nog maar 100% elektrische modellen te verkopen. Er zijn signalen dat het automerk spijt hiervan heeft. Factoren waarom de acceptatie van elektrische voertuigen achterblijft zijn onder meer de beperkingen in de toeleveringsketen en oplaadinfrastructuur in combinatie met de alsmaar blijvende range anxiety. Marin Gjaja – COO van afdeling elektrische voertuigen van Ford – laat weten: “De overstap naar volledig elektrisch in 2030 is niet meer een goede keuze voor de gezondheid van het bedrijf. Ook voor onze klanten is deze strategie niet meer het beste. Klanten lieten immers weten de strategie ook te ambitieus te vinden. Inmiddels heeft de strategie dit nu op een harde manier gevoeld.”

Focus op hybride modellen

Toch lijken de ambities om zuinige en betrouwbare modellen niet volledig uit de lucht te zijn. Er zijn plannen om in 2026 nieuwe elektrische bestelauto’s uit te brengen. Een jaar later gevolgd door de ontwikkeling van twee elektrische vrachtwagens. Ondertussen lijkt de vraag naar hybride modellen groot te blijven. Een focus op hybrides lijkt Ford in rustiger vaarwater te brengen. In ieder geval beleggers lijken positief te reageren op de ontwikkeling van hybride modellen in plaats van volledig elektrische voertuigen.

Voordelen van elektromotor gecombineerd met benzinemotor

Het grootste en meest bekende voordeel van een hybride auto is dat je veel zuiniger kilometers aflegt dan een auto die rijdt op een verbrandingsmotor. Je stoot immers minder schadelijke stoffen uit. Zo wordt de kwaliteit van de lucht minder aangetast en komt er minder stikstof en fijnstof vrij. Hybride rijders die veel afstanden afleggen in de stad of regelmatig in de file staan, profiteren het meest van dit voordeel. Nog een belangrijk voordeel is dat het opladen van de accu nog steeds goedkoper is dan een tank benzine of diesel. Wil je meer te weten komen over hybride rijden?