Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

ebusco energy flex

Met deze energieopslag kunnen elektrische bussen worden opgeladen

Ebusco, een koploper in de markt voor de elektrische bussen, heeft iets nieuws ontwikkeld. Deze uitvinding is een bidirectionele energieopslag en oplaadinnovatie, waarmee de weg naar emissievrije technologieën een stuk eenvoudiger wordt.

Energie uit zonnepanelen ‘over’

Veel Nederlanders hebben zonnepanelen op het dak. Met een heldere, zonnige lucht leveren deze zonnepanelen heel veel energie op. Vaak veel meer dan dat je als huishouden kunt gebruiken. In de winter, wanneer het grauw is en er veel wolken zijn, leveren de zonnepanelen een stuk minder op. En dat terwijl je dan vaak juist meer stroom verbruikt, bijvoorbeeld voor het opwarmen van het huis. In de zomer lever je dus vaak te veel stroom, terwijl je in de winter extra stroom nodig hebt.

Stroom die ‘over’ is, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Omdat zoveel mensen tegenwoordig zonnepanelen hebben, kan dit terugleveren zorgen voor een overbelasting van het net. Daarnaast wordt er ook altijd nog gewerkt aan het ontwikkelen van zonnepanelen met een hoger rendement. Energie kan niet opgeslagen worden. Daarom moeten huishoudens met zonnepanelen steeds vaker betalen als ze teveel stroom opwekken en deze terug leveren.

Ebusco Energy FLEX

Ebusco heeft een nieuwe technologie ontwikkeld: de Ebusco Energy FLEX. Het is een bidirectionele energieopslag, waarmee overtollige energie opgeslagen kan worden. Vervolgens kan deze energie gebruikt worden om auto’s of bussen te laden. Het systeem heeft een batterijcapaciteit van 184 kWh. De Ebusco Energy FLEX kan direct aangesloten worden op een groene energiebron, zoals een zonnepaneel of windturbine. Stroom die overtollig is, wordt vervolgens in het systeem opgeslagen. Als er dan vraag is naar stroom, dan kan het direct vanuit het systeem gebruikt worden.

ebusco energy flex
Ebusco Energy FLEX (bron: Bus News)

Hoeveel energie in de energieopslag?

De Ebusco Energy FLEX werkt dus als energieopslag voor overtollige groene energie die opgewekt wordt wanneer het niet nodig is. Maar hoeveel stroom zit er dan in zo een energieopslag? De Ebusco Energy FLEX heeft een batterijcapaciteit van 184 kWh en een laadsnelheid van 60 kW. Ter vergelijking: een normaal huishouden van 4 personen in een tussenwoning ligt op 2.500 kWh per jaar. Er kan dus behoorlijk wat energie opgeslagen worden. Een elektrische auto verbruikt ongeveer 15 tot 20 kWh per 100 kilometer.

De Ebusco Energy FLEX kan dus ook goed gebruikt worden om elektrische auto’s of elektrische bussen op te laden. Het systeem heeft genoeg energie om meerdere EV’s snel op te laden of kan bussen opladen. In Amsterdam, waar onlangs 84 nieuwe volledig elektrische bussen in gebruik zijn genomen, zou deze energieopslag goed van pas komen om de bussen mee op te laden. Zo kost het laden minder geld én hoeven bewoners in Amsterdam niet te betalen voor hun overtollige energie.

Kunnen we met deze energieopslag alle bussen verduurzamen?

Je vraagt je nu misschien af: kan dit gebruikt worden voor alle elektrische bussen? De Ebusco Energy FLEX kan veel energie op slaan, maar hier kunnen momenteel geen hele vloten met bussen mee opgeladen worden. Het systeem staat nu nog in zijn kinderschoenen. Ebusco zal de technologie ongetwijfeld nog verder gaan ontwikkelen.

De uitvinding zoals hierboven omschreven wordt binnenkort gepresenteerd door Ebusco op de Busworld Europe Beurs in Brussel. Deze vindt plaats naast de grootste conferentie voor emissieloze bussen ter wereld: de Zero Emission Bus Confernce. Alle belangrijke actoren in de transportwereld zullen dus op dit moment in Brussel zijn. Wie weet wat voor samenwerkingen hier dus uit gaan komen.