Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

De kosten van het opladen van je elektrische auto

Tegenwoordig zie je de EV overal verschijnen, met als gevolg dat er veel plekken zijn waar je deze kunt opladen. Wat zijn eigenlijk de kosten van het opladen van een elektrische auto? Hier lees je meer over de kosten en de diverse oplaadmogelijkheden van elektrisch rijden!

Kosten van het opladen van je elektrische auto

De accu van een EV moet regelmatig opgeladen worden. Maar wat kost een elektrische auto opladen precies? Als je met een benzine- of dieselauto rijdt, dan zijn de brandstofkosten eenvoudig uit te rekenen. De kosten worden voor een groot deel bepaald door de olieprijs en accijnzen. Bij elektrisch rijden is de actieradius van je elektrische auto en de manier van opladen hetgeen dat de prijs bepaald. Anders dan bij een auto op fossiele brandstof, wordt het verbruik van elektrisch rijden in kilowattuur uitgedrukt. De meeste elektrische auto’s gebruiken over het algemeen tussen de 8 kWh per 100 kilometer en 30 kWh per 100 kilometer.

Uiteenlopende tarieven

De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van een aantal zaken. Je moet voor de laadoplossing van elektrisch rijden rekening houden met het type auto, het energiecontract, de manier van laden en de grootte van de accu van je auto. Hierdoor is het niet mogelijk om precieze prijzen van het elektrisch laden te kunnen achterhalen. Wel kunnen we een indicatie geven van wat het kost om een auto op te laden. Om een goed inzicht te krijgen in de kostprijs van het opladen van je auto is het handig de app van jouw laadpasprovider te installeren. Een dergelijke app laat zien wat de prijzen zijn van dat moment. Ook zijn er onafhankelijke apps waar je de prijzen van laadpalen of snelladers kunt opzoeken.

kosten opladen elektrische auto
elektrische auto opladen kosten

Opladen elektrische auto: kosten thuisladen

De kosten van het opladen van je elektrische auto zijn thuis over het algemeen lager. Als je een eigen oprit hebt, kun je een laadpaal of wandlader laten plaatsen. Je kunt de auto opladen aan het stopcontact of aan je eigen laadpaal. Let wel: het is niet mogelijk de elektrische auto aan een willekeurig stopcontact te hangen. Gebruik hiervoor een aparte groep in de meterkast en gebruik de juiste laadkabels. Gelukkig hoef je dit niet altijd helemaal zelf te regelen. Er zijn diverse aanbieders die zorgen voor een laadoplossing als je je EV thuis wilt opladen. Dit maakt het kiezen van de juiste laadpaal voor thuis een stuk makkelijker. Ook kun je altijd onderzoek doen naar de mogelijkheden bij het automerk zelf. Zo biedt Hyundai een laadpakket aan dat bij jou thuis geïnstalleerd wordt.

Wat de kosten precies zijn voor het opladen van je auto, ligt aan het energiecontract dat je op dat moment hebt. Je betaalt de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier. De prijs is afhankelijk van het type contract dat je hebt. Volgens het CBS zijn in 2022 de oplaadkosten van 1 kWh ongeveer €0,36. Echter, de prijs van stroom kan bij een variabel contract wisselen van uur tot uur.

Kosten opladen elektrische auto: publieke laadpaal

Als je een openbare laadpaal gebruikt, liggen de kosten voor het opladen van je elektrische auto hoger. Dat komt omdat je doorgaans meer per kWh betaalt. De aanbieder van laadpalen en laadpassen moet voorzien in de kosten voor de aanleg en onderhoud en wil natuurlijk ook winst maken. Dit maakt dat je elektrische auto betreft opladen in kosten kan verschillen.

De tarieven van verschillende aanbieders liggen ver uit elkaar. Deze tarieven lopen meestal van ongeveer €0,25 tot €0,75 per kWh. Tip: er zijn diverse laadpasaanbieders. Kijk met welke laadpas je zo goedkoop mogelijk kunt opladen bij jou in de buurt of op plekken waar je verwacht vaak te moeten laden. Moet je je elektrische auto vaak laden? Dan is een laadpas met abonnement wellicht voordeliger. Je betaalt een maandelijks bedrag en dat kan een groot verschil maken als je veel gebruik maakt van een publieke laadpaal.

kosten elektrische auto opladen
wat kost opladen auto

Hoeveel kost een elektrische auto opladen bij een snellaadpaal?

Het woord zegt het al, met een snellader kun je je auto snel opladen. Hoewel het de snelste manier van opladen is, liggen de kosten van het opladen van een elektrische auto hierbij wel hoger. Over het algemeen gebruik je de snellader niet vaak. Toch is het voordelig om aanbieders te vergelijken en misschien meerdere laadpasjes aan te vragen. Dan weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt.

Een plug-in hybride of elektrische auto opladen ligt wat betreft de kostprijs ongeveer tussen de €0,65 en €0,90 per kWh, afhankelijk van de aanbieder.

Zuinig rijden in je elektrische auto

Je wilt de kosten van het opladen van je elektrische auto natuurlijk beperken. Dit kun je doen door zuinig te rijden. Niet alleen is dit goed voor jouw portemonnee, het is ook beter voor het milieu. Hier volgen tips om zuinig te rijden:

1. Wil je afremmen? Laat het gas los in plaats van de rem in te drukken. Zo gebruik je minder stroom om weer vaart te krijgen. Dit heet recuperatief remmen.
2. Probeer met gelijkmatige snelheid te rijden door bijvoorbeeld cruise control te gebruiken.
3. Haal onnodige bagage uit je auto, dit scheelt gewicht én stroom.
4. Gebruik je verwarming en airco zo min mogelijk.
5. Check je bandenspanning. Een te lage bandenspanning kost meer stroom.
6. Er zijn elektrische auto’s die aangeven hoe zuinig je rijdt. Maak gebruik van deze informatie, dit kan helpen zuiniger te rijden!

Je elektrische auto opladen verschilt in kosten. Hoewel het handig kan zijn om verschillende aanbieders te vergelijken, is het ook goed om te kijken naar het verbruik van je elektrische auto. Zo houd je goed zicht op de oplaadkosten!

elektrische auto opladen kosten

De geheime voordelen van elektrisch rijden

Waarom ondernemers nu overstappen

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

wat kost opladen elektrische auto

Wat zijn de kosten van je elektrische auto opladen?

We hebben verschillende laadopties bekeken. Wat kost het opladen van een elektrische auto nu echt precies? Op deze vraag is helaas geen kant-en-klaar antwoord te geven. Je kunt het aanbod van aanbieders vergelijken, onderzoek doen naar het verbruik van jouw auto en een overzicht maken van de oplaadkosten. Een auto opladen en de kosten die je daar mee maakt zijn ook afhankelijk van je rijstijl. Bedenk je of je je auto vooral in de stad wilt gebruiken, of van plan bent veel kilometers te maken. Een volledig inzicht van de auto, het opladen en de hoeveelheid kosten die je maakt, is dus afhankelijk van verschillende factoren. Maak een lijstje van alle kosten, zodat je niks over het hoofd ziet. Zo kun je inzichtelijk krijgen wat het kost om je auto op te laden.

De kosten van elektrisch rijden met Hyundai

Hyundai heeft diverse elektrische modellen op de markt gebracht met vele voordelen. De auto’s zijn duurzamer want ze gebruiken geen fossiele brandstof, de onderhoudskosten zijn lager en het elektrisch opladen is goedkoper dan tanken. Kies je bijvoorbeeld voor de Hyundai KONA Electric, heb je al een volle accu voor € 14 als je deze thuis oplaadt. Ontdek de kosten van elektrisch rijden met Hyundai!

Veelgestelde vragen: kosten opladen auto, waar moet je rekening mee houden?

Wat kost het opladen van een auto precies?

De kosten voor het opladen van je elektrische auto zijn ongeveer 1 kWh voor €0,36. Wat het kost om een elektrische auto op te laden is per leverancier en manier van laden verschillend. Of je nu thuis laadt, een publieke laadpaal of een snellader gebruikt: het is altijd goed om de prijzen van verschillende energieleveranciers te vergelijken.

Hoe lang duurt elektrisch laden?

Hoeveel tijd het kost om een elektrische auto op te laden, verschilt per laadpaal en is afhankelijk van welk soort elektrische auto je hebt. Of je nu oplaadt via een snellader of reguliere laadpaal, ga er van uit dat je minimaal 15 minuten moet wachten. Dit heeft ook invloed op de kosten voor het opladen van je elektrische auto. De kosten van een snellader liggen gemiddeld hoger dan die van een reguliere laadpaal.

Hoeveel kWh kost het opladen van een elektrische auto?

De hoeveelheid stroom je nodig hebt voor een volle accu, is afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Dat kan variëren van 25 kWh tot 95 kWh, aangezien de accu van elektrische auto’s nogal verschilt. De meeste EVs gebruiken gemiddeld tussen de 8 en 30 kWh per 100 kilometer. Stel dat het verbruik van jouw elektrische auto op 15 kWh ligt en je rijdt jaarlijks 20.000 kilometer, dan verbruik je dus 3000 kWh stroom per jaar.

Wat kost het opladen van een hybride auto?

Een plug-in hybride auto kun je net als een volledig elektrische auto opladen aan een laadpaal. De kosten hiervoor zijn hetzelfde als bij een EV. Je gebruikt immers dezelfde laadpalen. De brandstofkosten van een hybride en elektrische auto verschillen wel van elkaar, aangezien een hybride auto ook deels op fossiele brandstof rijdt.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.