Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Hybride rijden steeds populairder 

Waar de algemene registratie van personenauto’s dit jaar met 4 procent is gedaald ten opzichte van afgelopen april, is het aandeel hybride auto’s juist gestegen. Hybrides worden deze maand met 10% meer verkocht dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van de Bovag, Rai Vereniging en RDC. 

Statistieken in Nederland 

In Nederland zijn deze maand 28.432 nieuwe personenauto’s geregistreerd. Hiervan waren er bijna 1000 een EV. Dit betekent een stijging van 10 procent ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd. Het marktaandeel van hybride auto’s neemt ook behoorlijk toe. Nu is bijna de helft van alle nieuwe personenauto’s in april hybride. In 2023 lag dit percentage nog op 38 procent, maar weet nu de 44 procent aan te tikken. Daarnaast is er een daling te zien in traditionele benzineauto’s. Deze voertuigen werden deze maand een stuk minder verkocht. In 2023 was dit 32 procent, terwijl dit jaar het percentage nog geen 21 procent betreft.

Het merk dat het meeste verkocht werd is Kia. In maart waren er 3.552 nieuwe exemplaren geregistreerd. Hiermee heeft het merk een aandeel van 12,5 procent. De volgende grote naam die verkocht werd is Volvo, met een marktaandeel van 11,6 procent. Naast het populairste merk had Kia ook het meest geregistreerde model: de Niro. Hiervan werden er ruim 1.693 geregistreerd. Hierna volgde het EX30 model van Volvo en Model Y van Tesla

Meer over hybride voertuigen

Een interessant kenmerk aan een hybride auto is dat het zichzelf oplaadt, terwijl je aan het rijden bent. Dit gebeurt automatisch wanneer de snelheid afneemt. De energie die gebruikt wordt om te remmen wordt op een slimme manier opgeslagen in de accu’s. Deze elektriciteit kan daarna weer gebruikt worden bij het optrekken. Vooral in de stad wordt deze functie volledig benut, vooral als er veel stoplichten zijn. Constant remmen en stoppen geeft dus de kans om nieuwe energie op te wekken. 

Binnen de hybride voertuigen, zijn er een aantal verschillende types. Zo heb je een hybride zonder stekker of met stekker, ook wel de ‘plug-in’. Van deze modellen is de accu meestal groter zodat je meer kilometers kan rijden. Ook kun je zulke auto’s opladen bij een laadpaal.  Daarnaast heb je ook een volledige hybride of een half hybride.

Wil je meer weten over de werking, voordelen en verschillende modellen hybride auto’s?