Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Tesla’s steeds vaker gebruikt als rouwauto

De Tesla Hearse 3, je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. En dat is eigenlijk gek aangezien Tesla maar een paar auto’s heeft die bijna iedereen wel kent. Maar dat je er nog nooit van hebt gehoord kan kloppen. Deze Tesla is namelijk omgebouwd tot rouwauto, iets wat steeds vaker gebeurt.

Waar komen deze rouwauto’s vandaan?

Tesla is misschien wel het bekendste elektrische automerk ter wereld. De moderne auto’s in combinatie met de wereldberoemde baas, Elon Musk, zorgen ervoor dat de meest verkochte elektrische auto een Tesla is. En als je kijkt naar welk automerk de meeste auto’s – elektrisch en niet-elektrisch – heeft verkocht in Nederland, dan staat Tesla nog steeds in de toplijst.

Heeft Tesla nu dan besloten om een rouwauto te produceren? Nee, de Tesla-rouwauto’s die in Nederland rijden, worden gemaakt door een extern bedrijf. Dit bedrijf, Derks uitvaartmobiliteit, koopt een Tesla Model 3 in. Deze wordt vervolgens doormidden gezaagd en er wordt een vernieuwde achterkant op gezet. Hierdoor wordt de achterbank en de normale kofferbak vervangen door een grotere en hogere kofferbak. Hier past een kist in. Tesla Model 3 is niet de enige elektrische rouwauto die ze bij Derks hebben. Ook de Nissan Leaf en verschillende Mercedessen worden omgebouwd.

Net als de andere modellen van Tesla, zit de Tesla Hearse 3 vol met verschillende features. Zo heeft de auto elektrische bedienbare gordijnen voor de vergrote ramen, is de kistruimte voorzien van ledverlichting inclusief sterrenhemel en is de kist uitschuifbaar. Daarnaast heeft de auto natuurlijk nog veel van de features van Tesla zelf en is de actieradius ongeveer 400 kilometer.

tesla hearse 3
De Tesla Hearse 3 en Indus Innové (Bron: Derks Bedrijfswagens)

Waarom een elektrische rouwauto?

De meest voorkomende rouwauto ter wereld is een zwarte, omgebouwde Cadillac. Dit is een Amerikaans automerk. Vroeger werd er vaak voor een Cadillac gekozen als rouwauto, omdat als je in een Cadillac reed, je het gemaakt had. Maar waarom wordt er nu de overstap gemaakt naar elektrische rouwauto’s?

Dit heeft ten eerste te maken met de groeiende belangstelling voor elektrisch rijden. Steeds meer Nederlanders zien de voordelen van elektrisch rijden, zowel voor zichzelf als voor het milieu. Daarnaast is een elektrische auto is stil. Hoewel het niet altijd meer zo gaat, wordt de uitvaart vaak gehouden in een kerk of uitvaartcentrum. De kist wordt vervolgens met een rouwauto naar de locatie van het graf gereden. Hierbij lopen nabestaanden vaak achter de rouwauto aan. Door gebruik te maken van een elektrische auto, zorg je ervoor dat de auto minder opvalt tijdens de plechtigheden van een stoet.

Een uitvaart geeft vaak een beeld van hoe de overledene was. Zo werd ook ooit de Cadillac gekozen als rouwwagen, iemand wilde laten zien dat hij of zij status had. Dit geldt ook voor de elektrische auto. Steeds meer mensen willen laten zien dat ze bezig zijn met duurzaamheid en denken aan de toekomst van de planeet. Door gebruik te maken van een elektrische rouwauto kun je voor de laatste keer nog eens laten zien waar je voor stond.