Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Suzuki stapt nu ook over op elektrische voertuigen

Het Japanse automerk Suzuki had voorheen nog geen elektrische voertuigen. Het lijkt erop dat de eerste EV’s er nu toch gaan komen. De autoproducent heeft namelijk meerdere modellen gepresenteerd op de Japanese Mobility Show 2023.

Suzuki en elektrische auto’s

Net als het andere bekende Japanse automerk, Toyota, heeft Suzuki lang op zich laten wachten als het gaat om elektrische auto’s. Bij Toyota, die op dit moment alleen de elektrische bZ4X heeft, kwam dit doordat er lang werd gedacht dacht het tijdperk van de elektrische auto kon worden overgeslagen. De focus lag op lange tijd op hybrides. Ook was het automerk druk bezig met het ontwikkelen van waterstofauto’s. Nu EV’s zo in de opkomst zijn, heeft Toyota door dat het geen tijdperk is wat over kan worden geslagen. Daarom zijn ze gaan investeren in een nieuw type batterij, de vastestofbatterij.

In veel opzichten lijkt Suzuki op Toyota. Het automerk heeft er namelijk lang ervoor gekozen om geen elektrische auto’s te ontwikkelen. Maar hier gaat verandering in komen. Op de Japanese Mobility Show 2023, een jaarlijkse beurs waar bedrijven hun nieuwste innovaties kunnen laten zien, heeft Suzuki meerdere elektrische voertuigen gepresenteerd.

De nieuwe modellen van Suzuki

Suzuki_eVX

Suzuki eVX

Het eerste elektrische model van Suzuki is de eVX: een elektrische SUV met vierwielaandrijving wat het model geschikt maakt voor ieder terrein. Suzuki had al eerder bekend gemaakt dat deze auto zou worden uitgebracht, maar sindsdien is het uiterlijk nog behoorlijk veranderd. De auto krijgt een actieradius van 500 kilometer.

Suzuki eWX

Het volgende model is de opmerkelijke Suzuki eWX: een micro-stationwagon die maar iets meer dan drie meter lang is. De auto krijgt een actieradius van 230 kilometer. Ondanks dat de auto zo klein is, is Suzuki heel slim omgegaan met de ruimte. Zo heeft de auto op verschillende plekken bijvoorbeeld haakjes waar je wat aan kunt hangen en heeft de auto ook een breed scherm dat als infotainmentscherm en instrumentarium fungeert.

Suzuki_eWX
Suzuki_SPACIA_CUSTOM_CONCEPT

Suzuki Spacia

Misschien nog wel bijzonderder dan de eWX is de Spacia. Deze minicar zit ook boordevol slimme features die zoveel mogelijk uit de beperkte ruimte halen. Je kunt kiezen voor de Suzuki Spacia, of voor de Suzuki Spacia Custom Concept. Dit is een uitvoering met een nog bijzonderder design en unieke kleuren.

Andere modellen van Suzuki

Met deze drie bovenstaande EV’s is het nog niet gedaan. In totaal wil Suzuki met 5 nieuwe modellen komen voor 2030. Op dit moment staan de elektrische Suzuki Swift en de e EVERY dan ook nog op de planning. Suzuki houdt zich naast auto’s, ook bezig met andere motorvoertuigen die vallen binnen de expertise van deze producent.

Zo heeft het bedrijf ook nog twee nieuwe uitvoeringen van de BURGMAN, de e-BURGMAN en de BURGMAN hydrogen: een scooter die op waterstof rijdt. Verder wordt er ook een opvouwbare e-bike, een elektrische buitenboordmotor voor boten en een elektrische bromscooter verwacht.