Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Actieradius hybride auto: deze modellen hebben het beste bereik

De hybride auto kent diverse modellen met verschillende actieradii. Lees meer over het bereik van deze auto’s en ontdek welke hybride auto de beste actieradius heeft.

Een hybride auto en de actieradius

Zowel de hybride auto als elektrisch rijden worden steeds populairder. Er komen nog altijd nieuwe modellen bij. Sommige merken geven zelfs aan op korte termijn enkel nog elektrische modellen te produceren. Maar wat zegt de actieradius over een hybride auto en wat zijn de verschillende soorten auto’s? Voor we dieper ingaan op de verschillende varianten, volgt eerst een korte uitleg over wat een (plug-in)hybride auto precies is. Een hybride auto heeft twee energie-omzetters en twee omslagsystemen. De auto draait op een verbrandings- en elektromotor. De brandstoftank voedt de verbrandingsmotor en stroom uit de accu zorgt ervoor dat de elektromotor gebruikt kan worden. Dit is het geval bij alle soorten hybride auto’s. Toch zit er nog wel een verschil tussen de hybride en de plug-in hybride. Dit verschil zit hem in de accu. De actieradius van de hybride auto is de afstand die deze kan afleggen zonder dat er getankt of opgeladen hoeft te worden. Dit heeft alles te maken met de accu en het rijgedrag van de bestuurder.

De verschillende opties

De actieradius van een hybride auto verschilt per type auto. Er bestaan drie types hybride auto’s:

  • Half hybride (MHEV): deze modellen rijden niet alleen op elektriciteit, maar ook op brandstof. Echter is deze vorm wel zuiniger dan een auto die volledig op fossiele brandstof rijdt, omdat er minder brandstof verbruikt wordt. Je rijdt namelijk wel deels elektrisch.
  • Volledig hybride (HEV): deze modellen kunnen ongeveer 20 tot 70 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit is afhankelijk van het model, het gewicht en de snelheid.
  • Plug-in hybride (PHEV): te herkennen aan de stekker waarmee je deze kunt opladen. De actieradius van een plug-in hybride is vaak een paar honderd kilometer.
Actieradius hybride auto
Hybride auto actieradius

Actieradius hybride auto: hoe werkt het precies?

De actieradius van een hybride auto is vaak minder groot dan die van een auto die wordt aangedreven door fossiele brandstof. Bij auto’s die rijden op benzine of diesel kun je het verbruik namelijk aangeven door verbruikte liters per honderd kilometer afgelegde afstand. Bij elektrische en hybride auto’s ligt dit anders. Er wordt gesproken van het aantal kilowattuur (kWh) per honderd kilometer. Toch geldt voor het elektrische bereik dezelfde regel: hoe minder kWh per honderd kilometer, hoe zuiniger de auto.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van een hybride auto. Denk aan het accupakket van je auto en de hoeveelheid brandstof die je verbruikt. Dit is geheel afhankelijk van het type hybride auto dat je hebt en wat het de auto aan kWh kost per gereden kilometer. Ook het gewicht, de grootte van de accu en jouw rijstijl hebben invloed op de actieradius van een hybride auto. Over het algemeen ligt het bereik van een (plug-in) hybride auto lager dan dat van een auto op benzine of diesel. Daarnaast duurt het opladen ook langer dan tanken. Toch worden nieuwe hybride auto’s steeds efficiënter en dat heeft ook een positieve invloed op het bereik van de hybride auto!

Actieradius hybride auto: een groot bereik

Hoeveel km kan een hybride auto rijden? Er zijn veel verschillende automerken met een groot bereik, waardoor de hybride auto lange afstanden kan rijden. Het fijne van de hybride auto’s is dat wanneer het accupakket leeg raakt, de auto gewoon nog verder kan rijden op brandstof. Een hybride auto kan ongeveer 20 tot maximaal 70 kilometer volledig elektrisch rijden. Wel verbruik je meer stroom dan je doet in een volledig elektrische auto. Denk aan ongeveer 35 kWh per 100 kilometer. Rijd je in een PHEV model? Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er in Nederland alleen al 96.000 publieke gangbare laadpalen en 3.100 snelladers. Je zou binnen Nederland dus makkelijk van A naar B moeten kunnen komen.

actieradius auto
Bereik hybride auto

Top 10 hybride auto’s met grootste actieradius

De actieradius van je hybride auto maakt verschil. Wat jouw voorkeur heeft, is geheel afhankelijk van je rijgedrag en je behoeftes. Wil je de hybride auto met grootste actieradius weten? In deze top 10 vind je ze allemaal!

1. Mercedes-Benz A-Klasse Hybride
2. Toyota Corolla Hybrid
3. Mitsubishi Outlander PHEV
4. Toyota Prius
5. Volvo V60 Plug-in Hybrid
6. Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid
7. Toyota C-HR Hybrid
8. BMW 330e Hybrid
9. Lexus UX Hybrid
10. Volvo XC90 Recharge plug-in Hybrid

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom hybride of elektrisch rijden een interessante keuze kan zijn voor jou. Ontdek de voor- en nadelen zodat jij de juiste beslissing kan maken!

Veelgestelde vragen over de actieradius van een hybride auto

Hoe wordt de actieradius van een hybride auto bepaald?

De actieradius van een hybride auto wordt bepaald door de capaciteit van de accu en het verbruik van de auto. De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kunt rijden op één volle accu. Dit wordt daarnaast ook beïnvloed door het rijgedrag en de weersomstandigheden.

Hoeveel km kan een hybride auto rijden?

Met een hybride auto zonder stekker kun je ongeveer 20 tot maximaal 70 kilometer volledig elektrisch rijden. Dit is afhankelijk van het type hybride auto en hoe intensief je deze gebruikt.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.