Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Aandeel auto’s met verbrandingsmotor is in Noorwegen 0,7%

Ondanks de extreem lage temperaturen in Noorwegen, zijn de elektrische voertuigen hier zeer populair. Hiermee is dit hét ultieme schoolvoorbeeld van hoe snel een land de transitie kan maken naar elektrisch rijden. Een opvallend gegeven aangezien juist Noorwegen zo welvarend is geworden door het wereldwijd verkopen van olie.

Noorwegen absolute koploper

Volgens de Noorse RDW waren in juli dit jaar van de 6.456 nieuw geregistreerde personenvoertuigen er 5.933 100% elektrisch. Dit komt neer op een percentage van bijna 92%. In dezelfde maand een jaar geleden lag dit percentage nog op de 82,3%. In vergelijking met vier jaar geleden lag dit aandeel nog rond de 54.8%. Ter vergelijking: in Nederland waren er in juli voor 30% aan registraties van nieuwe personenvoertuigen met een verbrandingsmotor. Dit percentage lag in Duitsland nog lager, met een kleine 13%.

Fiscale maatregelen overheid spelen een grote rol

Het grote succes van de elektrische voertuigen is met name te danken aan het fiscale stimuleringsbeleid vanuit de Noorse overheid. Zo liggen de registratiekosten lager, hoeft er minder aan wegenbelasting betaald te worden en zijn er vrijstellingen voor elektrische auto’s op de zogenoemde tolheffingen. Ook de ontwikkeling van een sterk laadpalennetwerk draagt bij aan de snelle transitie op elektrisch rijden.

Op dit moment zijn er in Nederland ook een aantal fiscale (zakelijke) voordelen betreft het rijden van een elektrische auto. Zo betaal je tot en met 2024 bijvoorbeeld geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een volledig elektrisch voertuig. Echter wordt deze steun de komende jaren weer afgebouwd. Alleen een subsidie voor tweedehands elektrische auto’s lijkt over te blijven. Lees in dit artikel meer over de huidige ontwikkelingen over subsidies.

Volkswagen, Toyota en Skoda populair

In Noorwegen is het best verkochte model de Volkswagen ID.4. Dit model beschikt over een accupakket van 77 kWh, wat neerkomt op een actieradius van 515 kilometer volgens de WLTP meetmethode. Bij deze methode wordt het bereik van een EV gemeten met een 100% volgeladen accu, die bij zomerse temperaturen een snelheid van gemiddeld 46,5 kilometer rijdt.

Uit praktijkervaringen blijkt dat de hoge mate van comfort in combinatie met weinig geluidsoverlast zorgen voor de positieve belevenis. Naast de ID.4 van Volkswagen zijn de Toyota bZ4X en de Skoda ENYAQ de best verkochte elektrische voertuigen. Net als de Volkswagen, heeft de Toyota een rijbereik van 500 kilometer. Het model van Skoda kan tot wel 580 kilometer rijden met een volgeladen accu. In 2024 wordt er een nóg betere versie verwacht. In dit artikel lees je welke verbeteringen deze modellen krijgen.

Wil je ook een elektrische auto aanschaffen, maar weet je niet welk merk het beste bij je past? De beste elektrische auto’s van dit moment worden met elkaar vergeleken in verschillende prijsklassen. Aspecten die hier zijn meegenomen zijn de actieradius, laadsnelheid, het uiterlijk, rijcomfort, de ruimte en de aanschafprijs.