Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Geniet van de vele voordelen van een zakelijke elektrische auto

Zakelijk elektrisch rijden heeft verschillende voordelen. Naast de subsidies en het feit dat goed is voor het behalen van de duurzame doelstellingen van jou als bedrijf, zijn er ook verschillende financiële voordelen die elektrische auto’s erg aantrekkelijk maken.

Wij zetten alle financiële voordelen op een rij. Je leest het op deze pagina.

De opmars van zakelijk elektrisch rijden

Steeds meer ondernemers kiezen er voor om elektrisch te gaan rijden. Toch is op dit moment nog maar 1 op de 100 bedrijfswagens emissieloos. De transitie naar elektrische voertuigen is erg belangrijk, willen we de klimaatdoelen van 2030 en 2050 halen. De Nederlandse overheid is daarom druk bezig om bestuurders elektrisch te laten rijden.

Wij hebben uitgezocht wat de financiële voordelen voor ondernemers in Nederland precies zijn. Overweeg je over te stappen op een zakelijke elektrische auto? Dan is het ideaal om te weten waar je allemaal van kunt profiteren.

Zo zijn er bijvoorbeeld flinke subsidies wanneer je overstapt op een EV. Die behandelen we op een aparte pagina. Lees hier verder voor de andere financiële voordelen van elektrisch rijden voor ondernemers.

byd elektrische auto's
oplaadpunt elektrische auto's

Geen aanschafbelasting elektrische auto’s

Wanneer je een nieuwe auto koopt, betaal je aanschafbelasting, ook wel bpm genoemd. De hoogte van deze belasting wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van het voertuig. Een voertuig dat relatief vervuilend is zal dus een hogere belasting met zich meebrengen dan een elektrisch voertuig. Elektrische voertuigen zijn emissieloos omdat de elektromotor geen CO₂ uitstoot. Op dit moment betaal je dan ook geen bpm over een elektrisch voertuig. Deze regeling geldt in ieder geval tot 2024. Wat er daarna mee gebeurt, is nog niet duidelijk.

Tot en met 2025 betaal je als ondernemer ook geen bpm-belasting bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto – ongeacht de brandstofsoort. Om ondernemers te stimuleren om elektrisch te gaan rijden geldt deze vrijstelling voor ondernemers vanaf 2025 niet meer. Dan betaal je dezelfde belasting die je betaalt voor een personenauto en wordt dit dus ook een financiële prikkel om elektrisch te gaan rijden.

Geen wegenbelasting elektrische auto’s

In Nederland maken we bijna geen gebruik van tolwegen. Autobezitters betalen namelijk wegenbelasting of motorrijtuigbelasting (mrb) over ieder voertuig. Ook deze belasting is afhankelijk van de uitstoot van de auto, en daarnaast van het brandstoftype en het gewicht. Net zoals bij aanschafbelasting, betaal voor elektrische auto’s minimaal tot 2024 geen wegenbelasting. Ook hiermee wil de overheid mensen stimuleren om elektrisch te gaan rijden.

Wanneer je als onderneming gebruikt maakt van zakelijke auto’s, dan is het gebruikelijk dat de wegenbelasting van de hele vloot betaald wordt door het bedrijf. Door over te stappen op elektrische voertuigen bespaar je daarom enkele honderden euro’s per auto per jaar aan (belasting)kosten.

snelweg

Whitepaper: Waarom ondernemers kiezen voor elektrisch rijden

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

elektrische auto kopen

Bijtelling elektrische auto’s

Door zakelijk te rijden kun je als onderneming diverse kosten aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor betaal je aan het eind van het jaar minder belasting en zo bespaar je dus kosten. Om te voorkomen dat hier misbruik van gemaakt wordt, heeft de overheid een regeling ingesteld die bepaalt dat je niet meer dan 500 privékilometers mag rijden met een zakelijke auto. Dit houd je gemakkelijk bij met een rittenregistratiesysteem. Wordt er meer dan 500 km privé gereden, dan betaal je als particulier bijtelling.

De bijtelling is een percentage van de prijs van de auto die aan het eind van het jaar bij het loon wordt opgeteld zodat je meer belasting moet betalen. Het percentage voor brandstofauto’s ligt op 22%. De bijtelling voor elektrische auto’s is echter een stuk lager. Deze ligt slechts op 16% voor de eerste € 30.000 van de aankoopwaarde. Hiermee heeft de overheid het voordeliger gemaakt om zakelijk elektrisch te rijden en is de overstap naar volledig elektrisch voor bedrijven ook aantrekkelijker. Het bespaart werknemers met een leaseauto die ook privé gebruikt wordt immers ook geld.

MIA en Vamil voor ondernemers

MIA en Vamil zijn twee regelingen die zijn bedacht om milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je tot wel 45% van een investeringsbedrag laten aftrekken van de belastbare winst. En met de willekeurige aftrek milieu-investeringen (Vamil) kun je tot 75% van de investeringskosten aftrekken op een willekeurig gekozen moment. In 2023 is het budget voor deze regelingen respectief € 192 miljoen en € 25 miljoen.

Er komen veel zaken kijken bij zakelijk elektrisch rijden. Naast alle financiële voordelen en subsidies die je krijgt, moet je bijvoorbeeld ook rekening houden met het plaatsen van laadpalen. En je moet beslissen voor welke auto of bedrijfswagen je gaat kiezen.

zakelijk elektrisch rijden

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.