Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

deelauto

1 deelauto = 14 privéauto’s minder: dé oplossing voor onze drukke wegen?

Deelautogebruik wordt vaak gezien als beter alternatief voor eigen auto’s. Uit een recent onderzoek blijkt dat de plaatsing van een deelauto inmiddels maar liefst 14 privéauto’s van straat haalt. In 2018 was dat nog 11. Wat zijn de voordelen van deelauto’s en hoe zit het met deze groei?

Hoe deelauto’s eigen auto’s vervangen

Steeds meer mensen zijn autodeler. Het gevolg daarvan? Ze verkopen hun eigen auto, waardoor er in totaal minder auto’s op straat te vinden zijn. Soms is dat de tweede auto van een huishouden, maar soms ook alle twee de auto’s die in bezit waren. Deelauto’s zijn dan ook een van de oplossingen van de mobiliteit van de toekomst.

De voordelen van deelauto’s

Deelauto’s groeien dus in populariteit. Maar wat zijn de voordelen van een deelauto tegenover een privéauto? Hieronder vind je de voordelen op een rijtje:

#1: Beter voor het klimaat

Uit onderzoek blijkt dat deelauto’s gemiddeld ongeveer 10% minder CO₂ uitstoten dan privéauto’s. Dat heeft met een aantal zaken te maken. Ongeveer 50% van deze afname komt doordat deelauto’s minder gebruikt worden. Autodelers rijden namelijk minder kilometers dan iemand met een eigen auto. Ook zijn deelauto’s over het algemeen nieuwer. In Nederland is de gemiddelde personenauto 11,2 jaar, wat gemiddeld ouder is dan in andere West-Europese landen. Nieuwere auto’s rijden vaak zuiniger, maar ook het percentage deelauto’s dat elektrisch is is een stuk hoger. Win-win met deel-EV’s in Utrecht: ze fungeren als buurtbatterijen.

#2: Ruimtebesparing

Een ander voordeel van autodelen is dat er ruimte wordt bespaard op parkeerplekken en dat de parkeerdruk lager wordt. Een deelauto heeft maar 1 plek nodig, terwijl de 14 privéauto’s die hier tegenover staan dit aantal plekken nodig hebben. Als we dit doorrekenen, dan komt het er ongeveer op neer dat een deelauto meer dan 270 m² bespaart.

#3: Kostenverlaging

Autodelen levert geld op. Dit lijkt misschien raar. Je betaalt immers geld voor iedere keer dat je een deelauto gebruikt. Maar uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een deelauto goedkoper is dan een eigen auto tot 10.000 kilometer per jaar. Het gaat hierbij om een auto uit het kleine segment en er wordt geen rekening gehouden met occasions. Als we kijken naar tweedehands auto’s, dan is het voordeliger wanneer je tot 5.000 kilometer per jaar aflegt.

#4: Gebruiksgemak

Voor sommige mensen is autodelen handig. Autodelen is namelijk goedkoper en sneller wanneer je met meerdere personen reist. Je bent daarnaast niet verantwoordelijk voor verzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. En je hebt de keuze uit allerlei deelauto’s. Hier zit natuurlijk wel een kanttekening aan. Ben je bijvoorbeeld woonachtig in een gebied met maar weinig deelauto’s of reis je vaak alleen, dan kan het handiger zijn als je met een eigen auto kunt reizen. Ook bedrijven vinden deelmobiliteit nog ingewikkeld.

Conclusie: zijn deelauto’s de oplossing?

Het gebruiken van een deelauto heeft zeker voordelen. De voordelen zijn op dit moment nog niet overtuigend voor alle bestuurders die hun auto dagelijks gebruiken. Deelauto’s zijn echter al wel een goede vervanging voor een tweede auto die maar weinig gebruikt wordt.

Bron: Onderzoek van Goudappel in opdracht van Greenwheels