Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische bussen

Zo gaan we bussen en touringcars verduurzamen

Van 9 tot 12 oktober komen leiders uit de transportsector samen in Brussel. Tijdens de meeting worden er nieuwe plannen gemaakt en oude bijgesteld om zo de bussector emissieloos te maken. Dit gebeurt op de Zero Emission Bus conferentie: een bijeenkomst die iedere paar jaar gehouden wordt om de transportsector te verbeteren.

Het doel van de conferentie

De Zero Emission Bus (ZEB) conferentie is een conferentie die eens in de 2 jaar gehouden wordt. Op deze conferentie zijn allerlei actoren aanwezig die iets te maken hebben met de transportsector. Van busondernemers tot fabrikanten tot beleidsmakers: ze komen allemaal samen in Brussel. Het doel van deze conferentie is om bussen volledig emissieloos te maken door alleen nog maar gebruik te maken van elektrische bussen of bussen op waterstof.

De weg naar volledig emissieloze bussen is nu nog lang en op deze conferentie zal dan ook gekeken worden naar hoe dit proces versneld kan worden. Op de ZEB conferentie in Brussel wordt er voor het eerst aandacht gegeven aan touringbussen. Waar het voorheen voornamelijk ging over lijnbussen, zijn nu ook de touringbussen aan de beurt. Dit is een ware uitdaging aangezien dit type bussen vaak lange ritten maken en zwaar beladen zijn.

Programma in Brussel

De eerste drie dagen van de conferentie zal er vooral gekeken worden naar het opschalen van de zero emissie busvloten. Hierbij wordt gekeken naar financieringsmogelijkheden, de technische vereisten en strategische bedrijfsmodellen. Daarnaast zal het deze conferentie dus ook gaan over touringbussen. Hierbij is de ervaring en behoeften van klanten erg belangrijk. Er zijn meer dan 70 sprekers op de conferentie, waardoor het programma behoorlijk vol zit.

Belangrijke actoren op het programma

Met meer dan 70 sprekers is het logisch dat er heel wat experts aanwezig zijn. Vanuit de Europese Commissie en landelijke regeringen komen vertegenwoordigers samen om beleidsgerelateerde onderwerpen te bespreken. Ook zullen er Gemis (original equipment manufacturers) aanwezig zijn, die de mensen meer gaan vertellen over de mogelijkheden op technologisch gebied. Verder zullen aanbieders van de infrastructuur, busoperators en nog veel meer instanties aanwezig zijn om de menigte te informeren.

Het belang van emissievrije technologieën

Momenteel rijden er nog veel bussen op brandstof. In een brandstofmotor komt CO₂ vrij wanneer de diesel of benzine verbrand wordt. In Nederland, maar ook in andere landen, zorgt mobiliteit voor een groot gedeelte van de totale uitstoot van broeikasgassen. Met de klimaatdoelen die in Parijs zijn gesteld is het belangrijk om de CO₂-uitstoot van voertuigen daarom te verminderen, zo ook die van bussen.

In Nederland wordt er al wel gebruik gemaakt van volledig elektrische bussen. Zo heeft Amsterdam sinds het begin van 2023 84 nieuwe, volledig elektrische Ov-bussen gekregen. Het lijkt dus de goede kant op te gaan. Toch rijden nog heel veel (eigenlijk teveel) bussen in Nederland ook op brandstof. En dan kijken we nog niet eens naar de touringbussen. Gelukkig worden deze na de conferentie mogelijk ook aangepakt.

De kracht van de ZEB conferentie

Op dit moment zijn zo’n 30% van alle nieuwe bussen in Europa volledig elektrisch. Dit lijkt misschien veel, maar het betekent dat de meerderheid van alle bussen nog steeds op brandstof rijdt. Toch hebben eerdere edities van de conferentie er al wel voor gezorgd dat er meer aandacht aan het verduurzamen van de bussen wordt gegeven.

Wat de conferentie in Brussel uniek maakt, is dat het plaats vindt naast de grootste bussen beurs die in Europa wordt gehouden. Op deze beurs, de Busworld Europe beurs, komen nog eens 500 exposanten af. Dit zal ervoor zorgen dat de volledige top van Europa aanwezig is in Brussel. Kortom, dé perfecte mogelijkheid om de toekomst van emissievrije bussen waar te maken.