Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

polestar

Polestar en Vandebron: halveer milieu-impact met deze handige app

Polestar en Vandebron hebben een handige app ontwikkeld die je precies verteld wanneer je jouw Polestar auto het beste op kunt laden. Zo kun je de impact tijdens de gehele levenscyclus van jouw auto met wel 50% verlagen ten opzichte van een voertuig met verbrandingsmotor.

Gebruik van hernieuwbare energie

In 2030 moet minimaal 27% van alle energie die wij gebruiken hernieuwbaar zijn. Hernieuwbare energie is duurzame energie die niet op kan gaan. Denk aan zonne-energie, wind-energie of waterkracht-energie. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, kunnen deze bronnen niet opraken. In 2022 was 15% van de energie die we in Nederland gebruikte hernieuwbaar. Op momenten dat er veel hernieuwbare energie opgewekt wordt, is er een overschot op het energienetwerk. Door je auto op deze momenten op te laden wordt er hernieuwbare energie gebruikt en het energienetwerk gebalanceerd.

Polestar werkt aan duurzame auto’s

Sinds 2020 is Polestar Life Cycle Assessments (LCA’s) gaan maken voor al hun modellen. In deze rapporten wordt de gehele levenscyclus van een auto geanalyseerd. Dit gaat van productie tot gebruik of kansen om de auto’s meer duurzaam te maken. Uit het LCA-rapport voor de Polestar 2 van afgelopen jaar is gebleken dat het mogelijk is om de impact te halveren. Dit kan door hernieuwbare energie te gebruiken op momenten dat het in overvloed aanwezig is.

Er wordt vaak beweerd dat elektrische auto’s emissieloos zijn. In zekere zin is dit natuurlijk ook waar. Een EV stoot immers geen emissie uit tijdens het rijden. Wel komen bij het produceren van de auto’s emissies vrij. Hiervan is Polestar zich bewust. Dé reden waarom de productie van Polestar auto’s meegenomen wordt in het jaarlijkse LCA-rapport. Buiten de nieuwe app houdt het bedrijf zich bijvoorbeeld ook bezig met hernieuwbare energie in de fabrieken, CO2-arm aluminium in de wielen en verbeterde batterijcelchemie voor nieuwe auto’s.

De Polestar renewable charging in-car app

Vanaf 18 januari 2024 is het voor bestuurders van een Polestar auto mogelijk om de Polestar Renawable Charging app te downloaden. Dit is een in-car app die je dus op het scherm van de auto installeert via Google Play. Deze tool vertelt je dagelijks wat het beste moment is om je elektrische auto op te laden met zoveel mogelijk hernieuwbare energie. Daarnaast kijkt de app al vooruit naar de volgende dag en wordt er aangegeven wanneer er een overvloed is aan hernieuwbare energie. DIt is het geval als de zon veel schijnt of de wind hard waait.

De realisatie van de app van Polestar is mogelijk gemaakt door een samenwerking met Vandebron. Dit is een Nederlands energiebedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in duurzame energie. Eerder heeft deze onderneming de Groene Stroom-Voorspeller ontwikkeld. Kort samengevat is dit een tool die dagelijks data ophaalt over de bronnen van beschikbare groene energie op het Nederlandse energienet.

De nieuwe app van Polestar combineert de data van de tool van Vandebron met het gebruiksvriendelijke design van Polestar. De uitkomst is een combinatie van een eenvoudige in-car app die je altijd kan vertellen wanneer je het beste kun laden. Dit soort initiatieven in combinatie met participatie van de Nederlanders zorgen ervoor dat we steeds dichter bij onze klimaatdoelen van 2030 en 2050 komen.