Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Kia-partner gebruikt gerecycled plastic in toekomstige EV-modellen

Ieder jaar komen er miljoen tonnen aan plastic terecht in de oceanen. Hiervan is het meeste afkomstig uit de rivieren. Dat er actie nodig is, is wel duidelijk. Het Zuid-Koreaanse automerk Kia werkt samen met The Ocean Cleanup. In hun nieuwe elektrische voertuigmodellen wordt gerecycled plastic afkomstig uit de oceaan verwerkt. Inmiddels is er al meer dan 55 ton aan plastic teruggevonden. Lees in dit artikel meer over het automerk zelf en de samenwerking tussen Kia en The Ocean CleanUp.

Meer over Kia

In 1944 begon Kia – toendertijd Kyungsung Precisioen Industry genoemd – met het produceren van stalen buizen en fietsonderdelen. Na acht jaar begon het bedrijf met het produceren van onder andere motorfietsen van Honda en personenauto’s van Mazda. Als het ‘kleine’ broertje van Hyundai wist Kia in de eerste vier maanden van 2020 al 122 duizend auto’s te verkopen. Inmiddels is dit merk uitgegroeid tot automerk nummer 2 op de Nederlandse markt, goed voor een marktaandeel van 8 procent.

Belang van oceanen te ontdoen van plastic

Het plastic wat je ziet in de oceaan, gaat niet vanzelf weg. Ingrijpen is hard nodig. Om het vervuilingsprobleem op te lossen is het nodig om de kraan dicht te draaien en de vloer te dweilen. De non-profitorganisatie The Ocean CleanUp houdt zich bezig met het ontwikkelen van technologieën om de oceanen vrij te maken van plastic. Om het water schoon te kunnen maken moet nieuw afval worden voorkomen. Samen met 120 ingenieurs, onderzoekers, wetenschappers en allerlei ondersteunende functies wordt er hard aan gewerkt om het doel te behalen.

Samenwerking van zeven jaar lang

Kia waagt een poging om een duurzame toekomst te kunnen realiseren. Vandaar dat het automerk een wereldwijd partnerschap is aangegaan met de non-profitorganisatie. De ondersteuning vindt vooral plaats door het initiëren van verschillende schoonmaakprojecten. Daarnaast wordt er een systeem ontworpen om de circulatie van hulpbronnen mogelijk te maken. Sinds het partnerschap dat van start ging in 2022 zijn er al met succes in totaal meer dan 30 duurzame oplossingen gevonden. Zo wordt er gebruik gemaakt van gerecycled PET voor bekledingen en tapijten. Ook wordt er gebruik gemaakt van een biogebaseerde vervanger voor leer.