Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

babboe bakfietsen teruggeroepen

Babboe roept fietsen terug door veiligheidsoverwegingen

Na de overweldigende toename van mensen die naar voren kwamen over (bijna) ongelukken door toedoen van de slechte frames van Babboe bakfietsen, heeft de fabrikant nu bijna 10.000 bakfietsen van verschillende modellen teruggeroepen.

Fouten niet de eerste keer

De terugroepactie is afgestemd met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Al eerder werd de verkoop van Babboe bakfietsen stopgezet na de storm van negatieve meldingen in februari over fietsframes die braken tijdens het fietsen. Dit is niet de eerste keer dat Babboe bakfietsen terug laat roepen door de gebrekkige kwaliteit van de frames. Een aantal jaar geleden werden specifieke framenummers teruggehaald die in de periodes 2010-2012 en 2017-Q2 2018 geproduceerd waren. In eerste instantie ging het slechts om een paar fietsen met haarscheurtjes, waarna steeds meer klanten naar voren kwamen. Gerard Feenema, de directeur van Babboe, heeft nu in een video zijn excuses aangeboden voor de gemaakte fouten.

babboe bakfietsen teruggeroepen

Een hele operatie van duizenden bakfietsen

De fietsproducent laat niet alle bakfietsen terughalen. Momenteel gaat het alleen om de modellen CITY, CITY E, MINI en MINI E. De woordvoerder laat weten dat het hierbij gaat om “een kleine 10.000 bakfietsen”. Het dus gaat om een “hele grote operatie”. De overige 12 modellen worden vooralsnog niet teruggeroepen. Wel adviseert Babboe klanten ook deze bakfietsen voorlopig niet te gebruiken. Als blijkt dat die overige modellen ook foutieve frames hebben, worden deze mogelijk op een later moment nog teruggeroepen.

Klanten van Babboe die nu hun bakfiets moeten inleveren zullen een passend alternatief krijgen van een ander bakfietsmerk of een ander Babboe model. Alternatieven zullen komen vanuit andere merken van het moederbedrijf. Hieronder vallen onder andere de merken Batavus, Sparta en Koga. Ook zal er compensatie komen voor klanten van Babboe. Het is nog niet duidelijk hoe hoog deze compensatie zal zijn en of deze alleen geld voor de nu teruggeroepen modellen of ook de overige modellen. Verder is het nog maar de vraag hoe deze compensatie vormgegeven zal worden voor de klanten die al eens verongelukt zijn met hun Babboe fiets en daar mogelijk lichamelijk letsel bij opgelopen hebben.