Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Meer dan de helft van de Nederlanders fietst elektrisch 

Upway, een toonaangevend online platform voor refurbished elektrische fietsen, heeft onlangs de resultaten van een onderzoek naar het gebruik van fietsveiligheid met elektrische fietsen in Nederland gepubliceerd. Dit heeft het bedrijf samen gedaan met het onderzoeksbureau iVOX. Wat blijkt? Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt een elektrische fiets. Ruim 39% daarvan doet dit zelfs wekelijks. 

Elektrische fietsen nog steeds in opmars 

Tussen 8 mei 2024 en 17 mei 2024 kregen ruim 2000 Nederlanders van verschillende leeftijden, geslacht en opleiding een aantal vragen voorgelegd als onderdeel van dit onderzoek. Leeftijd blijkt een grote rol te spelen bij de overweging van het aanschaffen van een elektrische fiets. Onder de 35 jaar fietst ongeveer 31% elektrisch. Boven de 55 is dat al 61%. Andere beweegredenen om een elektrische fiets te gebruiken zijn onder andere voor het gebruiksgemak (32%), sneller op je bestemming aankomen (20%) en grotere afstanden kunnen fietsen (25%). 

De elektrische bakfiets heeft daarnaast nog een ander argument dat veel weegt; ruim 22% van de ondervraagden geeft aan dat het voordeliger is dan een (elektrische) auto. Het blijkt echter wel dat het concept van de elektrische bakfiets nog redelijk nieuw is. Zo is 67% van deze bakfietsen nog geen jaar oud. 

Veiligheid kan beter 

Als er wordt gekeken naar de resultaten van fietsveiligheid in Nederland, dan zijn de cijfers nogal zorgwekkend. Slechts 10% van de Nederlanders geeft aan een helm te dragen tijdens het fietsen. Elektrische fietsers dragen vaker (15%) een helm dan fietsers op een ‘normale’ fiets (10%). Ook negeren mensen op een elektrische fiets vaker een rood stoplicht, bijna 36%. Gevaarlijke situaties met elektrische fietsers hebben te maken met te hoge snelheid (31%), onoplettendheid (15%) of gebrek aan controle (13%). Gewone’ fietser creëren daarnaast herhaaldelijk gevaarlijke situaties op de weg door overtreding van verkeersregels (21%), onoplettendheid (28%) of fietsen waar het niet mag (11%). 

Nederland is een fietsvriendelijk land 

Afgezien van deze veiligheidscijfers blijkt Nederland wel een fietsvriendelijk land te zijn. Zo is 77% positief te spreken over fietsvriendelijkheid en inrichting van de wegen in hun buurt. Bakfietsers blijken iets kritischer te zijn. Hiervan zijn iets meer dan 60% tevreden over de infrastructuur. De infrastructuur voor bakfietsen zou dus nog verbeterd kunnen worden. 

Bijna 95% van de e-bike gebruikers voelt zich veiliger op de weg. Daarnaast voelt ruim 55% zich veiliger op een e-bike dan op een normale fiets. 80% van de ‘gewone’ fietsers voelt zich juist veiliger op een normale fiets. Al in al sluit het onderzoek af met het feit dat een ruime meerderheid, zo’n 74%, zich het meest ‘happy’ voelt op een elektrische fiets. Zo blijkt (elektrisch) fietsen je toch een stuk gelukkiger te maken!

Wil je ook een elektrische fiets aanschaffen? Bij Decathlon vind je een uitgebreid assortiment.