Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Alles over zakelijk elektrisch rijden

Ook zakelijk stappen meer en meer bedrijven en ondernemers over naar elektrisch. Je betaalt dan minder brandstofkosten en draagt jouw steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

Maar wist je dat zakelijk elektrisch rijden nog meer voordelen heeft? Wij leggen het uit.

Waarom elektrisch rijden?

Overstappen naar elektrisch rijden omdat brandstofkosten steeds hoger worden of omdat elektrische auto’s emissieloos zijn. Het gebeurt steeds vaker. Net als waterstofauto’s, hebben volledig elektrische auto’s namelijk geen uitstoot. In een auto met brandstofmotor wordt benzine verbrand. Hierbij komt koolstof en zuurstof vrij. Samen vormt dit CO₂: een van de meest voorkomende broeikasgassen.

Bij elektrische auto’s of auto’s die op waterstof rijden is er geen vorming van CO₂. Deze auto’s dragen daardoor ook niet bij aan de opwarming van de aarde. Elektrische auto’s zijn echter niet volledig emissieloos. Tijdens het rijden stoten ze geen emissie uit, maar bij de productie van de auto en het opwekking van energie komen wel enkele stoffen vrij. Deze uitstoot is significant minder dan bij brandstofauto’s, wat elektrische auto’s beter maakt voor het milieu.

Volvo elektrische auto
actieradius hybride auto

Welke typen elektrische auto’s zijn er?

Zoals je misschien weet zijn er verschillende soorten elektrische auto’s. Dit zijn hybride auto’s en volledig elektrische auto’s. Een hybride auto is een combinatie tussen een brandstof auto en een elektrische variant. Dit type heeft dus zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor.

Dan zijn er ook weer verschillende soorten hybrides. Zo heb je een hybride zonder stekker die oplaadt tijdens het remmen, maar heb je ook een plug-in hybride die met een stekker opgeladen kan worden. Dit type hybride lijkt het meest op een volledig elektrische auto, en kan ook stukken enkel op de elektromotor rijden.

Door de verbrandingsmotor hebben hybride auto’s wel enige uitstoot tijdens het rijden, ook al is deze lager dan bij reguliere brandstofauto’s. Daarom gelden bepaalde voordelen die voor elektrische auto’s gelden, in Nederland niet meer voor hybrides.

Zakelijk elektrisch rijden is aantrekkelijk

De afgelopen jaren is de wereldtop van bedrijven al dan niet verplicht bezig met het tegengaan van opwarming van de aarde. Een van de manieren waarop dit gedaan wordt is het verminderen van CO2-uitstoot. Aangezien mobiliteit in Nederland voor een groot deel van deze uitstoot zorgt, is de Nederlandse overheid hard bezig met het stimuleren van elektrische auto’s.

De gemiddelde aanschafprijs van elektrische auto’s ligt op dit moment nog hoger dan die van brandstofauto’s. Daarom geeft de overheid onder andere subsidies uit voor het aanschaffen van een nieuwe EV. Daarnaast besluiten steeds meer gemeentes dat ze de uitstoot in hun steden willen verminderen, moeten leaseauto’s emissieloos worden en nog veel meer. Dit alles maakt zakelijk elektrisch rijden nog aantrekkelijker.

Zakelijke mobiliteit

Zakelijke subsidies voor een elektrische auto

Een nieuwe elektrische auto kopen is op dit moment nog relatief duur in vergelijking met brandstofauto’s. Doordat er steeds meer modellen op de markt komen is deze prijs wel wat aan het dalen en zijn er nu ook elektrische occasions beschikbaar op de occasionmarkt.

Toch is deze hogere aanschafprijs voor velen nog een barrière om niet over te stappen op een EV. Daarom worden er in Nederland subsidies uitgegeven voor elektrische auto’s. Zo ook op zakelijk gebied. Een voorbeeld is de SEBA (subsidieregeling elektrische bedrijfsauto’s). Dit is een subsidie speciaal voor bedrijven die een nieuwe EV kopen. Deze subsidie kan oplopen tot maar liefst €5.000 per nieuw voertuig voor jouw bedrijf.

De financiële voordelen van zakelijk elektrisch rijden

Naast subsidies, zijn er meer voordelen op financieel vlak waarvan je profiteert door elektrisch te (gaan) rijden. Ten eerste bespaar je doorgaans kosten op brandstof. Ook al lijkt het verschil niet groot, kan dit toch enkele honderden euro’s per auto per jaar op leveren. Met een groot wagenpark en slimme laadkeuzes maakt dit wel degelijk een verschil.

Er zijn ook een aantal financiële voordelen die alleen gelden wanneer er enkel zakelijk wordt gereden. Zo mag je met een zakelijke auto maar 500 kilometer privé rijden in een jaar. Als je hier overheen gaat, betaal je een bijtelling. Hierdoor betaal je aan het eind van het jaar meer belasting.

Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s ligt op dit moment op 16%, terwijl bijtelling voor brandstofauto’s op 22% ligt. Voor hybrides was het percentage een aantal jaar geleden ook nog lager, maar de Nederlandse overheid heeft besloten dat het hybrides minder wil stimuleren dan volledig elektrische auto’s doordat deze nog steeds uitstoot hebben.

Er zijn nog veel meer regelingen die voordelen bieden voor zakelijk elektrisch rijden. Benieuwd?

Voordelen zakelijk elektrisch

Whitepaper: Waarom ondernemers kiezen voor elektrisch rijden

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

ZES gemeentes

Zero-emissie zones

Elektrisch rijden wordt niet alleen gestimuleerd met bijvoorbeeld financiële voordelen: er zijn ook steeds meer regelingen in opkomst die andersom werken en rijden in reguliere brandstofauto’s minder aantrekkelijk maken. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld al bepaalde gebieden in steden waar geen auto’s mogen komen die op diesel rijden.

Vanaf 2025 komen er daarnaast ook nog eens 29 zero-emissie zones in Nederland. In deze zones worden bestel- en vrachtauto’s met uitstoot verboden. Het doel is om in 2030 zelfs alle stadslogistiek emissieloos te krijgen. Dit zorgt er dus voor dat bedrijven die in deze gemeenten actief zijn verplicht moeten overstappen op elektrische bedrijfsvoertuigen.

Welke elektrische auto past bij jou?

Zoals je hebt gelezen biedt elektrisch rijden tal van voordelen voor zakelijke rijders. Wanneer je hebt besloten over te stappen op een elektrische auto kom je misschien wel bij de moeilijkste stap: voor welke auto kies ik? Er is inmiddels namelijk keuze uit een divers scala elektrische auto’s. De een heeft een hogere actieradius, terwijl de andere meer ruimte of comfort biedt. Wat past bij jouw bedrijf?

Om je wat te helpen bij deze keuze hebben wij de beste elektrische auto’s van 2023 vergeleken. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen verschillende segmenten om een zo compleet mogelijk beeld te geven. Daarnaast hebben we ook een buying guide opgesteld die je kan helpen bij het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto.

zakelijke EV
zakelijke laadpaal

Zakelijke laadpaal

Er zijn niet alleen financiële voordelen bij het kiezen voor een zakelijke elektrische auto, maar ook voor zakelijke laadpalen worden behoorlijke voordelen aangeboden. Zo kun je als bedrijf een deel van de aanschafprijs vergoed krijgen en geniet je van andere fiscale voordelen.

Een laadpaal bij jouw bedrijf kan naast financiële voordelen ook een mooie uitstraling van je doelstellingen zijn. Door laadpalen op jouw terrein aan te bieden, laat je aan anderen zien dat je je bezighoudt met verduurzaming en hier ook actie onderneemt. Zo kan het imago van jouw bedrijf een boost krijgen.

Bovendien stimuleer je werknemers die geen auto van de zaak hebben, zo ook om over te stappen op een EV. Ze kunnen namelijk nu laden terwijl ze aan het werk zijn en dat scheelt laadstress.

Recente nieuwsartikelen over zakelijk elektrisch rijden

Apple overweegt samenwerking met automerk start-up Rivian

Apple overweegt samenwerking met automerk start-up Rivian

Apple is bekend als een van de grootste techbedrijven in de smartphone-industrie. Echter is het bedrijf ook al een lange
Hybride rijden steeds populairder 

Hybride rijden steeds populairder 

Waar de algemene registratie van personenauto’s dit jaar met 4 procent is gedaald ten opzichte van afgelopen april, is het
Volvo EX30 verslaat Tesla als best verkochte elektrische auto 

Volvo EX30 verslaat Tesla als best verkochte elektrische auto 

Het bekende Amerikaanse automerk Tesla heeft het zwaar om zijn nummer 1 positie te verdedigen als bestverkochte elektrische auto. Door Tesla’
Nieuw Toyota model bZ3C komt naar Nederland 

Nieuw Toyota model bZ3C komt naar Nederland 

Onlangs heeft Toyota twee gloednieuwe elektrische modellen gepresenteerd op de beursvloer Auto China in Peking; de bZ3C en bZ3

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.