Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Elektrische bedrijfswagens: wat zijn de mogelijkheden?

In Nederland zijn we hard bezig met de transitie naar duurzame, elektrische mobiliteit. Steeds meer consumenten, maar ook ondernemers stappen over. Maar niet in alle sectoren. Bedrijfswagens en bestelauto’s zijn grotendeels nog niet elektrisch. Hoe komt dit en wat is de stand van zaken op dit moment?

Wat zijn elektrische bedrijfswagens?

Naast auto’s, zijn er op de Nederlandse wegen ook veel bestelauto’s en vrachtwagens te tellen. Als we het hebben over de transitie naar elektrisch rijden, dan gaat het dus ook over bedrijfswagens. We hebben het dan over voertuigen op naam van een bedrijf die door werknemers te gebruiken zijn voor bijvoorbeeld logistieke werkzaamheden. Dit kunnen reguliere auto’s zijn, maar op deze pagina gaan we vooral focussen op bestelauto’s en andere voertuigen met grotere laadruimte die gebruikt worden voor transport van producten van een bedrijf.

Ook deze bestelauto’s en vrachtwagens zijn tegenwoordig elektrisch verkrijgbaar. Ondanks dat het aantal modellen op de markt schaars is, is de Nederlandse overheid hard bezig met het stimuleren van deze elektrische bedrijfsvoertuigen. Dit omdat mobiliteit als geheel voor een groot deel van de CO2-uitstoot van Nederland zorgt. Wanneer hier stappen in de goede richting gemaakt kunnen worden, dan is Nederland goed op weg om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te halen. Dat geldt dus ook voor bedrijfswagens.

elektrische bedrijfswagens

Elektrische auto van de zaak

Onder elektrische bedrijfswagens vallen ook elektrische auto’s van de zaak. Een auto van de zaak wordt vaak geleaset, omdat dit in 80% van de gevallen voordeliger is. Zakelijke leaseauto’s worden vaak ook gebruikt als privéauto. Buiten woon-werkverkeer en zakelijke ritjes gebruiken werknemers de auto ook in hun dagelijks leven. Wanneer de auto op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé gereden wordt, is er sprake van bijtelling. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van een zakelijke auto, die bij jouw loon wordt opgeteld. Hierdoor betaal je aan het eind van het jaar meer belasting.

Bedrijfswagens als bestelbussen en vrachtwagens worden vrijwel nooit gebruikt in dagelijks leven. Deze staan op locatie en kunnen gebruikt worden voor zakelijke doeleinden wanneer nodig. Het voertuig is doorgaans dan ook niet in gebruik door slechts één werknemer. Door deze redenen wordt een bedrijfswagen vrijwel nooit geleaset om ook privé te rijden en er zal dus geen bijtelling hoeven worden betaald. Het aanschaffen van een zakelijke elektrische auto heeft verschillende voordelen.

Veel ondernemers nog niet bereid over te stappen?

Nog maar 1 op de 100 bedrijfsvoertuigen is elektrisch. Dit lijkt misschien weinig, maar als je kijkt naar 2021, is dit al wel het dubbele geworden. Hoe komt dit? Uit een onderzoek is gebleken dat een groot deel van de ondernemers niet bereid is over te stappen naar elektrische voertuigen. Maar liefst 84% van de mkb’ers overweegt niet om te wisselen naar een elektrisch voertuig.

Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste is het aanbod volgens hen te klein. Er zijn momenteel nog maar circa vijf volledig elektrische bedrijfsvoertuigen. Doordat er zo weinig zijn ligt de aanschafprijs van deze voertuigen ook nog eens hoger. Er is dus weinig keuze en de keuze die er is is duur. In Nederland worden allerlei subsidies aangeboden om ondernemers te overtuigen over te stappen op een EV. Zo heb je bijvoorbeeld de SEBA, een subsidie die tot wel €5.000 per nieuwe volledig elektrische bedrijfswagen kan zijn. Het probleem met deze subsidie was dat het budget te klein was. Halverwege het jaar was het beschikbare geld voor deze subsidie al op.

In 2024 wordt het budget daarom vergroot. Hierdoor zouden meer ondernemers een vergoeding moeten kunnen krijgen voor het overstappen naar een elektrische bedrijfswagen. De overheid heeft allerlei regelingen ingesteld waardoor het verwacht een half miljard euro op te halen in de komende jaren. Deze zal gedeeltelijk worden ingezet om ondernemers verder te stimuleren over te stappen naar een EV.

Whitepaper: Waarom ondernemers kiezen voor elektrisch rijden

Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat?

Van kostenbesparing tot verduurzamingskans: de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper: “Van revolutie naar transitie”

mileu zone
(Bron: Telegraaf)

Zero emissie zones

Doordat een groot deel van de ondernemers nog niet overtuigd is om over te stappen op elektrische bedrijfswagens, heeft de Nederlandse overheid besloten niet alleen elektrische voertuigen te stimuleren, maar andersom ook brandstofvoertuigen steeds minder aantrekkelijk te maken. Zo betaal je bijvoorbeeld vanaf 2025 meer aanschafbelasting over nieuwe bestelwagens met een verbrandingsmotor. Hierdoor kan het voertuig tot wel €10.000 duurder worden.

Ook komen er steeds meer zero emissie zones voor stadslogistiek. Dit zijn zones, in steden of gemeentes waar geen bedrijfsvoertuigen mogen komen die uitstoot hebben. Vanaf 2025 zullen er enkele tientallen gemeentes hieraan mee doen, maar vanaf 2030 is het doel dat alle stadslogistiek volledig emissieloos gaat zijn. Zo kunnen winkels of supermarkten bijvoorbeeld niet meer bevoorraad worden door voertuigen met een brandstofmotor.

Nieuwe emissieloze bedrijfsvoertuigen

Net als nieuwe elektrische auto’s komen er ook steeds meer nieuwe elektrische bedrijfswagens op de markt. Zo komt in 2024 de nieuwe Fiat e-Doblo beschikbaar, die al vanaf €27.000 verkrijgbaar zal zijn. Daarnaast worden ook oudere modellen steeds beter, waardoor de actieradius toeneemt en de prijs afneemt.

Niet alleen elektrische voertuigen zijn emissieloos, ook voertuigen die op waterstof rijden stoten geen CO₂ uit. Deze zullen over een aantal jaar dus ook in de zero emissie zones mogen komen. In 2024 komen Citroën, Peugeot en Opel alle drie met een bestelbus die op waterstof rijdt. Deze bussen zijn nog iets duurder dan de elektrische varianten, maar hier tegenover staat sneller en goedkoper laden en een langere actieradius. Zeker wanneer er meer voertuigen op waterstof naar Nederland komen zal dit een hele goede mogelijkheid zijn wil je als ondernemer zonder uitstoot rijden.

waterstof auto occasion

Moby, platform voor new mobility

Nieuwe mobiliteit voor Moby is niet alleen het verschaffen van informatie. Moby biedt een podium voor nieuwe mobiliteitsmogelijkheden in de vorm van partners die allemaal hun handen ineen steken om mooie producten en diensten te maken. Van platformen waar verschillende vervoersmogelijkheden samenkomen en waar je het gehele aankoopproces op een kanaal kan uitvoeren tot het aanbieden van leasefietsen of -auto’s tegen aantrekkelijke tarieven voor bedrijven. Onze partners maken nieuwe mobiliteit mogelijk; ieder op zijn eigen manier. Bekijk nu onze partnerpagina en bekijk welke dienst het beste bij jou past.

Moby: ook iets voor jou?

Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek?
Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.