Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Geruchten: geen goedkopere modellen voor Tesla

Eerder dit jaar heeft CEO van Tesla – Elon Musk – aangegeven bezig te zijn met plannen voor een goedkopere EV. In de tweede helft van 2025 zou de productie van start gaan in zijn fabriek in Texas, zo laten investeerders weten. Volgens geruchten lijkt dit plan van de baan te zijn. Waar of niet?

Zo zijn de geruchten ontstaan

Er zijn in totaal drie bronnen die aan Reuters bevestigen dat het goedkope Tesla model is geschrapt. Volgens Musk zelf is hier niets van waar en wordt er dus gelogen. Toch zijn de verhalen niet zonder reden de wereld in gebracht. Het persbureau van Reuters geeft aan dat de speculaties zijn ontstaan na het zien van interne berichten en memo’s richting verschillende toeleveranciers. Het automerk zou het goedkopere model niet meer los gaan verkopen op de particuliere markt, zoals Audi wel doet. Wel lijkt het erop dat Tesla zelfrijdende taxi’s in lage aantallen gaat produceren voor een lagere prijs. Wanneer we deze taxi’s kunnen verwachten is tot op heden nog niet bekend.

Nieuwe koers voor Tesla?

Eén van de oudste doelen van Tesla uit 2006 is het uitbrengen van relatief goedkope elektrische voertuigen. Jarenlang werd er immers ingezet op eenzelfde strategie om dit doel te behalen. Zo werden er eerst luxe modellen uitgebracht, waaronder de Tesla Model X. Met deze gemaakte winst was het plan om goedkopere gezinsauto’s te produceren. Dit model zou de Model 2 gaan heten en rond de 25 duizend dollar kosten. Op dit moment betaal je voor het ‘goedkoopste’ luxe model, de Tesla Model 3, een bedrag vanaf de 39 duizend euro.

Snelle opkomst Chinese automerken mogelijke reden

Dat de plannen geschrapt zijn lijkt te maken te hebben met de snelle opkomst van diverse Chinese automerken. Fabrikanten produceren elektrische voertuigen die verkrijgbaar zijn vanaf de 10 duizend dollar. Het lijkt erop dat Tesla niet tegen deze hevige concurrentie op kan.

Inmiddels is er in de Verenigde Staten ook een onderzoek opgezet naar de EV’s die afkomstig zijn uit China: de grootste economische en militaire concurrent van Amerika. Tot op heden heeft het onderzoek nog niet gezorgd voor een zogenoemd importverbod. Amerikaanse consumenten kunnen momenteel gebruik maken van subsidies om EV-modellen aan te schaffen uit eigen land. Werkt dit niet of matig, dan kan het zo zijn dat het importverbod wel nog gaat komen.