Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Chinese smartphonefabrikant start met verkoop en levering van elektrische auto’s 

Het Chinese Xiaomi, bekend van de gelijknamige smartphones, gaat binnenkort zijn eerste elektrische auto verkopen en leveren. De elektrische auto heeft als naam SU7 gekregen en werd eind 2023 onthuld aan het grote publiek. De prijs van de auto is nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting zullen de eerste auto’s van Xiaomi eind maart van 2024 al rondrijden in China. 

Verschillende types en specificaties 

Bron: MI.com

Op 28 maart vindt er een officieel lanceringsevenement plaats waar het bedrijf bekend maakt hoeveel de auto gaat kosten. De SU7 is het eerste model dat bij Xiaomi van de band gaat rollen. Het bedrijf investeert de komende tien jaar maar liefst 10 miljard dollar in de productie en ontwikkeling van eigen elektrische auto’s. Voor de productie van de SU7 heeft Xiaomi de handen ineengeslagen met de bestaande Chinese autofabrikant BAIC. Naast de reguliere SU7, komt Xiaomi ook uit met een SU7 Max. Beide modellen zien er qua uiterlijk hetzelfde uit. Wel verschillen beide in aandrijving en actieradius. 

De reguliere SU7 wordt geleverd met achterwielaandrijving en beschikt over een accu met een capaciteit van 73,6 kWh. Hiermee kan de auto een actieradius behalen van maximaal 668 kilometer. Deze actieradius wordt berekend volgens de Chinese CLTC-norm en zal in de praktijk lager uitvallen. De reden hiervoor is dat de CLTC-norm meestal optimistischer is over het rijbereik dan de Europese WLTP-norm.

Verder beschikt dit model over een 299 pk en bedraagt het gewicht in totaal 1.980 kg. De SU7 Max wordt geleverd met vier-wielaandrijving. Op de vooras van dit model ligt een 299 pk sterke elektromotor en op de achteras een elektromotor die over maar liefst 374 pk beschikt. Ook belooft Xiaomi dat de SU7 Max ultrasnel kan opladen. Het bedrijf geeft aan dat de auto maar liefst 220 km actieradius in 5 minuten kan laden en tot wel 510 km actieradius in 15 minuten kan laden. 

Concurrentie voor Europa?

Qua afmeting is de SU7 te vergelijken met de Duitse Porsche Taycan. De SU7 is 1,96m breed, 1,46m hoog en 4,97m lang. Daarmee is dit model net een paar centimeter smaller en hoger dan de elektrische Porsche Sedan. Zowel de SU7 als SU7 Max worden geleverd met een HyperOS-besturingssysteem en ondersteunen Android en Apple CarPlay. Het bedrijf probeert zich onder andere te onderscheiden door haar auto’s zo compatibel mogelijk te maken met haar eigen telefoons en andere apparaten. Tot slot moet de SU7 in staat zijn om een topsnelheid van 265 km/h te behalen. 

Op den duur is Xiaomi van plan om met de SU7, en later met andere modellen, een van de grootste vijf automakers ter wereld ter worden. De twee modellen kunnen voorlopig alleen in een van de 59 verschillende winkels in China worden besteld. Of de SU7 daadwerkelijk gaat concurreren met bekende elektrische automerken in Europa is nog niet duidelijk. Xiaomi heeft namelijk nog niet aangekondigd of de auto naar Europa komt.