Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Audi Q5 op de productie lijn in de Audi-fabriek

Audi komt met een ‘instapmodel’ elektrische auto

De Duitse autofabrikant Audi heeft aangekondigd dat er een nieuwe elektrische auto wordt ontwikkeld met een relatief lage prijs. Het bedrijf verkoopt al een aantal jaren elektrische voertuigen, maar focuste zich voorheen voornamelijk op het midden en luxe segment. In 2027 gaat dat veranderen met de komst van een instapmodel EV. Deze auto wordt een extra elektrisch model dat gaat fungeren in een prijsklasse net onder de Q4 e-tron.

Geen opvolger van de Audi A1 of A3

Tijdens de onthulling van de nieuwe Audi Q6 E-tron gaf Audi CEO Gernot Döllner aan dat de ontwikkeling van het nieuwe instapmodel wordt versneld. Het lijkt erop dat dit nieuwe model een elektrische variant wordt van de al bestaande A3 of Q3. Beide modellen hebben nu nog een verbrandingsmotor.

Döllner zei over het instapmodel dat het “een prachtig, uniek, onafhankelijk voertuigconcept” wordt. Het instapmodel wordt geen directe vervanger van de A3, maar eerder een model dat dichterbij de Q4 E-tron ligt. Het verwachte voertuig zou een crossover-achtig ontwerp krijgen zoals we gewend zijn van Audi’s Q-lijn. Daarnaast gaat de productie van het nieuwe model plaatsvinden in Ingolstadt, parallel aan de nieuwe Q6 E-tron.

Wel of niet elektrisch?

Al enige tijd heerst er een discussie, met name onder autofabrikanten, of elektrificatie van voertuigen daadwerkelijk de enige manier is om de auto-industrie te verduurzamen. Voorbeelden van alternatieven zijn auto’s op waterstof of op e-fuels. Desalniettemin zei de CEO van Audi dat “ondanks het recente publieke debat er geen twijfel is over dat de toekomst van de auto elektrisch is”. Waarmee hij onder meer de positie van een instapmodel elektrische auto verstevigd.

Het is nog niet bekend gemaakt of dit model op een al bestaand platform wordt gebouwd of dat er voor deze auto een nieuw platform wordt ontwikkeld. Het luxe en sportieve elektrische model van Audi, de E-tron GT, deelt bijvoorbeeld veel onderdelen met de Porsche Taycan en wordt op hetzelfde platform gebouwd als de Audi R8, de bekende ‘supercar’ van Audi. Wel wordt er al gespeculeerd over de naam van de auto. Mogelijk gaat de auto A2 E-tron of Q2 E-tron heten.

Concurrentie voor Tesla

Naar verwachting zal de strijd om de beste ‘betaalbare’ elektrische auto zich vanaf 2026 verder ontvouwen. Steeds meer fabrikanten plannen of zijn bezig met het ontwikkelen van een instapmodel elektrische auto. De Amerikaanse autofabrikant Tesla maakte eerder bekend dat ze ook bezig zijn met de ontwikkeling van een vergelijkbaar elektrisch instapmodel. Dit model gaat mogelijk de Tesla Model 2 heten en gaat naar verluidt een prijskaartje van $ 25.000,- hebben. Waarschijnlijk rollen de eerste auto’s van het model eind 2025 van de band.

Ook gerenommeerde autofabrikanten Volkswagen en Ford zijn bezig met de ontwikkeling van een instapmodel elektrische auto. Ford ontwikkelt een kleine SUV met een vergelijkbaar prijskaartje als de Tesla Model 2. Dit model van Ford wordt medio 2026 verwacht op de markt. Volkswagen mikt op een auto die rond de € 25.000,- gaat kosten. Dit model gaat de ID.2 heten. Daarnaast neemt Volkswagen het nog een stapje verder met de 2027 verwachte ID.1. Dit model gaat naar verluidt € 20.000 kosten.