Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

300 deelauto’s als buffer voor het stroomnet

Ondanks dat de accu van een elektrische auto gebruik maakt van het stroomnet, kan het ook een grote rol spelen bij het ontlasten hiervan. In de stad Utrecht dienen er vanaf eind 2023 driehonderd deelauto’s als buurtbatterij. Deze inzet zal voor het eerst op grote schaal plaatsvinden. Een primeur dus. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over deze multifunctionele buffer voor het stroomnet.

Samenwerking We Drive Solar en MyWheels

We Drive Solar en MyWheels slaan hun handen ineen om een volgende stap in de energietransitie te kunnen realiseren. We Drive Solar maakt gebruik van de technologie waarbij elektrische voertuigen bidirectioneel kunnen laden en ontladen.

MyWheels biedt steeds meer en meer deelauto’s aan om uiteindelijk op elke hoek een voertuig beschikbaar te hebben. Je betaalt alleen wanneer je gebruik maakt van een deelauto en je hoeft niet bang te zijn voor eventuele extra kosten en kunt gratis instappen. Onder het aanbod vallen dankzij deze samenwerking nu dus ook de voertuigen die beschikken over de technologie van We Drive Solar. Beide bedrijven zetten zich in om gedurende de komende jaren uit te breiden op het gebied van aantal buurtbatterijen en plekken waar deze te verkrijgen zijn binnen Nederland.

Buurtbatterij op wielen

De genoemde deelauto’s worden gezien als onderdeel van het energiesysteem van We Drive Solar. Voor het opladen wordt er gebruik gemaakt van groene energie verkregen uit zonlicht en wind. Daarnaast kan de opgewekte stroom worden teruggeleverd op het moment dat er meer druk staat op het stroomnetwerk. Deze omschreven situatie kan een belangrijke rol gaan spelen in het tegengaan van een overbelast stroomnetwerk. Kortom, de buurtbatterijen op wielen zullen ervoor zorgen dat de energietransitie wordt versneld.

Mobiliteit en energie van de toekomst

Het overkoepelende bedrijf The Sharing Group – waar ook MyWheels en EnergyZero onderdeel van zijn – investeert in een combinatie waar mobiliteit en energie samen worden gebracht. Het doel is uiteindelijk om een virtual power plant te creëren. Dit betekent een lokaal, duurzamer en eerlijker energiesysteem. The Sharing Group werkt aan een manier waarbij we zelf-opgewekte energie kunnen opslaan, om dit vervolgens te delen met bijvoorbeeld je buren.