Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Dit moet je weten over de CO2-uitstoot van je voertuig

Het verminderen van de CO2-uitstoot is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in Nederland. Wereldwijd wordt ruim 20% van de totale CO2-uitstoot veroorzaakt door de transportsector. Deze sector bestaat natuurlijk niet alleen uit personenauto’s, maar deze groep voertuigen heeft wel een behoorlijk aandeel in de totale uitstoot.

Dit kan jij doen om de uitstoot te verminderen

Je kan bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot door over te stappen op een hybride, elektrische of waterstof auto. Hybrides hebben een elektromotor die de verbrandingsmotor ondersteunt. Hierdoor verbruiken ze minder brandstof en is er een lagere uitstoot. Elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden hebben zelfs helemaal geen verbrandingsmotor en worden daarom ook emissie-loos genoemd. Er is een discussie gaande of deze naam rechtvaardig is. Bij de productie van deze auto’s wordt namelijk wel CO2 uitgestoten. Toch is, ondanks deze uitstoot, de emissie van deze voertuigen nog altijd een stuk lager.

Toyota Yaris Hybrid behoort tot de meest zuinige en milieuvriendelijke hybride

Eén van onze favoriete auto’s met een lage uitstoot is de hybride Toyota Yaris. Toyota is een expert als het gaat om hybride auto’s. In 1997 bracht dit Japanse automerk het eerste hybride model al op de markt. Waar andere merken al jaren bezig zijn geweest met de productie van elektrische auto’s, heeft bij Toyota de focus lang nog op hybride auto’s gelegen.

Toyota yaris hybride

De Toyota Yaris Hybrid is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Eén ding is zeker: met de Yaris rijd je gegarandeerd zuinig. Het model is compacte en hierdoor uitermate geschikt voor in de stad. Ook op de snelweg doet dit model niet onder. De auto heeft een gemiddeld verbruik van 1 op 26. De batterij van deze auto laadt op tijdens het remmen. Op het moment dat je in de stad rijdt, waar je veel zal moeten remmen, dan rijdt de auto dus nog zuiniger dan het genoemde gemiddelde verbruik. Een verbruik van 1 op 28 is in dit geval zeker haalbaar.

Er zijn verschillende features die het rijcomfort verbeteren. Net als bijna alle andere hybrides, is ook de Toyota Yaris een automaat. De auto beschikt daarnaast over allerlei veiligheidssystemen en een goed audiosysteem. Ook kun je met hybrides van Toyota gebruik maken van de garantie op de accu. Deze moet volgens hen even lang meegaan als de rest van de auto.

De belangrijkste eigenschappen van de Toyota Yaris Hybrid staan hieronder uitgelicht:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen116 pk
Topsnelheid175 kilometer per uur
Aantal cilinders3
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Gemiddeld verbruik1 liter op 26 kilometer 

Waarom zou je kiezen voor een voertuig met weinig uitstoot?

Waarom zou je kiezen voor een voertuig met weinig uitstoot? Vaak zijn deze auto’s vaak nog iets duurder in aanschaf. Ten eerste draag je zo jouw steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Ieder voertuig met een lage uitstoot helpt ons toch weer een beetje om de uitstoot te verminderen. Ook kan het schelen in de totale kosten. Als je kijkt naar hybride auto’s, dan rijden de auto’s een stuk zuiniger, soms wel twee tot drie keer zo zuinig. Dit zorgt ervoor dat je een stuk minder vaak hoeft te tanken en dus minder geld kwijt bent aan brandstof. Kijkend naar elektrische auto’s, dan zijn de kosten voor het opladen met stroom ook een stuk lager dan voor het voltanken met brandstof.

Volledig elektrisch rijden biedt daarnaast ook nog een aantal fiscale voordelen. In Nederland worden er verschillende subsidies uitgegeven door de overheid voor het aanschaffen en rijden van een elektrische auto. Je betaalt als zakelijke bestuurder bijvoorbeeld minder bijtelling en hoef je geen motorrijtuigbelasting en aanschafbelasting te betalen. Ondanks de wat hogere aanschafprijs kan het dus zijn dat je alsnog goedkoper uitkomt met een elektrische auto, zeker wanneer jouw laadpaal gebruikt maakt van stroom verkregen door de zonnepanelen op het dak van je woning.

Er zijn nog veel meer elektrische en hybride voertuigen die je kunnen helpen je uitstoot te verminderen. Op Auto.nl vind je de beste hybride en elektrische occasions. Door een tweedehands auto te kopen stoot je ook nog eens minder CO2 uit, omdat er geen nieuwe auto geproduceerd hoeft te worden.

Onze 3 favoriete occasions met lagere uitstoot

#1 Kia Niro

hybride auto's vergelijken kia niro

De hybride Kia Niro is ook als volledig elektrische auto beschikbaar. Deze variant met de combinatie van elektro- en verbrandingsmotor heeft een gemiddeld verbruik van 1 op 27, wat erg voordelig is voor de grootte van deze auto. Dit model is ideaal voor gezinnen dankzij de enorme ruimte.

Je leest de belangrijkste eigenschappen van de hybride Kia Niro in de tabel hieronder:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen141 pk
Topsnelheid162 kilometer per uur
Aantal cilinders4
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Gemiddeld verbruik1 liter op 27 kilometer 

#2 Audi A3

audi A3 plug-in hybride


De Audi A3 is een plug-in hybride. Dit betekent dat de elektromotor niet alleen ondersteuning biedt, maar dat de auto ook op alleen de elektromotor kan rijden. Op dat moment werkt dit voertuig net als een volledig elektrische auto. De auto rijdt gemiddeld 1 op 22 en kan ook een stukje volledig elektrisch rijden. Dit maakt het een erg zuinige auto.

Je leest hieronder de belangrijkste eigenschappen van de Audi A3:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen204 pk
Topsnelheid222 kilometer per uur
Aantal cilinders4
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Gemiddeld verbruik1 liter op 22 kilometer 

#3 Hyundai Kona Electric


De Hyundai Kona, een betrouwbare en fijne auto van hoge kwaliteit is een volledig elektrisch model. In tegenstelling tot de andere auto’s uit dit lijstje, heeft deze auto van Hyundai geen gemiddeld verbruik. Bij dit elektrische model wordt er gesproken over actieradius. Dit is hoever de auto op een volle accu kan rijden. Bij de Kona Electric bedraagt de actieradius 514 kilometer.

Je leest hieronder de belangrijkste eigenschappen van de Hyundai Kona:

Aantal deuren5
Aantal zitplaatsen5
SchakelingAutomaat
Vermogen204 pk
Topsnelheid167 kilometer per uur
Acceleratiesnelheid (0-100km/u)7 secondes
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Energielabel A
Actieradius514 kilometer

Zo bereken je de CO2-uitstoot van je auto

Benieuwd wat de CO2-uitstoot van jouw voertuig is? Deze kun je eenvoudig berekenen. Je pakt het aantal kilometers dat je rijdt en dit vermenigvuldig je met de emissiefactor van het voertuig. Er zijn verschillende emissiefactoren voor allerlei voertuigen. Deze factor heeft te maken met het verbruik van de auto, het gewicht en de brandstof.

Wil je de CO2-uitstoot van alle voertuigen in jouw bedrijf berekenen? Gebruik dan de eenvoudige CO2-uitstoot calculator die wij hebben opgesteld.