Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat kun je met een mobiliteitsbudget van je werkgever?

Krijg je binnenkort een (elektrisch of hybride) voertuig voor je werk? Er zijn diverse manieren om een zakelijke EV te financieren. Zo kun je het voertuig kopen met je eigen geld, financial leasen, operational leasen, huren of gebruik maken van een mixed financiering. Steeds meer ondernemingen zijn zich bewust van hun CO2-uitstoot en de gevolgen van mobiliteitskeuzes voor het milieu, werknemers en het bedrijf zelf. 

Om werknemers een eigen keuze te laten maken omtrent hun dagelijkse woon-werkverkeer, kan er gebruik worden gemaakt van het zogenoemde mobiliteitsbudget. Dit budget is een voordeelregeling voor jou als werknemer. Lees in dit artikel meer over wat een mobiliteitsbudget is, hoe dit budget werkt en welke voordelen deze vorm van financieren met zich mee brengt. 

Wat is een mobiliteitsbudget?

Met een mobiliteitsbudget ontvang je een maandelijks bedrag van het bedrijf waar je werkzaam bent. Dit budget is in te zetten voor diverse soorten vervoer om je te kunnen verplaatsen van je werk en naar huis. Onder andere de trein, tram, bus, metro, taxi of deelfiets en -auto vallen hieronder. Dit werkt vaak met een mobiliteitspas, die je kunt vergelijken met een prepaid betaalkaart die wordt opgeladen door je werkgever. De grootste verschillen tussen een mobiliteitsbudget en de andere manieren van zakelijke financiering voor een voertuig, is dat je met het budget zelf je zakelijke mobiliteit regelt. Daarnaast ben je ook flexibel. Je hoeft namelijk niet een keuze te maken uit één vervoermiddel, maar kun hierin variëren afhankelijk van je eigen behoefte. 

Hoe werkt een mobiliteitsbudget?

Wil je als werknemer meer flexibiliteit als het gaat om je vervoermiddel van en naar werk? Dan is het mobiliteitsbudget het overwegen waard. Wil je hier als werkgever mee gaan werken, dan is het aan te raden alle uitgaven aan mobiliteit inzichtelijk te maken. Dit gaat om bijvoorbeeld kosten voor het wagenpark, OV-abonnement, kosten voor taxi en parkeerbonnen. Op basis hiervan kan er een realistisch mobiliteitsbudget worden samengesteld. Je kunt het bedrag vervolgens bruto of netto uitkeren. Administratief gezien is het voor de werkgever het voordeligst om te kiezen voor de bruto-optie. 

Bedrijven die meer dan 100 medewerkers in dienst hebben, zijn binnenkort verplicht de werkgebonden kilometers te vermelden. Dit is dan ook de reden dat er steeds vaker eisen en/of wensen zitten aan het mobiliteitsbudget vanuit je werkgever. Eén van deze eisen kan zijn dat je kiest voor een elektrische of hybride auto. Je bent met het mobiliteitsbudget vrij om te kiezen tussen het zelf aanschaffen of leasen van een (hybride of elektrisch) voertuig. Wij hebben onze 3 favoriete voertuigen uitgelicht voor als je besluit een hybride of elektrisch voertuig zelf aan te schaffen. Ben je werkgever en overweeg je gebruik te maken van het mobiliteitsbudget? Onderstaande modellen kunnen ook als zakelijke deelauto worden ingezet. 

Onze favoriete hybride en elektrische auto’s 

Om je te helpen bij het maken van een keuze uit hybride en elektrische voertuigen, hebben wij onze favorieten hieronder voor je neergezet:

Toyota Corolla Touring Sports

In deze Corolla Touring Sports van het sterke en betrouwbare merk Toyota beschikt over een elektromotor in combinatie met een verbrandingsmotor.

Enkele van de vele opties van deze auto zijn: 16 inch lichtmetalen velgen, elektrisch bedienbare ramen, led-dagrijverlichting, DAB-ontvanger en connected drive services. Ook beschikt deze hybride Toyota over airco. Zo wordt autorijden ook tijdens de warme zomerdagen comfortabel. 

In de tabel hieronder hebben we de belangrijkste eigenschappen van de Toyota Corolla opgesomd:

CarrosserieStationwagon
Aantal deuren5-deurs
BrandstofHybride
SchakelingAutomaat
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Vermogen motor 122 pk
Inhoud motor1.798 cc
Cilinders4

Ford Kuga 

Ook de Ford Kuga beschikt over de innovatieve techniek van een hybridevoertuig. Niet alleen de elektromotor in combinatie met de verbrandingsmotor is optimaal.

Ook heb je garantie over jarenlang rijcomfort. Deze Kuga beschikt over stuurverwarming, een verwarmde achterbank, 18 inch lichtmetalen velgen, led–achterverlichting en een snelheidsbegrenzer. 

Lees hieronder de belangrijkste eigenschappen van de Ford Kuga:

CarrosserieSUV
Aantal deuren5-deurs
BrandstofHybride
SchakelingAutomaat
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Vermogen motor 224 pk
Inhoud motor2.488 cc
Cilinders4

Peugeot e-208

Met deze volledig elektrische Peugeot e-208 vindt er 0 gram aan CO₂-uitstoot plaats. Wist je dat je voor dit voertuig subsidie aan kunt vragen? Dankzij de elegante vormgeving en innovatieve technieken mag deze e-208 niet ontbreken op ons lijstje favoriete hybride en EV’s.

De auto beschikt over onder andere getint glas, 16 inch lichtmetalen velgen, elektrisch bedienbare ramen achter, led-dagrijverlichting en een in te klappen achterbank. 

Check de belangrijkste eigenschappen van de Peugeot e-208 hieronder:

CarrosserieHatchback
Aantal deuren5-deurs
BrandstofElektrisch
SchakelingAutomaat
AandrijvingVoorwiel (FWD)
Vermogen motor 136 pk
Actieradius362 kilometer

Welke voordelen heeft deze vorm van financieren?

Het mobiliteitsbudget wordt nog niet op grote schaal gebruikt door bedrijven. Toch zijn er voor zowel de werkgever als werknemer veel voordelen te noemen. Het grootste voordeel is dat het budget vaststaat. Je weet als werkgever en werknemer van tevoren de hoogte van het bedrag. Lees hieronder de belangrijkste voordelen. 

Mobiliteitsbudget voordelen voor werknemers

Het grootste voordeel voor de medewerkers is de keuzevrijheid en flexibiliteit hoe er met het mobiliteitsbudget om wordt gegaan. Wel is het goed om bij de werkgever te checken hoe het zit met eisen voor het mobiliteitsbudget. Steeds meer werkgevers geven hun voorkeur aan milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Daarnaast hoeft de werknemer ook geen bijtelling te betalen, wat wel het geval is bij leaseauto’s. Hoe hoog het bedrag aan bijtelling bij een leaseauto is, hangt af van de CO₂-uitstoot van je voertuig, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in twee categorieën. Het percentage voor de bijtelling is vastgesteld op 16% bij 0 gram CO2-uitstoot per kilometer en 22% voor auto’s die meer dan 0 gram uitstoten. 

Voordelen van een mobiliteitsbudget voor werkgevers

Ook voor de werkgever zijn er verschillende voordelen te noemen bij het gebruik van een mobiliteitskaart. Zo zijn de financiële lasten inzichtelijker en makkelijker te begroten. De kosten worden vooraf begroot en hebben een maximum. Bij een mobiliteitskaart is er niet iets als ‘verborgen kosten’ in de kleine lettertjes. Daarnaast zijn de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en CO₂-uitstoot over de gehele bedrijfsvoering eenvoudiger te behalen. Tot slot zit je niet vast aan een meerjarig leasecontract van de auto van je werknemer. Als een werknemer ontslag neemt, blijft de leaseauto niet achter.