Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Auto kopen of leasen? We zoeken het uit

Is een occasion leasen goedkoper dan kopen?

Wat is goedkoper: auto kopen of leasen?

Als het gaat om het leasen of kopen van een auto, zijn er voor- en nadelen aan beiden. Maar is een auto leasen goedkoper dan kopen? Een auto leasen kan op korte termijn goedkoper zijn, maar aan het eind van de leaseperiode moet je de auto misschien weer inleveren. Een nieuwe of tweedehands auto kopen is bij aankoop duurder, maar je kunt hem zo lang houden als dat hij goed blijft.

Uiteindelijk hangt het af van jouw behoeften en budget of een auto leasen goedkoper is dan kopen. Omdat er geen eenduidig antwoord is op de vraag welke optie goedkoper is, gaan we op deze pagina op zoek naar de voordelen en nadelen die je vervolgens kunt afwegen.

Optie 1: Lease Tweedehands auto

Wij gaan zowel het kopen als het leasen van een tweedehands auto uitdiepen, zodat jij makkelijk alle voordelen en nadelen naast elkaar ziet. Allereerst het leasen van een tweedehands auto. Hoewel je het niet zo vaak hoort, kun je naast nieuwe ook gebruikte auto’s leasen. Dat kan zowel via private als financial lease. Bij financial lease kun je vaak je huidige auto inruilen, zodat het maandelijkse lease bedrag zakt. De kosten van het leasen van een tweedehands auto hangen onder andere af van de restwaarde en het verwachte onderhoud gedurende de leaseperiode.

Een auto leasen: de voordelen & nadelen

Een afweging die geregeld gemaakt wordt, is: auto leasen of occasion kopen? Hierbij gaat het niet per se om lease van een tweedehands auto, maar over leasen in het algemeen. Dit wordt vervolgens vergeleken met het kopen van een tweedehands auto.

auto kopen of leasen

Voordelen:

  • Je weet waar je aan toe bent met een vast maandelijks leasebedrag.
  • Je hebt geen spaargeld nodig om de auto vooraf te betalen.
  • Je kunt zelf de lengte van je leasecontract bepalen.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over de verkoop van de auto als je klaar bent. Bij private lease lever je deze gewoon weer in. Bij het zakelijke financial lease ben je na afloop wel eigenaar van de auto.
  • Leasen kan ook een geweldige manier zijn om om de paar jaar een nieuwer model auto te rijden.

Nadelen:

  • Je betaalt op de lange termijn doorgaans meer voor een geleasede auto dan wanneer je hem zelf zou kopen.
  • Je bindt jezelf voor de hele periode vast aan de vaste maandelijkse kosten.
  • Je moet vooraf een aantal kilometers inschatten.
  • Als je de kilometerlimiet overschrijdt of de auto beschadigt, zul je veel extra kosten moeten betalen.

Hoe zit dat bij lease van een tweedehands auto?

Voor lease van een tweedehands auto geldt min of meer hetzelfde qua voor- en nadelen. Bijkomende factoren ten opzichte van het leasen van een nieuwe auto zetten we hieronder op een rijtje.

Voordelen:
– Snellere levertijd omdat occasions al op voorraad zijn.
– Meer keuze uit auto’s met een lagere bijtelling (financial lease).

Nadelen:
– Niet altijd goedkoper dan een nieuwe auto leasen.
– Vaker langs de garage voor onderhoud of reparatie vanwege hogere leeftijd.
– Je hebt minder keuze en moet het doen met het aanbod occasions dat er is.

auto kopen of leasen

Optie 2: Koop een tweedehands auto

Als je kijkt naar de keuze tussen een (tweedehands) auto leasen of een occasion kopen, dan moet je voor deze tweede optie alles weten over het kopen van een tweedehands auto. Dat kun je doen bij een betrouwbare tweedehands dealer of via bijvoorbeeld Marktplaats. Benieuwd wat de beste koop voor een occasion is? Check dan de buying guide voor de beste tweedehands auto’s.

lease tweedehands auto

Voor- en nadelen van een occasion kopen

Wanneer je een tweedehands auto kopen of leasen overweegt, dan zijn er verschillende voor- en nadelen die je mee moet nemen in je keuze. We zetten ze voor het kopen – ten opzichte van leasen – van een occasion hieronder op een rijtje.

Voordelen:
– Geen maximum aantal kilometers.
– Vrijheid om je auto zelf ook te verhuren of delen.
– De occasion is direct jouw eigendom en blijft dat ook.
– Je profiteert zelf van je schadevrije jaren bij je verzekeringspremie.

Nadelen:
– De initiële investering is veel hoger.
– Regelmatige onderhoudskosten die je zelf moet betalen.
– Risico’s bij ongelukken liggen volledig bij jou.
– Verkopen kost moeite.

Alternatieve optie 3: deelauto’s

Uiteraard kan het zijn dat beide opties je een beetje hebben afgeschrikt of niet goed lijken te passen bij jouw omstandigheden. Dan heb je altijd nog de optie om gebruik te maken van deelauto’s, in plaats van zelf een auto kopen of leasen. Ook voor deelauto’s zetten we de voor- en nadelen even kort en bondig op een rij.

Voordelen:
– Je betaalt per keer, wanneer je de auto gebruikt.
– Je zit nergens aan vast.
– Het is een stuk beter voor het milieu.

Nadelen:
– Het is by far het duurst per kilometer.
– Je bent afhankelijk van beschikbaarheid van deelauto’s.
– Je kunt de auto niet voor lange tijd thuis neerzetten.
– Je moet de auto op één punt terug brengen.

auto kopen of leasen

Auto leasen of occasion kopen: waar moet ik op letten?

Auto leasen

Als je kiest voor lease van een (tweedehands) auto, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten, bijvoorbeeld wanneer je aanbieders vergelijkt. Bij het leasen van een auto is onder andere het belangrijk om:

1. Alle kosten te overwegen die aan de lease verbonden zijn. Deze kosten kunnen bestaan uit het vaste maandelijkse bedrag, de aanbetaling, en de kosten voor het inleveren van de auto.
2. Het is ook belangrijk om de leaseovereenkomst zorgvuldig te lezen en alle voorwaarden te begrijpen. Zorg ervoor dat je vragen stelt als iets niet duidelijk is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
3. De kilometerlimiet goed te overwegen. De meeste leaseovereenkomsten hebben een limiet in aantal kilometers dat je per jaar mag rijden. Deze moet je vooraf afspreken. Als je deze limiet overschrijdt, kan het zijn dat je een boete moet betalen en dan lopen de kosten snel op.
4. De kosten bij vervroegde beëindiging op te vragen. Lease van een (tweedehands) auto heeft een vaste looptijd. Als je besluit de leaseovereenkomst voortijdig te beëindigen, kan het zijn dat je een vergoeding moet betalen.
5. Te vragen naar de verzekeringseisen. Leaseaanbieders eisen meestal extra verzekeringsdekking. Houd hier rekening mee in je budget en bereken vooraf wat deze verzekeringen voor kosten met zich mee brengen.

Tweedehands auto kopen

Als je bij de afweging auto leasen of tweedehands kopen, kiest voor optie 2, zijn er andere belangrijke aspecten. We zetten op een rijtje waar je op moet letten als je een occasion gaat zoeken. Of je dit nu doet bij één bekende en betrouwbare dealer of juist gaat vergelijken op websites zoals marktplaats, let op de volgende aspecten:

1. Het geschiedenisrapport. Het verleden van een auto is belangrijk om onderhoudskosten in te schatten en de waarde van de auto te bepalen. Met dit rapport ontdek je bijvoorbeeld of de auto betrokken is geweest bij een ongeval of juridische problemen heeft gehad.
2. De technische staat van onderdelen. Het is verstandig om de auto te laten inspecteren door een monteur. Door deze mechanische inspectie ontdek je of alles in goede staat verkeert.
3. Controleer het voertuigidentificatienummer (VIN) om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met de auto die je op het oog hebt.
4. Titel en registratie: Zorg ervoor dat de titel en registratie in orde zijn en dat de verkoper de wettelijke eigenaar van de auto is.
5. Zorg ervoor dat je een autoverzekering voor de auto hebt, voordat je hem van het terrein rijdt.
6. Check vergelijkbare modellen. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar vergelijkbare modellen met een soortgelijke kilometerstand, om een goede inschatting te maken van de waarde van de occasion.
7. Neem een technische vriend mee. Neem naar je eerste ontmoeting met de auto(verkoper) iemand mee met verstand van auto’s. Stel kritische vragen zodat je weet dat je voor aankoop niets over het hoofd hebt gezien.

Klaar voor een auto kopen of leasen?

Waar je ook voor kiest, je profiteert van een ruim aanbod bij auto.nl

Tweedehands auto kopen of leasen?

Bekijk de marktcijfers omtrent verkoop en lease van occasions.

2.008.222

Zoveel occasions zijn er van eigenaar gewisseld in 2021.

1.333.971

Verkoop van gebruikte auto’s door autobedrijven aan particulieren in 2021

1.205.000

Totale leasewagenpark van 2021

54%

Aandeel van elektrische auto’s op de leasemarkt.

Vind jouw auto

Online het aanbod vergelijken en profiteren van goede garanties: of je nu koopt of leaset. Dat kan bij auto.nl. Gebruik de ruime filtermogelijkheden en vind de occasion die bij jouw past. Voor je het weet wordt de auto voor je deur afgeleverd, helemaal rijklaar!