Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem
Contact
info@yourmoby.nl
Zet een rode cirkel in je agenda op 10 januari 2023! Vanaf 10 januari 2023 9 uur in de ochtend tot en met 29 december 2023 12 uur ‘s morgens, kun je – wanneer je voldoet aan de voorwaarden – in aanmerking komen voor de subsidie bij aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische personenauto. Het maakt niet uit of je nu een nieuwe auto koopt of een occasion, zo lang het voertuig maar volledig elektrisch is. De subsidieregeling geldt ook voor 100% elektrische voertuigen die je private leaset.
In deze blog lees je alles wat je wilt weten over de subsidieregeling voor volledig elektrische voertuigen.
Ben je particulier en koop je in 2023 een nieuwe elektrische personenauto? Mogelijk kom je in dit geval in aanmerking voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren, afgekort SEPP. Met de SEPP wil de overheid het prijsverschil tussen elektrische personenauto’s en een personenauto op fossiele brandstof verkleinen. In totaal is er 100,4 miljoen euro vrijgemaakt voor het jaar 2023.
Ook wanneer de auto 0 kilometer op de teller heeft staan, maar niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden, wordt de auto gezien als gebruikt. In dit geval kun je geen SEPP aanvragen voor een nieuwe auto, maar wel een subsidieaanvraag voor een tweedehands auto doen.
Een elektrische auto in nieuwstaat die geschikt is voor de SEPP is de DS Automobiles DS3. Dit luxe merk van het Franse moedermerk Citroën heeft een compacte en luxe SUV ontworpen. De chique uitstraling is bijvoorbeeld terug te zien in het interieur. De stoelen beschikken over de zogenoemde ‘dikke wangen’. Dit betekent dat je goede ondersteuning ervaart in je zitting en rugleuning.
De voorwielaangedreven auto heeft een elektrische aandrijflijn met een actieradius van 320 kilometer. Het maximum vermogen is 100 kW. Dit komt neer op 136 pk.
Ben je particulier en koop je in 2023 een gebruikte elektrische personenauto? Dan kun je in aanmerking komen voor de SEPP. De hoogte van de subsidie bedraagt 2.000 euro, met een totaal budget van 32.400.000 euro. Hieronder staan enkele voorwaarden waaraan je als particulier moet voldoen om in aanmerking te komen voor de SEPP bij aankoop van een occasion:
Op de Autolijst SEPP worden tweedehands merken en modellen weergegeven die mogelijk in aanmerking komen voor de subsidie. Wij hebben onze top 3 favoriete tweedehands elektrische auto’s hieronder voor je opgesomd:
Onze eerste favoriet is de Citroën ë-C4. De autoproducent Citroën uit Frankrijk heeft zich bij het ontwerp van de volledig elektrische ë-C4 gefocust op hoogstand rijcomfort. Dit wordt gerealiseerd met behulp van de elektrische aandrijflijn. Ondanks de stille motor, heb je geen last van band- en windgeruis. Ook aan de power van de ë-C4 zal het niet liggen. De auto beschikt over 136 pk.
Tot slot het ontwerp: in elke hoek kom je weer wat nieuws tegen. Van opvallende bulten, tot kuilen en lichtunits. Heb je het gevoel dat het niet bij elkaar past? Volgens Citroën kan het makkelijk!
Op nummer 2 staat de Hyundai Kona. De volledig elektrische Kona is een echte reisauto. In het interieur vind je een logische indeling. Ook zul je, naast de fijne stoelen, de meest uiteenlopende voorzieningen tegenkomen. De sterke elektromotor van 204 pk vind je tussen de voorwielen. Binnen slechts 7,9 seconden trek je van nul kilometer per uur naar honderd kilometer per uur op. Op zijn top kan de Kona een snelheid behalen van 167 kilometer.
Tot slot de volledig elektrische Peugeot e-208. De Peugeot is – als je het vergelijkt met het overige aanbod volledig elektrische voertuigen – niet de duurste. Met deze auto van Peugeot leg je met gemak langere afstanden af. Dit is met name te danken aan de volle batterijlading die je tot 340 kilometer ver kan brengen. In praktijk blijkt dat je eenvoudig 300 kilometer afstand kunt rijden met één oplaadbeurt. Batterij leeg? Binnen een halfuur is de accu weer voor 80 procent opgeladen.
Vanaf 10 januari 2023 is het mogelijk om vanaf 9 uur ‘s morgens de subsidie aan te vragen voor nieuwe en tweedehands elektrische personenauto’s. Dit kun je doen via de officiële website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Om de subsidie aan te kunnen vragen heb je gegevens nodig zoals je adres, e-mailadres, burgerservicenummer, handelsbenaming van de auto, datum ondertekening koopovereenkomst en indien bekend: het kenteken. Het is niet nodig om direct een kenteken door te geven bij de aanvraag van de subsidie. Je kunt dit later doorgeven. Wel is het nodig om in het bezit te zijn van een koopovereenkomst.
Na het invoeren van de gegevens ontvang je een mail op je opgegeven mailadres. Eventueel kun je het bericht ook terugvinden in het eLoket onder de tab ‘berichten’. Binnen maximaal 13 weken ontvang je een definitief besluit over het wel of niet toekennen van de subsidie. De status van je aanvraag is ook in het eLoket terug te zien.
Het is daarnaast ook mogelijk om een subsidie aan te vragen voor private leasen van een nieuwe auto of voor het private leasen van een gebruikte auto.