Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Volvo EX30 verslaat Tesla als best verkochte elektrische auto 

Het bekende Amerikaanse automerk Tesla heeft het zwaar om zijn nummer 1 positie te verdedigen als bestverkochte elektrische auto. Door Tesla’s prijsverlagingen is het zichzelf de grond in aan het drukken doordat de restwaarde van zijn auto’s steeds minder wordt. Waar het in maart nog de nummer een en twee kon bezetten, heeft het bedrijf in april de eerste plek moeten opgeven aan een opkomend elektrisch model van Volvo. 

Nieuw model afkomstig uit China 

Eén van de auto’s die met Tesla de concurrentie aangaat is dus de Volvo EX30. Deze EV wordt geproduceerd in China, in een plaats genaamd Zhangjiakou. Het model is ontwikkeld in samenwerking met Volvo’s moederbedrijf Geely. 

Hoewel deze elektrische auto dus in China wordt geproduceerd, weerhoudt het Nederlanders er niet van om hem te kopen. Het was namelijk de afgelopen maand de meest verkochte auto in het land. Dit komt onder meer doordat het EX30 model relatief betaalbaar is en een verkoopprijs heeft van 36.795 euro.

Hiermee is dit relatief gezien een goedkoop alternatief. Vooral als we kijken naar elektrische auto’s van merken die minder luxe zijn, zoals Opel Corsa of Volkswagen, blijkt het Volvo model goedkoper. Zo vraagt Opel Corsa een instapprijs van bijvoorbeeld 34.999, maar biedt daarmee dus minder luxe dan een Volvo. 

Klein en groot model 

De Volvo EX30 rijdt volledig elektrisch. Dit is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de huidige XC40 die nog steeds verbrandingsmotoren gebruikt. Daarnaast heeft het model keuze uit drie aandrijflijnen. Ook is er een goedkoper en duurder model. 

Het goedkopere en minst krachtige model heeft een elektromotor tussen de achterwielen. Hierdoor levert het een vermogen van 272 pk (200 kilowatt). Daarnaast heeft het een trekkracht van 100 kilo en wordt het aangestuurd door een batterijpakket van 51 kilowattuur. Hiermee kan het per laadbeurt zo’n 344 kilometer rijden. 

Verder is er nog een ‘upgrade’ beschikbaar naar de ‘Single Motor Extended Range’. Hoewel ook dit exemplaar maar één elektromotor heeft, geeft dit model wel een ruimer rijbereik. Dit komt door het grotere batterijpakket van 69 kilowattuur. Hiermee kan het ruim 1400 kg trekken, waardoor deze auto in staat is caravans met zich mee te nemen. Daarnaast kan het met één laadbeurt ruim 480 kilometer rijden. Dit model is beschikbaar vanaf 41.495 euro. 

Meer dan 1000 exemplaren verkocht 

De Volvo EX30 verslaat niet alleen Tesla van de troon. Ook andere merken zijn op de hoede voor de opkomst van deze EV. Zo hebben Duitse premium merken zoals Audi, BMW en Mercedes tot nu toe nog niet voor elkaar gekregen om een relatief betaalbaar instapmodel te kunnen bieden. 

In Nederland is dit zeker te merken, want 1459 exemplaren van deze nieuwe topper zijn er deze maand verkocht. Met dit aantal heeft het Tesla dan ook weten te verslaan, die afgelopen maand zowel Model Y als Model 3 in de top had staan. Nu staat alleen nog Model Y op nummer twee, met 1048 verkochte exemplaren. 

De bestverkochte auto in alle categorieën was echter de Kia Niro. Hiervan werden er ruim 1693 exemplaren verkocht. De Volvo EX30 staat in deze lijst op nummer twee.