Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Toename omzet EV’s vooral te danken aan bedrijfsleven

In de eerste drie maanden van 2024 is de verkoop van het aantal nieuwe elektrische voertuigen in Nederland met bijna 20% toegenomen. De autobranche heeft laten weten dat dit vooral komt door het bedrijfsleven. Hier wordt er steeds vaker gekozen voor een auto met elektromotor.

Verkoopcijfers afgelopen twaalf maanden

Het volledig elektrische wagenpark is in de afgelopen 12 maanden toegenomen met 32,4 procent. Dit blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC. In totaal rijden er bijna 500 duizend aan elektrische voertuigen rond in ons land. Omgerekend komt dit neer op 5,18 procent van het totaal. Het zijn vooral Toyota, Tesla en Volvo die het meest populair zijn. De aanschaf van deze merken is vooral te danken aan de zakelijke markt.

Grote bedrijven versus particulieren

Voorzitter Bert de Kroon van BOVAG-autodealers geeft aan dat het vooral de grote bedrijven zijn die zorgen voor de verkoopstijging. Dit komt doordat grote spelers binnen het bedrijfsleven minder afhankelijk zijn van financiële stimulering. Er hoeft immers niet gewacht te worden op een financiële bijdrage vanuit de overheid. Dit is wel het geval bij consumenten. En dat is terug te zien in de cijfers.

Ondanks deze toename van de elektrische automarkt, is belangrijk dat ook particulieren het aandeel elektrische voertuigen vergroten. Recent waarschuwde kredietverzekeraar Allianz Trade dat er tot op heden te weinig wordt gedaan aan de acceptatie van EV’s. Volgens de Kroon kan de overheid hieraan bijdragen door extra financiële stimulatie. Toch lijkt het erop dat dit niet gaat gebeuren. Zelfs het tegenovergestelde is waar. Immers wordt de stimulering verder teruggeschroefd. Een voorbeeld hiervan is de korting op MRB.

Europese automarkt in gevaar

Brussel heeft aangegeven dat het doel is om voor 2035 vrijwel alle nieuwe EV’s zelf te produceren. Echter lijkt dit vrijwel onhaalbaar te zijn. Uit een KPMG-rapport blijkt dat topbestuurders in de autobranche de toekomst minder optimistisch inschatten dan een jaar geleden. Er wordt vooral gevreesd voor de toenemende hevige concurrentie vanuit China. Hier worden modellen namelijk voor een aantrekkelijkere prijs geproduceerd. Ook de groeiende concurrentie vanuit de VS draagt bij aan een verslechterde positie voor de Europese autobranche. Verwacht wordt dat van alle nieuwe autoverkopen nog maar dertig procent afkomstig is uit Europa.