Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Misvattingen over het kostenplaatje van elektrisch rijden uitgelicht

Afgelopen donderdag presenteerde Nationale Nederlanden een nieuw rapport over duurzame mobiliteit. Daarin stelde de verzekeraar dat een gebrek aan kennis over toekomstige wet- en regelgeving op het gebied van duurzaam vervoer en misvattingen over het totale kostenplaatjes van de auto, de overgang naar elektrisch rijden remt.

Volgens dit onderzoek gelooft bijna 75% van de Nederlanders dat een verzekering en de onderhoudskosten van een elektrische auto duurder zijn dan die van auto’s op diesel of benzine. Volgens de Nationale Nederland klopt dit in bijna geen enkel geval. In veel gevallen is een elektrische auto namelijk juist veel goedkoper dan een auto die rijdt op fossiele brandstof.

Kijk naar het totale kostenplaatje

De CEO van Schade & Inkomen bij de Nationale Nederlanden, Maurice Koopman, zegt dat je je niet moet laten misleiden door de aanschafprijs van elektrische auto. “Bij het kopen van een duurzamere auto is het belangrijk om naar de totale eigendomskosten te kijken”. Er zijn nog veel meer andere kosten die je in de gaten moet houden. Ook is de verwachtingen dat bepaalde kosten in de toekomst juist gaan stijgen of dalen. “Nu zijn deze (elektrische) auto’s vaak duurder in aanschaf, maar goedkoper in andere kosten. Weliswaar komt er een stijging van de wegenbelasting aan. Aan de andere kant wordt er verwacht dat de aanschafwaarde zal dalen”.

Uit het rapport blijkt ook dat minder dan de helft van de particulieren en zzp’ers op de hoogte blijkt te zijn van de toekomstige wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Denk hierbij aan emissieloze zones in stadscentra of op bepaalde bouwplaatsen. Volgens de Nationale Nederlanden is deze kennis essentieel voor de overstap naar een duurzame vorm van automobiliteit.

“Hoewel dieselbussen straks veel steden niet meer in mogen, zien we bijvoorbeeld dat ondernemers hiervoor blijven kiezen”.

Maurice Koopman, CEO Schade & Inkomen bij NN

Dieselbusjes blijven populair

Het aantal dieselbusjes dat verkocht is in Nederland, is afgelopen maand met ruim 20% gestegen. Mede omdat de BPM-vrijstelling voor diesel busjes in 2025 vervalt, kopen veel ondernemers op de valreep nog een busje op diesel. ING waarschuwde al dat op de lange termijn dit ondernemers geld gaat kosten, omdat elektrische busjes ondanks een hogere aanschafprijs bedrijfsmatig nu al goedkoper zijn.

Momenteel rijden er in Nederland 9,1 miljoen auto’s rond, waarvan minder dan 15% elektrisch zijn. Bijna 90% van de particuliere autobezitters en bijna 75% van de zzp’ers heeft nog steeds een auto met verbrandingsmotor. En dat terwijl je voor een zakelijk elektrische auto 16% bijtelling betaalt voor het eerste deel van catalogusprijs tot en met € 35.000. In vergelijking: reguliere auto’s hebben een gemiddeld bijtellingspercentage van 22% procent. De overstap naar zakelijk elektrisch rijden levert hiermee al snel een besparing van zo’n €2.000 op. Daarnaast is de prijs van elektriciteit veel lager dan die voor diesel of benzine. Voor het rijden van 100 kilometer is men met een elektrische auto rond de € 7 kwijt. Vergelijk je dit met de gemiddelde benzineauto, dan kom je uit op een bedrag van ongeveer € 13.

Ben je ondernemer en wil je meer weten over elektrische bedrijfswagens?

Wat kost elektrisch rijden nu echt?

Zowel ANWB als de Nationale Nederlanden melden dat de hoge aanschafkosten voor elektrische auto een belangrijke drempel is voor autobezitters om niet over te stappen. Daarom vindt Koopman dat het belangrijk is dat autobezitters op de hoogte zijn van het volledige kostenplaatje en de meest recente wet- en regelgeving op het gebied van elektrisch rijden. Op deze manier kunnen misvattingen over de daadwerkelijke kosten kunnen worden weggenomen.

Om een goed beeld te geven van het verschil tussen rijden op een fossiele brandstof en elektrisch, heeft een Nationale Nederlanden een rekentool ontwikkeld. Hier kunnen autobezitters, op basis van hun persoonlijke situatie, zien wat voordeliger is.

Wil je meer weten over het kostenplaatje van elektrisch rijden?