Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Meevaller EV-rijders: kabinet schaft korting belasting langzamer af

Het demissionaire kabinet heeft laten weten dat EV-eigenaren langer kunnen profiteren van de korting op de wegenbelasting. Deze belasting wordt ook wel mrb genoemd. Dit nieuws werd bekend na de publicering van de voorjaarsnota.

Mislopen van veel geld

Eerder gaf het Rijk aan veel geld mis te lopen als de invoer van de wegenbelasting niet door zou gaan. Auto’s die rijden op benzine, gas en diesel betalen namelijk veel aan accijns en belasting. Aangezien er steeds meer elektrische voertuigen worden aangeschaft, werd er gevreesd voor de schatkist. Stroomverbruik is immers niet rendabel voor het Rijk. Het verlies wordt gecompenseerd door ook elektrische auto’s motorrijtuigenbelasting te laten betalen. En dat was slecht nieuws voor de EV-rijders. Het tarief voor de belasting wordt onder andere bepaald aan de hand van het gewicht van de auto. Elektrische auto’s zijn standaard zwaarder dan voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. Dit is te wijden aan het zwaardere accupakket. Nu blijkt dat de belastingkorting langzaam zal worden afgeschaald in de komende jaren.

Kabinet wil duurzame keuze aanmoedigen

Op dit moment is het zo dat bezitters van elektrische voertuigen nul euro aan wegenbelasting hoeven te betalen. De overheid heeft deze regel ingevoerd om de aanschaf en het gebruik van EV’s te stimuleren. Een auto met een elektromotor stoot namelijk ongeveer 60% minder CO₂ uit dan een ‘gewone’ brandstofauto. Ook heeft het een positief effect op onder andere de luchtkwaliteit en beperkt het geluidsoverlast. Eerder was het plan om de mrb volledig in te voeren. Het kabinet heeft besloten om de korting langzaamaan af te bouwen. Naar verwachting zal het volledig verdwijnen van deze financiële tegemoetkoming in 2031 plaats gaan vinden.

Noodzakelijke maatregel benadeelt plug-in hybride auto’s

Zonder het verlengen van de korting zullen veel automobilisten in benzine of dieselauto’s niet de overstap willen maken naar een elektrische auto. Of nog nadeliger: hun aangeschafte auto met elektromotor inruilen voor een wagen die rijdt op benzine of diesel. De genomen noodzakelijke maatregel zal er als volgt uit komen te zien: vanaf 2026 gaan EV-rijders 60% aan wegenbelasting gaan betalen. Drie jaar later, vanaf 2029, wordt dit verhoogd met 5% om vervolgens volledig te verdwijnen in 2031. Toch zal op de een of andere manier de schatkist in de komende jaren moeten worden aangevuld. Het gat zal in de komende periode worden opgevuld door de plug-in hybride autobezitters. Vanaf volgend jaar zal door hen de volledige wegenbelasting moeten worden betaald. Dit betekent een stijging van in totaal 50%.