Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

Wat doe je met je ‘oude’ (elektrische) auto, bij aanschaf van een nieuwe?

Wil je een nieuwe elektrische auto aanschaffen? Dan wil je in het beste geval tegelijkertijd af van je oude (elektrische) auto. In deze blog lees je de voor- en nadelen van je oude auto inruilen of zelf verkopen.

Elektrische auto inruilen

Wil je snel en makkelijk van je oude auto af? Dan is je auto inruilen de beste optie. Bij het inruilen van je oude auto verkoop je deze direct bij de aanschaf van je nieuwe auto. Omdat jij je oude auto inruilt, ontvang je ‘korting’ op je nieuwe elektrische auto. Hoeveel korting dit precies is, hangt af van bijvoorbeeld de kilometerstand en of het voertuig beschikt over elektrische ramen, airco en centrale deurvergrendeling.

Voordelen van je elektrische auto inruilen

Het grootse voordeel van kiezen voor het inruilen van je auto, is het grote gemak. Bijna elke autodealer neemt wel een ‘oude’ auto aan om in te ruilen. Het is wel belangrijk dat je nieuwe elektrische auto een hogere waarde heeft dan de auto die je in komt ruilen. Terugbetalen komt namelijk bijna niet voor.

Nadelen van je elektrische auto inruilen

Het grootste nadeel van je auto inruilen is toch wel de kans op een te lage vergoeding. Je betaalt namelijk voor het gemak van het inruilen. Er zijn verschillende tools waarmee je kunt berekenen hoeveel je ‘oude’ elektrische auto waard is.

Zelf je elektrische auto verkopen

Wanneer je niet je auto wilt inruilen, maar zelf wilt verkopen zal dit meer tijd in beslag nemen. Wel heb je meer kans op een hogere prijs voor het verkopen van je voertuig. Je kunt ervoor kiezen om je auto zelf te verkopen via een online marktplaats, op een auto-inkoopsite of aan een sloop. Hieronder lees je de voor- en nadelen van deze verschillende opties.

Online marktplaats

De meest bekende online marktplaats is Markplaats.nl. Gemiddeld heeft dit platform 350 duizend nieuwe advertenties per dag en ruim 8 miljoen unieke bezoekers.

Om je auto via Marktplaats te verkopen plaats je een nieuwe advertentie. Hoe je dit doet? Maak als eerst, indien je dit nog niet hebt, een account aan. Vervolgens klik je op plaatsen. Bij het icoontje van de camera kun je foto’s van jouw auto toevoegen. Voeg een pakkende titel toe inclusief de belangrijkste productkenmerken, kies de rubriek auto, omschrijf je auto en kies het prijstype. Bij interesse van een potentiële koper wordt er contact met je opgenomen.

Voordelen online marktplaats

Het grootste voordeel van je auto zelf verkopen via een online marktplaats is dat je – indien je het juist aanpakt – je via deze weg de hoogste prijs ontvangt. Maar het kan lastig zijn om een goede deal te sluiten waar je als verkoper blij van wordt. Lees hieronder de belangrijkste tips voor het verkopen van je auto tegen een voordelige prijs:

  • Bepaal van tevoren het bedrag wat je minimaal voor je auto wilt hebben
  • Maak 4 tot 6 scherpe foto’s van je auto, met goede belichting
  • Plaats je advertentie op een goed moment. Dit is vaak na het eten of in het weekend
  • Zet de optie ‘bieden’ aan. Bieders ontvangen namelijk een melding als er een ander, hoger bod is gedaan en zo zakt jouw advertentie niet weg
  • Geef iedereen een antwoord, hoe onrealistisch een bod ook is. Wellicht komt er een goed tegenbod
  • Plaats je advertentie regelmatig opnieuw. Hoe langer je advertentie online staat, hoe verder je advertentie staat in de zoekresultaten

Nadelen online marktplaats

Je auto verkopen via Marktplaats kan aardig wat tijd in beslag nemen. Zoals eerder genoemd kunnen geïnteresseerde in je auto contact met je opnemen. Het is belangrijk om overal op te reageren. Hoe meer reacties je krijgt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het verkopen van je auto.

Ook kunnen er kosten voor jou als verkoper zijn. Wanneer je zeker wilt zijn dat je advertentie hoog in de zoekresultaten terecht komt, is het mogelijk om hiervoor te betalen. Op Marktplaats zijn er verschillende boosters. Zo kun je kiezen voor de bundels: dagtopper, omhoogbellen, omhoogplaatsen fotoknaller, homepagina-advertentie en de moet nu weg-sticker. Daarnaast zijn er ook nog het Plus – of Premium pakket.

Auto-inkoopsite

Het woord zegt het al, een auto-inkoopsite is een site waarop jij je auto kunt verkopen. Toch is deze site anders dan een online marktplaats.

Een auto-inkoopsite kan van zelfstandige bedrijven zijn die jouw auto willen verkopen of van bedrijven die als bemiddelaars functioneren. Hoe het werkt? Je vult je kenteken in, upload goede foto’s en vult de belangrijkste gegevens in.

Voordelen auto-inkoopsite

Met een auto-inkoopsite is het grootste voordeel dat je direct de juiste potentiële koper bereikt. Als je een bemiddelingsplatform gebruikt, bereik je met je advertentie meerdere potentiële kopers. Een hoge vergoeding ontvangen is hierdoor makkelijker. Ook kan het platform in sommige situaties ondersteuning bieden, mocht er iets misgegaan zijn met de afhandeling.

Nadelen auto-inkoopsite

Wanneer je kiest voor een auto-inkoopsite, ontvangt het platform een vergoeding voor hun service. In veel gevallen wordt deze vergoeding gerekend in de vorm van een provisie. De inkoper brengt direct het bedrag in mindering op de prijs waarvoor je jouw auto verkoopt.

Verkopen aan de sloop

Is jouw ‘oude’ auto niet veel meer waard? Komt je voertuig niet meer door de APK-keuring heen of lukt het je niet je auto via een online marktplaats of auto-inkoopsite te verkopen? Dan kan de eenvoudigste optie zijn deze naar de sloop te brengen. Ga naar een sloopbedrijf bij jou in de buurt. Je kunt alleen je voertuig laten slopen bij een door RDW erkend demontagebedrijf. Daarnaast dien je te beschikken over het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.

Voordelen verkopen aan de sloop

Het grootste voordeel van je auto verkopen aan de sloop, is het feit dat je snel van je auto af bent zonder dat je veel tijd kwijt bent. Je kunt al binnen 24 uur regelen dat je je oude auto naar de sloop kunt brengen. Ideaal als je bijvoorbeeld in de stad woont, dan hoef je ook niet meer voor je auto te betalen. In sommige gevallen wordt je auto zelfs opgehaald.

Nadelen verkopen aan de sloop

De sloop haalt jouw auto volledig uit elkaar en/of vernietigd de materialen. Er komt een einde aan de band die je had met de auto, wat veel mensen als een grote stap ervaren. Als je je auto wegbrengt naar de sloop, is de schrootprijs rond de 19 cent per kilogram. Dit is het bedrag wat het sloopbedrijf verdient aan jouw auto. Je krijgt zelf gemiddeld rond de 10 cent per kilogram, afhankelijk van de zwaarte van je auto.