Moby
Colenbranderstraat 10
6813 KW Arnhem

Contact
info@yourmoby.nl

mkb brandstof banner

Is jouw huis geschikt voor een laadpaal aan huis?

Heb je ervoor gekozen om een elektrische auto te kopen of overweeg je om dit te doen? Dan is het handig als je ook een laadpaal aan huis hebt. Zo zorg je er namelijk voor dat de auto altijd voordelig volgeladen kan zijn. Wanneer je alleen op werk of openbare plekken kunt laden ben je namelijk afhankelijk van beschikbare plekken, verschillende tarieven, en je moet er altijd zelf naartoe rijden. Maar is ieder huis eigenlijk wel geschikt voor een laadpaal aan huis?

Een laadpaal op eigen grond

De belangrijkste factor bij het plaatsen van een laadpaal is de ruimte. Hierbij is een belangrijke vraag: heb je genoeg ruimte op de oprit om een eigen laadpaal te plaatsen? Ondanks dat laadpalen niet groot zijn mogen ze namelijk niet op openbare grond geplaatst worden, bijvoorbeeld langs de weg. Wil je een laadpaal aan huis plaatsen, dan is het dus belangrijk dat je een oprit hebt waar de laadpaal kan staan.

Maar wat moet je dan doen als je geen oprit hebt, bijvoorbeeld bij een huis dat direct aan de weg staat of een appartement? Het plaatsen van een laadpaal kan dan niet op eigen grond. Wanneer je een gedeelde parkeerplaats hebt met andere omwonende ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaren (VvE). Deze zijn verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw, maar ook van de parkeerplekken. Je kunt in dit geval met de VvE overleggen om een laadpaal te plaatsen. Als je langs de weg woont en de laadpaal op straat wilt plaatsen moet je hiervoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze kunnen hem dan mogelijk voor je aanleggen.

Een laadpaal plaatsen bij een huurwoning

Een laadpaal plaatsen bij een huurwoning gaat net wat anders. Hierbij heb je namelijk eerst toestemming nodig van de verhuurder of woningbouwvereniging. Verder gelden dezelfde regels als bij een koopwoning, alleen heb je overal hulp en toestemming van de verhuurder nodig. Als je geen laadpaal aan huis kunt plaatsen kun je de gemeente altijd vragen om een laadpaal in de buurt te plaatsen. Er zal dan in een straal van 300 tot 500 meter van jouw huis een openbare laadpaal geplaatst worden, afhankelijk van beschikbare plekken. Dit geldt overigens ook voor koopwoningen.

De verschillende aansluitingen voor een huis

De stroom voor een huis wordt aangevoerd via een 230 volt aansluiting die de meterkast inloopt. Vanuit de meterkast stroomt het vervolgens door het hele huis naar plekken waar het nodig is. Er zijn echter verschillende soorten aansluitingen mogelijk. Bij een 1-fase aansluiting loopt er een enkele aansluiting met 230 volt bij het huis naar binnen. Je hebt ook een 2-fase en een 3-fase aansluiting. Hierbij komen respectievelijk 2 en 3 aansluitingen naar binnen. Oude huizen hebben vaak nog een 1-fase aansluiting omdat er vroeger minder stroom gebruikt werd. In de meterkast kun je zien welke aansluiting jouw huis heeft. 1-fase aansluiting is aangegeven met 230 V, 3-fase met 3 x 230 V.

Verschillende laadpalen kunnen werken met verschillende aansluitingen. Een 3-fase aansluiting zorgt ervoor dat een auto sneller oplaadt, maar ook met een 1-fase aansluiting kun je prima een auto opladen. Niet iedere laadpaal kan echter met ieder type aansluiting laden. Kies je een laadpaal die niet compatibel is met jouw stroom aansluiting, dan moet je de fase aansluiting van het huis veranderen om de laadpaal te kunnen gebruiken.

Laadpaal voor alle aansluitingen

Er zijn laadpalen die gebruikt kunnen worden bij alle typen aansluitingen. Een voorbeeld hiervan is de Alfen Single S-line. Deze laadpaal van Alfen is uitermate geschikt om aan huis te plaatsen. Door de Dynamische Load Balancing zal de laadpaal nooit teveel stroom gebruiken. Wanneer het stroomgebruik van het net namelijk hoog, is zal de lader zich hierop aanpassen en wat minder snel gaan laden. Zo voorkomt de laadpaal een storing door een te hoog stroom gebruik.

Ben je benieuwd naar deze laadpaal?

beste laadpaal voor thuis: alfen eve single s-line

Laadpaal niet voor alle aansluitingen

Niet alle laadpalen zijn compatibel met alle soorten aansluitingen. Veel laadpalen kunnen bijvoorbeeld alleen aangesloten worden op een 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting, waarbij de 3-fase aansluiting een auto sneller zal opladen. Een voorbeeld van zo een laadpaal is de EVBox Elvi. Deze laadpaal van EVBox is ook zeker geschikt voor een installatie aan huis, want ondanks dat hij niet voor ieder type aansluiting geschikt is, wordt een 2-fase aansluiting het minst vaak gebruikt. Ook deze laadpaal zal dus bijna overal gebruikt kunnen worden.

Wil je meer weten over de EVBox Elvi?

beste laadpaal voor thuis: evbox elvi